Zaz, The Cure a dokumenty v Jihlavě. Týdenní tipy od 24. do 30. října

Zaz, The Cure a dokumenty v Jihlavě. Týdenní tipy od 24. do 30. října 

Konec října bude hlavně ve znamení hudebních a filmových událostí. Do Česka dorazí legendární rocková skupina The Cure, irští hitmakeři Kodaline a Prahu rozzáří také energická písničkářka Zaz. V Jihlavě znovu propukne očekávaný festival dokumentárních filmů a do kin vstoupí dokument ze sportovního prostředí o Adamu Ondrovi. Na své si ale přijdou i milovníci divadla a literatury - ze severu přiveze Jo Nesbø své mrazivé povídky a v Divadle pod Palmovkou vrcholí Palm Off Fest. Takový bude kulturní týden od 24. do 30. října.

The Cure v Praze

Britské legendy alternativního rocku kapela The Cure zamíří během svého turné po Evropě do 22 zemí, kde zahrají celkem 44 koncertů. A jednou ze zastávek je i pražská O2 aréna, kam se vrací po dlouhých šesti letech.

The Cure v sestavě Robert Smith (vokály a kytara), Simon Gallup (bassová kytara), Jason Cooper (bicí), Roger O’donnell (klávesy) a Reeves Gabrels (kytara) zahrají již 24. října. Jako předkapelu přivítají The Twilight Sad.

Zaz v Praze

Zpěvačka, která doslova očarovala české publikum - to je šarmantní Zaz, která ve své hravé hudbě snoubí tradice cikánského jazzu, francouzského šansonu, melodického popu, swingu, pouličního šramlu s příchutí latiny a flamenca. 

Do Česka Zaz tentokrát přiveze své nové album Isa, které svým fanouškům představí 25. října v pražském O2 universu. Od Zaz nelze očekávat nic jiného, než další energeticky nabitou show v pozitivní atmosféře a pestrosti barev a žánrů.

Kodaline v Praze

Ve stejný den jako The Cure zamíří do Prahy další legenda, tentokrát z Irska. Indie folk-rocková skupina Kodaline vyjede na turné se svým nejnovějším albem One Day at a Time, se kterým sklidili bouřlivý úspěch na streamovacích platformách. Tentokrát se v rámci svého evropského turné zastaví v pražském Foru Karlín 24. října.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava

Šestadvacátá Ji.hlava se blíží a její program je opravdu nabitý. Festivalem bude letos rezonovat téma války ve filmu, reflexe ruské agrese na Ukrajině, nové snímky arménské filmové legendy Artavazda Pelešjana či ukrajinského režiséra Sergeje Loznici. Festival zahájí film Osmý den války ukrajinské režisérky Oksany Moiseniuk, který zachycuje začátek ruské invaze očima Ukrajinců v Česku. Cenu za přínos světové kinematografii dostane letos Dušan Hanák, jedna z klíčových postav nové vlny československého filmu 60. let. 

Festival nabídne také první český film ve virtuální realitě anebo největší přehlídku filipínské kinematografie v Evropě. Na Inspiračním fóru se pak bude diskutovat o svobodě, technologiích, teorii nerůstu nebo Ukrajině.

Palm Off Fest: Waste!

Setkání divadel střední Evropy v rámci oblíbeného Palm Off Fest na prknech Divadla pod Palmovkou spěje do svého finále. V pořadí šestý ročník nese podtitul Chceme něco jinýho! a po slovenské, české, slovinské a ukrajinské inscenaci se představí ještě poslední soubor z Německa.

Závěrečná inscenace s prvky dokumentárního dramatu Waste! se představí 26. října. Performance Waste! oceňované rumunské autorky Gianiny Cărbunariu poukazuje na problém likvidování nebezpečných látek a tříděného odpadu ve spojení se znečišťováním životního prostředí a důsledků pro zdraví obyvatel.

Foto: Divadlo pod Palmovkou

Jo Nesbø – debata a autogramiáda

Jeden z nejpopulárnějších autorů současnosti, norský spisovatel Jo Nesbø, přijede do Prahy představit svou novou knihu Krysí ostrov a jiné povídky. 

25. října v Edison Filmhubu proběhne autogramiáda a debata s autorem. A jeho nové dílo? To se bude zabývat ponurou budoucností lidstva. Bude to vyprávění o odplatě z postpandemické Ameriky, o zpovědi vědce, který objevil lék proti stárnutí, o střetu zabijáků připomínající šachovou partii, i soupeření dvou mladíků o tutéž dívku. Mrazení po zádech zaručeno.

Foto: Edison Filmhub

Adam Ondra: Posunout hranice

Do kin se tento týden vyhoupne největší lezecká ikona současnosti Adam Ondra. Dokument sleduje Adamův příběh, jeho tvrdou přípravu na olympiádu v Tokiu a proměnu z nemluvného introverta ve sportovní hvězdu světového měřítka. Na jedné straně samota a příroda, obklopující Adama při osamocených každodenních trénincích, a na straně druhé největší sportovní show, podléhající komerčním tlakům a diváckým preferencím. Platí ještě stále, že je důležitější zúčastnit se, anebo že vítěz prostě bere vše?

Úvodní foto: Zaz, Facebook @zazofficial

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Mezinárodní Festival Dokumentárních Filmů Jihlava

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!