Páteční program festivalu Ji.hlava nabízí fajnovky už od rána

Páteční program festivalu Ji.hlava nabízí fajnovky už od rána

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava se zítra přehoupne do své druhé poloviny. Vzlykat ale nemusíte! Jednoznačnou hvězdou pátečního programu totiž bude ruská aktivistka a bývalá členka Pussy Riot Marija Aljochina, která bude diskutovat od 16 hodinkině Thora Heyerdahla.

Výborný program však diváky čeká už od rána. V 10 hodin se v kině Dělnický dům promítá ruský napůl dokumentární a zčásti inscenovaný film Pro blázny tu není místo. V emigraci žijící režisér Oleg Mavromatti ve snímku zachytil běžný život Sergeje Astahova, který se světem komunikuje pouze pomocí webkamery. Mix pravoslavné víry, lásky k Putinovi, homosexuality a mentální zaostalosti hlavního hrdiny zní jako extrémní porce, kterou si nelze odepřít.

Do jiného světa vás přenese i seance Ikarus, která se odehrává v deštném pralese v Kostarice. Snímek je završením trilogie o spiritualitě člověka a přírody, přichází po dílech Alamar (2008) a Inori (2012). Mexičan Pedro Gonzáles-Rubio ve filmu s kratší než hodinovou stopáží zřejmě nenabídne mnoho slov, o to ale více autenticity a šamanské estetiky.

Nikterak odlehčující částí programu bude půlhodinový dokument Mrtvolu sprovoďte ze světa anebo Josef Toufar je ve druhé řadě ode dna šachty. Spolu s Milošem Doležalem diváci půjdou po krvavých stopách příběhu číhošťského faráře, které StB bez soucitu zahlazovala tak, aby nemohl mít ani po kruté smrti klid. Snímek Romana Vávry vydá na 35 minut a můžete jej vidět od 14 hodin v Horáckém divadle

Podobnou tematiku nabídne ve 21.30 v DIODu i salvadorský snímek Sklad kostí, který sleduje snahu příbuzných identifikovat své blízké podle kostí vytažených z masových hrobů. Režisérka Marcela Zamora uvádí na jihlavském festivalu svůj nový snímek v evropské premiéře.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

DKO Jihlava nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: DKO Jihlava

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!