Dvojice hudebníků přetváří legendární český underground do současnosti

Dvojice hudebníků přetváří legendární český underground do současnosti

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Také občas zavzpomínáte na undergroundovou éru tehdejšího Československa poslechem kapel, jako jsou Psí vojáci, Garáž nebo Michael´s Uncle? Dá se tak nejvěrněji cítit pachuť šedé zóny nostalgie, kdy manšestráky s kostkovanými košilemi a masivními brýlemi nenosili hipsteři, ale všichni. Kdy se šeptala jména Ivana M. Jirouse nebo Mejly Hlavsy. Kdy se kouřily balený cigára ne proto, že je to IN, ale protože je to levnější. Jak by ta doba asi vypadala dnes? Jak by se ti lidé chovali, za co by bojovali? Tak na to vám neodpovím. Ale na to, jak by jejich hudba zněla v současnosti, odpovídá Václav Havelka a Martin Hůla.

Ti dva se rozhodli, že zakomponují motivy českého undergroundu do svých současných hudebních představ a vytvořili album U nás v garáži, které vyšlo na světlo světa 6. listopadu 2014 a vzbudilo mezi odbornou i laickou veřejností velké ohlasy i dlouhé diskuze.

Co jsou zač? Dvě výrazné osobnosti české hudební scény Václav Havelka, kytarista a zpěvák kapely Please The Trees a producent Martin Hůla alias Bonus původně společně pracovali na soundtracku k filmu Listopad režiséra Garyho K. Griffina. Ten podle scénáře Arnošta Lustiga natočil snímek pojednávající o středoškolácích, kteří vyrůstají na konci 80. let v totalitním Československu. Tam vznikl i nápad na přetvoření známých písní českého undergroundu, nové vlny a punku do současných hudebních postupů. Jak se jim to povedlo si můžete poslechnout třeba tady. Nutno podotknout, že jejich radikální a přitom velmi jemné elektronické pojetí bylo nominováno na cenu Vinyla.

Ale underground byl vždycky nejlepší naživo. Proto bych všechny zájemce ráda pozvala na koncert do divadla Archa, který vypukne 18. března ve 20 hodin. Jako host vystoupí kapela Golden Discó Ship.

Vstupenky za 190 v předprodeji a na místě za 250 jsou ještě k dispozici. A nebo zkuste štěstí a zkuste vyhrát volňásky v naší soutěži!

Album “U nás v garáži” vydalo Polí5/Indies Happy Trails. Projekt ukončuje svoji činnost v září 2015.

Foto: Julie Hrnčířová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo Archa

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!