30. Finále Plzeň zahájí nový Hřebejkův film Zahradnictví: Rodinný přítel

30. Finále Plzeň zahájí nový Hřebejkův film Zahradnictví: Rodinný přítel

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Od 20. do 26. dubna se v Plzni uskuteční jubilejní třicátý ročník filmového festivalu Finále. V tradiční přehlídce české a slovenské tvorby bude letos soutěžit 40 snímků v kategoriích Celovečerní hrané a animované filmy, Dokumentární filmy, TV tvorba necyklická a TV tvorba cyklická o ocenění Zlatý ledňáček. Festival zahájí svou předpremiérou první díl Hřebejkovy trilogie Zahradnictví s názvem Rodinný přítel. Na programu budou i aktuální filmy české koprodukce či sekce s exilovými snímky. 

Cílem plzeňského filmového festivalu je divákům nabídnout ucelený obraz soudobé české a slovenské filmové, televizní a internetové tvorby. Z přihlášených děl bylo letos nominováno čtyřicet filmových a televizních projektů, nevybrané celovečerní filmy budou k vidění v rámci přehlídky V síti roku 2016.

Kategorie Na vlně přinese nejnovější snímky, jako např. Bába z ledu režiséra Bohdana Slámy, Špína režisérky Terezy Nvotové nebo Pátá loď od Ivety Grófové, které se v kinech objeví nejpozději v dubnu letošního roku. Sekce U pramene se zaměřuje na krátké studentské filmy, které uspěly na festivalech v zahraničí.

První úlovek je název sekce, v rámci níž budou uvedeny české a slovenské premiéry i předpremiéry. Letošní ročník zahájí první film z trilogie Zahradnictví: Rodinný přítel, který režíroval Jan Hřebejk a jenž časově předchází jeho slavným Pelíškům. Promítat se bude hned ve třech sálech.

Nejen česká a slovenská tvorba

Do zahraniční sekce Festival ZOOM, která uvádí snímky ze spřátelených festivalů, se letos zapojilo Chorvatsko, Slovinsko a Rakousko. Pouze pro letošní ročník vznikla speciální sekce Německé kino, a to na oslavu 20. výročí podepsání Česko-německé deklarace. V jejím rámci se budou promítat filmy, které u nás nebyly v distribuci, a také studentské počiny z prestižních německých filmových škol.

V sekci České stopy v zahraničních koprodukcích se kromě jiných předvedou snímky z Číny, Indonésie, Norska a Velké Británie, které se natáčely v České republice, ale nedostaly se do tuzemských kin.

Archivní sekce s podtitulem Talent ve vyhnanství představí polozapomenuté snímky českých filmařů, kteří emigrovali po ruské okupaci v roce 1968. Na programu bude film Proměna (1975) podle povídky Franze Kafky od nedávno zesnulého režiséra Jana Němce, americký film Zákon a nepořádek (1974) Ivana Passera, spoluscenáristy Hoří má panenko či Lásek jedné plavovlásky, či snímek Maják od režiséra Vojtěcha Jasného, natočený podle knihy Ladislava Mňačka.

Autorská čtení i seriálové maratory

Součástí doprovodného programu budou autorská čtení. Román Bábovky spisovatelky Radky Třeštíkové budou předčítat herečky Jana Plodková, Klára Melíšková a Simona Babčáková, které propůjčily své hlasy jednotlivým kapitolám audioknihy. Na programu bude také kniha Sedmilhářky vydaná na základě blogu hereček Bereniky Kohoutové a Mariky Šoposké, či dosud nevydaný rukopis Veroniky Žilkové s názvem Můj život s ochrankou. Nebudou chybět ani výstavy, koncerty či setkání s youtubery.

Pro fanoušky televizních a internetových seriálů pořadatelé připravují maraton seriálu Pustina, promítání šestidílného Semestru ze Stream.cz či projekci minisérie Kosmo včetně zážitkového odpoledne v prostoru planetária plzeňské Techmanie

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Měšťanská beseda

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!