To se mi snad zdá, Glenn Miller Orchestra a Grand Sun. Týdenní tipy od 8. do 14. ledna

To se mi snad zdá, Glenn Miller Orchestra a Grand Sun. Týdenní tipy od 8. do 14. ledna 

Druhý lednový týden v novém roce před námi! Přinášíme do něj pár kulturních tipů. Vychutnat si můžete plno hudebních zážitků jako například vystoupení slavného Glenn Miller Orchestra, vynikajícího tenoristy Andrea Bocelliho nebo koncert lisabonské skupiny Grand Sun. Do kulturního dění tento týden přispějí taktéž divadelní premiéra Nadechnout se života a filmová premiéra To se mi snad zdá. Nouze nebude ani o výstavy a program pro děti.

Nadechnout se života

V komorní hře britského dramatika Davida Hareho vystupují dvě stárnoucí sokyně – milenka a manželka, které se chtějí osvobodit od muže, který je opustil. V roce 2002 měla hra světovou premiéru na West Endu v Londýně s legendami britského herectví – s Judi Dench a Maggie Smith. V Divadle Ungelt si v české premiéře, která se uskuteční 8. a 9. ledna, zahrají Tereza Brodská a Jitka Smutná. Jedná se o psychologicky vybroušený dialog. 

Foto: Divadlo Ungelt

V centru a mimo něj

Galerie umístěná v podchodu vestibulu metra na Palackého náměstí v Praze představuje kolemjdoucím různé přístupy k pojmu a významu periferie a jejímu vztahu k centru. Ve středu 10. ledna budete moci zhlédnout osmi minutový dokumentární film, popisující zdánlivě bezvýznamný příběh – cestu tramvají na periferii v Praze-Libni. Na něj naváže projekce snímku Velmi účelná procházka od současné autorky Magdaleny Dubnové. Uskuteční se také moderovaná diskuze s odborníky, umělkyní Darjou Lukjanenko a kurátory Michalem Kolečkem a Lucií Kvočákovou, která rozšíří zkoumané téma o pohled současného umění a přinese nové pohledy i prostor pro sdílení vlastních poznatků či zkušeností.

Foto: CAMP

To se mi snad zdá

Nenápadný vysokoškolský profesor Paul se ze dne na den začne objevovat ve snech milionů lidí po celém světě a stane se tak globální celebritou. Rázem se mu začnou plnit všechna jeho přání, ale také pozná, jak vysoká je cena slávy. Nicolas Cage podává životní herecký výkon v dokonale zábavné společenské satiře, která vstoupí do českých kin již 11. ledna

Grand Sun

V Praze poprvé vystoupí portugalská kapela Grand Sun, která vznikla v Lisabonu v roce 2016. Kapela debutovala v roce 2022 s vlastním obrozením post-punku inspirovaného umělci jako Shame, Parquet Courts a DIIV, zatímco textově zůstala pevně spojena s portugalskými kořeny. Jejich nejnovější singly čerpají inspiraci i ze snivých nálad Echo & the Bunnymen, The Chameleons a Cocteau Twins. Poslechnout si je můžete v Paláci Akropolis v sobotu 13. ledna.

Glenn Miller Orchestra

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé hudební těleso přinášející publiku nejlepší melodie ze zlaté swingové éry vystoupí v Česku od 13. do 17. ledna s novou show The Best of Tour 2024. Tento týden se uskuteční dva koncerty v Praze, a to 13. ledna, a další 14. ledna v Hradci Králové.

Pod vedením kapelníka a režiséra Wila Saldena a za doprovodu vokální skupiny The Moonlight Serenades zazní na každém z koncertů zhruba 30 melodií včetně evergreenů, jako In the Mood, String Of Pearls, Pennsylvania 6-5000, Moonlight Cocktail, Sentimental Journey nebo Rhapsody in Blue. Návštěvníky neminou ani swingové skladby, jako například Far Away Places, Yes, My Darling Daughter a I’ll Be Seeing You.

Jak bydlely panenky

Co byste řekli na výlet do minulosti a do světa panenek? Výstava Jak bydlely panenky vás ohromí svou krásou, detailností a originalitou. Zjistíte, jak se lišily hračky podle společenského postavení, módy a tradic. Poznáte historii a kulturu hraček, které odrážely životní styl a hodnoty lidí. Expozice tak může být nezapomenutelný zážitek pro všechny věkové kategorie a pohlaví, který potrvá až do 14. ledna v Oblastním muzeu Děčín.

Foto: Oblastní muzeum Děčín

Andrea Bocelli

Slavný italský tenorista Andrea Bocelliho se vrací 13. ledna do pražské O2 Areny. Doprovázet by jej měl Český národní symfonický orchestr a celá plejáda vzácných hostů. Andrea Bocelli v rozhovoru pro Radiožurnál před časem pochválil a ocenil české publikum: „Vždy, když přijedu do Prahy, a zjistím, že koncertní sál je vyprodaný, tak je to pro mě radostným důkazem, že mne má české publikum rádo a že se na mě těší. A také díky tomuto vztahu mám na Prahu a české publikum pokaždé velice dobré vzpomínky.” A v interview pro TV Prima, během nahrávání s Českým národním symfonickým orchestrem, se pak Bocelli rozhovořil o tom, jak je klasická hudba a kultura obecně důležitá pro duševní i duchovní rozvoj.

Nedělní pohádka pro děti: Popelka

O nedělní pohádku 14. ledna na Chodovské tvrzi se postará loutkové divadlo Toymachine. Popelka si přeje za ty roky, kdy jí každý přehlíží a ponižuje, být aspoň jeden večer na plese. Jeden takový večer jí změní celý život. Štěstí je totiž někdy ukryto v maličkostech, v oříšku, ve ztraceném střevíčku, polibku. 

Foto: Chodovská tvrz

Foto: csfd.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!