Animované dopisy z vězení či režijní debut Charlotte Gainsbourg. Půlkulatá Ji.hlava bude živě i online

Animované dopisy z vězení či režijní debut Charlotte Gainsbourg. Půlkulatá Ji.hlava bude živě i online 

Pětadvacátý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava odtajňuje část letošního programu. Od 26. do 31. října a poté ve dvoutýdenní videotéce nabídne animovaný snímek dokument Milý tati režisérky Diany Cam Van Nguyen nebo počin Jane by Charlotte, v němž se známá herečka zpovídá o vztahu se svou slavnou matkou.

Po loňském ročníku, který se kompletně odehrál v online prostoru, se Ji.hlava chystá na živé projekce, letos nicméně na internetovou část programu nerezignuje.Každý prostor – fyzický i digitální – má svá specifika, a proto se filmový program obou podob festivalu bude lišit. Některé filmy poběží jenom v kinech, internet zas nabídne bonusy, které v kinech neuvidíte,“ nechal se slyšet ředitel festivalu Marek Hovorka.

Výroční vydání festivalu odhalilo některé české novinky. Martin Kohout ve filmu Hlasy pro prezidenta aneb Pokus o kontrarevoluci režiséra zmapuje období před českými prezidentskými volbami v roce 2018, Jan Látal nahlédne do soukromého života věhlasného folkového písničkáře Honzy Nedvěda v celovečerním portrétu Tahle doba není pro nás.

Diana Cam Van Nguyen v osobním animovaném snímku Milý tati vzpomíná na dětství a nelehký vztah s odsouzeným rodičem. „Film je založený na dopisech, které mi napsal můj táta v letech 2004 až 2005, když byl rok ve vazební věznici Plzeň-Bory. Jsou plné lásky, která jako by se vytratila. Jako dospělá dcera mu tak na dopisy odpovídám a reflektuji náš vztah,“ uvedla režisérka.

Ze zahraniční produkce nebude chybět režijní debut Charlotte Gainsbourg, která v titulu Jane by Charlotte přibližuje strastiplný vztah s vlastní matkou, herečkou a zpěvačkou Jane Birkin. My Psychedelic Love Story zmapuje osud kontroverzního propagátora LSD Timothyho Learyho, a to optikou jeho milenky Joanny Harcourt-Smith. Do čínské provincie Sečuán a tamějšího klášterního prostředí zavede diváky Dark Red Forest z dílny Jina Huaqinga.

Publikum čeká také retrospektivní přehlídka děl etnografa a filmaře Karola Plicky a v neposlední řadě také hudební doprovodný program s Martinem Kyšperským z kapely Květy nebo formací Midi Lidi. Tradiční Inspirační fórum prozkoumá otázky okolo duševního zdraví, klimatické krize, genderové rovnosti nebo pozitivních aspektů digitálních médií. Mezi hosty se objeví ženskoprávní aktivistka Marta Lempart, filozof Nick Srnicek nebo sociální antropoložka Marie Heřmanová.

Foto: archiv MFDF Ji.hlava

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Mezinárodní Festival Dokumentárních Filmů Jihlava

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!