JazzFestBrno na jaře nabídne prověřené hvězdy i nové talenty. Do Brna dorazí Ibrahim Maalouf, Gregory Porter nebo Brad Mehldau

JazzFestBrno na jaře nabídne prověřené hvězdy i nové talenty. Do Brna dorazí Ibrahim Maalouf, Gregory Porter nebo Brad Mehldau

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Třináctý ročník mezinárodního jazzového festivalu JAZZFESTBRNO 2014 začíná už 6. března, končí 25. května a opět navštíví nejrůznější místa v Brně. Festival se těší mimořádné popularitě, závěrečný koncert Gregoryho Portera je již prakticky vyprodán a pořadatelé jej proto přesouvají do většího Bobycentra

Letošní ročník láká na dvě desítky jazzových hvězd z domova, Evropy i USA. Vedle vystoupení tria pianisty Brada Mehldaua, vokalisty Gregoryho Portera a kultovního varhanního tria Larry Goldings, Peter Bernstein, Bill Stewart se fanoušci jazzu a world music mohou těšit na brněnskou premiéru virtuosního libanonského trumpetisty Ibrahima Maaloufa 14. dubna v klubu Fléda.  

Ibrahim Maalouf je pro české hudební fanoušky zatím skrytým pokladem, ač už na zdejší pódia v minulosti sporadicky zavítal. Pochází z libanonského Bejrútu, ale mimořádné popularitě se těší především ve svém druhém domově, Francii, kde v rámci intenzivních turné obráží nejprestižnější destinace včetně legendární pařížské Olympie. Maalouf je dnes skutečnou hudební osobností a nenechává se žánrově omezit. Svoje hudební vzory, mezi které v jedné rovině řadí Milese Davise, Dizzyho Gillespieho, Mahlera, Bacha, Mozarta, hip hop, francouzské šlágry, elektroniku a pop music, dodnes podvědomě promítá do vlastního stylu pracujícího ještě s prvky arabskými, jazzrockovými i funkovými.

S publikem to umí jako málokdo, ve Francii vyprodává obří koncertní sály a jinde ve světě cestuje po prestižních festivalech. Natáčel a koncertoval s Elvisem Costello, Stingem, Erikem Truffazem a dalšími, ale nejdůležitější věcí pro něj zůstává vlastní tvorba. Tu zachycují mimořádně úspěšná alba Diasporas (2007), Diachronism (2009), Diagnostic (2012) a Illusions (2013). S repertoárem z posledně jmenovaného alba Maalouf dorazí i do Brna.

Tuzemskou jazzovou scénu bude reprezentovat nové trio Roberta Balzara, kapela saxofonisty Rostislava Fraše s hostujícím italským pianistou světové úrovně Antoniem Faraem i aktuální projekty Romana Pokorného a Víta Křišťana. Příležitost dostane také experimentální scéna v čele s kapelami Limbo, Fly Agaric a E Converso. Mainstreamový jazz evropské úrovně zahraje Miroslav Hloucal Quartet a fúzi folklóru s jazzem nabídne kapela Radovana Tarišky s hostujícím klavíristou Benito Gonzalezem z Venezuely.

Další informace k festivalu naleznete na www.jazzfestbrno.cz, Vstupenky na koncerty v cenách od 90 do 690 Kč jsou k dispozici od 1. února v prodejní síti Ticketportal a běžných předprodejích.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!