19. ročník filmového festivalu Zlatý voči přiblíží současné trendy v audiovizuální kultuře

19. ročník filmového festivalu Zlatý voči přiblíží současné trendy v audiovizuální kultuře

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Zveme vás na již 19. ročník Zlatých vočímezinárodního filmového festivalu studentů teorie audiovize. Těsně před zakončením semestru se studenti z rozličných škol, jež spojuje studium teorie filmu a audiovize, sejdou ke dvoudenní přehlídce ve vršovickém klubu Basement Bar (Francouzská 76) za tradičně dobrovolné vstupné. Slavnostní zahájení festivalu společně s vernisáží proběhne 13. května od 16:30.

V letošní program se oproti minulým letům rozrostl o nové atrakce, aniž by postrádal cokoliv důležitého z předchozích ročníků, a soutěžní sekce filmů navíc dosahuje až za Atlantik. Z České republiky nebude v hlavní soutěži krátkometrážních snímků chybět žádná z univerzit s katedrou zabývající se filmovou teorií (tedy Karlova, Masarykova, Palackého a FAMU) a z visegrádského prostoru se představí zástupci ze Slovenska, Polska a Maďarska. Dále na západ vezme festival své diváky skrze díla ze Španělska, Portugalska či Kuby a promítnuty budou také nesoutěžní snímky z ČR i ze zahraničí (například Estonsko).

Odborná porota

Jednotlivé filmy bude posuzovat tříčlenná odborná porota, složená z předních osobností ve svém oboru:

PhDr. Kateřina Svatoňová, Ph.D. - přednáší na Karlově Univerzitě se zaměřením na dějiny filmových teorií, archeologii médií, prostor a film a vztah filmu a vizuální kultury. Dále zasedá ve správní radě CEFSU, je členkou redakčního týmu odborného časopisu Iluminace a společnosti NECS a vydala řadu knih i studií, například publikaci Odpoutané obrazy.

Jan Gogola ml. - režisér, dramaturg a televizní producent pro ČT a pedagog na FAMU. Jeho snímky na pomezí hraného a dokumentárního byly oceněny na řadě tuzemských a zahraničních festivalech, včetně nejlepšího českého dokumentu za rok 2009 na MFDF Ji.hlava.

Pavlína Coufalová - filmová kritička a teoretička, absolventka KFS a zároveň první šéfredaktorka filmového časopisu Cinepur. Kromě kritiky se věnuje také dramaturgii, působí jako externistka na FAMO a v porotě Zlatých vočí zasedala již v roce 1996.

Panelové diskuze

Nejvýznamnější novinkou v programu Zlatých vočí představují panelové diskuze, jež se snaží návštěvníkům festivalu přiblížit současné trendy a podnítit diskuzi o aktuálních tématech v (nejen) audiovizuální kultuře.

První nese název ČSFD a její role v českém filmovém prostoru a ve středu jejího zájmu bude například vliv portálu na českou filmovou distribuci či přetváření role kritiky a psaní o filmu. Diskuze se zúčastní Martin Pomothy (zakladatel a provozovatel ČSFD), Ondřej Kulhánek (ředitel distribuční společnosti Bonton), Petr Slavík (zástupce distribuční společnosti CinemArt) a moderátorské role se zhostí Jiří Flígl (festivalový dramaturg a filmový kritik).

Druhá debata si za téma předsevzala Původní dramatickou tvorbu České televize a reflektovat bude současný směr tvorby ve veřejnoprávní televizi nebo schopnost ČT vyrovnat se médiím v zahraničím. Jako hosté se představí ti nejpovolanější: Jan Maxa (ředitel vývoje pořadů a programových formátů ČT), Tomáš Hrubý (producent Hořícího keře či Pevnost ve společnosti Nutprodukce) a moderování se ujme Petr Fischer (čerstvý laureát Ceny Ferdinanda Peroutky - žurnalista, jež působil mimo jiné v LN, byl vedoucím kulturní redakce ČT a dnes je komentátorem Hospodářských novin). Obě diskuze začínají každý den od 17:00 a další účastníci diskuzí jsou v jednání.

Doprovodný program

Další zavedená novinka rozšiřuje soutěžní sekci a dává prostor nejznámějšímu předchůdci filmu. Do výstavy fotografií s abstraktním tématem Světlo proniká tmou (stejnojmenný film Otakara Vávry zachycující světelné plastiky Zdeňka Pešánka) se mohli přihlásit i studenti teorie umění a vernisáž s nejlepšími fotografiemi proběhne společně se zahájením festivalu od půl páté. S přesahem do dalších umění a druhou novinkou pokračuje také doprovodný program v podobě výstupu performera Antonína Brindy (student Filmových studií na FF UK a oboru Performance na DAMU), jež propojí živé vystoupení s filmovým promítáním. Co se živých vystoupení týče, samozřejmě nebudou chybět ani tradiční koncerty kapel. Letošní ročník se publiku představí stále viditelnější jméno na poli české elektronické hudby Aid Kid a jako druzí - taktéž z žánru elektroniky - vystoupí trio Neřvi mi do ucha. Oba úspěšné večery pak prodlouží dlouho do noci sety DJ's.

Kromě vyhlídek do audiovizuální budoucnosti se Zlatý voči také ohlédnout za vlastními kořeny z hlubin soutěžního dávnověku. Nedávno zavedená tradice výběrové retrospektivy tentokrát promítne autorské snímky od někdejšího studenta KFS a FAMU, dokumentaristy Karla Žaluda nebo současných pedagogů z pražské katedry filmových studií PhDr. Petry Hanákové, Ph.D. a Mgr. Jana Kršňáka.

Zlatý Voči tak i během svého 19. ročníku nabídnou vhled (nejen) na audiovizi z pohledu teoretiků, bohatý doprovodný program a uvolněnou atmosféru, díky níž se návštěvníci rádi vrací. I díky tomu se festival každý další rok stává živým místem setkávání studentů, tvůrců a dalších filmových a hudebních fanoušků.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!