Zajímáte se o vědu? Nenechte si ujít Life Sciences Film Festival

Zajímáte se o vědu? Nenechte si ujít Life Sciences Film Festival

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Zajímá Vás věda a dokument nebo se jen chcete dozvědět něco nového? V tom případě si nesmíte nechat ujít pražský Life Sciences Film Festival. Ten divákům nabídne 4415 minut plných informací i bohatý doprovodný program.

Bezmála 74 hodin filmů, televizních pořadů, dokumentů, krátkých filmů, vzdělávacích pořadů či animací s vědeckou tematikou – to je v číslech program letošního Life Sciences Film Festivalu. Na půdu České zemědělské univerzity v termínu od 14. do 18. října 2013 zamíří na dvanáct desítek dokumentů, z nichž 57 bude promítáno v rámci mezinárodní soutěže a zhruba 70 dalších snímků se představí v sekci informativních projekcí. Festival je přístupný široké veřejnosti a je zdarma.

Diváci se mohou těšit na originální a mnohdy bez nadsázky strhující práce dokumentaristů a vědců z 26 zemí světa, od Německa, Švédska, přes USA a Kanadu až po Indii či třeba Sierru Leone. Samozřejmě nebudou chybět ani práce filmařů z České republiky. A nezůstane pouze u filmových projekcí. Festival se chytá zaútočit na všech pět smyslů návštěvníků a ti se tak mohou těšit na množství debat se zajímavými hosty, podnětné přednášky odborníků, interaktivní výstavy či netradiční ochutnávky.

Půdu univerzitního kampusu rozvíří témata, která oscilují od hranice lidské představivosti atakujících objevů v genetice, v biologickém výzkumu nebo v nových technologiích až po témata, která zasahují do běžných životů všech, jakými jsou životní prostředí, voda či kvalita a bezpečnost potravin.

Programová ochutnávka

Úvodní festivalový den bude patřit snímku holandské režisérky Bregtje van der Haak, oceněnému hlavní cenou na festivalu Film & Science v Amsterdamu, Sny o DNA. Ve strhujícím dokumentu vystupuje nová generace vědců z BGI, největšího institutu pro genetický výzkum v Číně, kde mladí vědci pátrají po genetických kořenech geniality.  Je možné předurčit geny dítěte? Bude společnost, která vezme intelekt svých členů do vlastních rukou, skutečně lepší a méně problémová? Po projekci filmu budou po odpovědích na tyto a další složité otázky spolu s diváky pátrat biolog a filosof Stanislav Komárek a odborník na biotechnologie Jaroslav Petr.

Jedním z aktuálně hojně diskutovaných témat, které zasahuje do našich každodenních životů a které má po právu své nezastupitelné místo i v programu festivalu, je voda a vodní zdroje. Tvůrci francouzsko-německého dokumentu Voda vydělává, aneb jak soukromé korporace bohatnou na vodě se zaměřili na největší vodárenské společnosti světa a snaží se odkrýt, jak fungují tyto tzv. „tiskárny na peníze“. Na snímek naváže panelová diskuze, které se zúčastní jak akademici a odborníci zabývající se problematikou vodních zdrojů (prof. Ing. Svatopluk Matula, CSc. z katedry vodních zdrojů Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU, doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. z Vysoké školy veřejných a mezinárodních vztahů), tak i zástupce předního dodavatele v oblasti vodohospodářských služeb na českém území, firmy Veolia Voda.

Mnoho z autorů soutěžních snímků se zaměřilo také na nejpočetnější zástupce živočišné říše, hmyz. Němečtí filmaři zkoumali svět mravenců v dokumentu Mravenčí války, francouzsko-kanadský tým dokumentaristů se svém snímku Super Spider podíval pro změnu na neoblíbené pavouky. Kanadští dokumentaristé se ve filmu Zachraňte včely: nové o udržitelném včelařství zaměřili na to, co je možné udělat pro záchranu včelí populace na celém světě. Po nich nabídnou své zkušenosti s problematikou včelaři Václav Smolík a Mgr. Jan Šobotník, Ph.D. v přednášce Co by chtěly včely. Sérii dokumentů doprovodí také diskusní panel na téma Hmyzí rodiny a státy. 

Po celou dobu festivalu, od pondělí 14. do pátku 18. října, bude v hlavní festivalové centrále, Kruhové hale ČZU, probíhat Výstava české vědecké fotografie Mikrosvět. Bezmála tři desítky autorů, povětšinou vědců z výzkumných pracovišť z celé České republiky, se návštěvníkům představí v netradiční roli fotografů a představí svět, který běžnému člověku zůstává utajen. Díky speciálnímu fotografickému oboru, který se nazývá mikrofotografie, budou moci návštěvníci poodhalit kouzlo mikrostruktur, jež pomáhají vědcům v jejich výzkumech a přinášejí důkazy o tom, že představy umělců mají reálný základ v živé a neživé přírodě. Autorkou projektu je fotografka Bohuslava Maříková, která na jeho realizaci spolupracovala s doc. RNDr. Františkem Weydou, CSc. z Biologického centra Akademie věd ČR a RNDr. Petrem Znachorem, Ph.D., pracovníkem Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity. Právě Doc. Wejda výstavu doplní o přednášku Mikrosvět očima elektronového mikroskopu, která se uskuteční ve čtvrtek 17. října.

Více na www.lsff.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!