Vyhraje Divadlo Komedie boj s grantovým systémem? Jedinečná pražská instituce čelí podfinancování

Vyhraje Divadlo Komedie boj s grantovým systémem? Jedinečná pražská instituce čelí podfinancování

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Za necelé tři roky provozování Divadla Komedie Občanským sdružením Company.cz bylo uvedeno 600 akcí pro více než 60.000 diváků. Toto divadlo je pravděpodobně jediným na kontinentu, které se systematicky věnuje vyhledávání a uvádění nových či dosud neobjevených autorů střední a východní Evropy.

K prvnímu lednu 2015 má Divadlo Company.cz  za sebou 16 premiér - 6 českých, 4 světové a 4 napsané přímo pro jeho soubor. DK hraje téměř denně, představení jsou vyprodána více jak měsíc dopředu, přičemž většinu repertoáru tvoří u nás neznámí a nekomerční autoři jako Słobodzianek, Różewicz, Schaeffer, Cărbunariu, Stefanovski či Saramanowicz. DK má za sebou navíc četné zahraniční zájezdy a hostí naopak prestižní světová divadla.

Všechny domluvy s tuzemskými i zahraničními režiséry či koprodukce jsou však v tuto chvíli odloženy na neurčito. Může se dokonce stát, že Praha přijde o divadlo se zcela výjimečnou dramaturgií. O divadlo, které funguje na plné obrátky za nejnižší možné náklady.

Hrozí zde zásadní systémová chyba, neboť se Komedie ocitla v grantovém systému, do kterého vůbec nepatří. Je totiž určen k financování jednorázových akcí za statisíce a ne miliony korun, které potřebuje divadlo tohoto typu. Pokud divadlu na podzim roku 2015 bude doporučena dotace pro rok 2016 v takové výši, za níž lze DK dále provozovat, bude tato částka navíc přidělena až v dubnu 2016. To znamená existovat od ledna do dubna 2016 bez finančních prostředků a navíc s povinností k 15. lednu zaplatit nájemné. Situace je neudržitelná vzhledem k tomu, že divadlo disponuje repertoárovým provozem, má patnáct zaměstnanců a celkem se na jeho chodu podílí téměř 40 osob.

Kořeny současných problémů je třeba hledat v roce 2011, kdy občanské sdružení Divadlo Company.cz vyhrálo výběrové řízení na provozování Divadla Komedie v období let 2012 až 2016. Zatímco umělecko-ekonomický projekt tenkrát zvítězil v konkurenci provozovatelů, neuspěl u komise grantové. Nesystémovost tohoto řízení spočívala jednoduše v tom, že soubor vyhrál v momentě, kdy nemohl požádat o čtyřletý grant na dané období! Dané období bylo financováno nedostatečně, a především nekontinuálně, čili bez možnosti dlouhodobého a závazného plánování.

V tuto chvíli Divadlo Company.cz neobdrželo na další provozování DK žádnou podporu, přičemž tentokrát grantová komise ke svému rozhodnutí nepřiložila ani jedno slovo odůvodnění.  Z toho vyplývá, že čtyřleté období má být ukončeno po třech letech, bez komentáře a bez udání důvodu.

Nesouhlas s neudělením grantu Divadlu Komedie již vyjádřily významné osobnosti společenského života i významné instituce, například Velvyslanectví Makedonské a také Polské republiky, Mons. Václav Malý, Mychajlo Ilienko, profesor Kyjevské nacionální univerzity filmu, slovenský dramatik Viliam Klimáček, Doc. Dr. Josef Vinař z  DAMU, spisovatel Pavel Göbl či herec Jiří Lábus.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!