Fest1val, United Islands a Ústecký Majáles.Týdenní výběr od 29. dubna do 5. května

Fest1val, United Islands a Ústecký Majáles.Týdenní výběr od 29. dubna do 5. května 

Přelom dubna a května nám přináší plno kulturních událostí. Tentokrát především těch hudebních. Vyrazit můžete na United Islands of Prague, Ústecký Majáles, Zahájení turistické sezóny, nebo na menší koncerty Vlasty Redla či Carmen Souza. Kromě hudebních zážitků se můžete těšit i na dokumentární snímek Django, premiéru v Divadle Lucie Bílé a ostravský Fest1val. Milovníci města a zároveň přírody se mohou zapojit do poznávací vycházky.

Co to píšeš, miláčku?

Caroline se jednoho dne z dlouhé chvíle začte do rozpracovaného románu svého muže, úspěšného prozaika Guillauma, a nevěří svým očím. Hrdina románu o nemanželském poměru stárnoucího muže s mladou atraktivní dívkou se povážlivě podobá samotnému autorovi. A Caroline dokonce tuší, o kterou dívku by se mohlo jednat.

Foto: Divadlo Lucie Bílé

Když k nim na večeři přicházejí dlouholetí přátelé Éric a Sylvie, rozhodne se Caroline muže se svým podezřením konfrontovat… V představení Co to píšeš, miláčku, které má premiéru 29. dubna v Divadle Lucie Bílé se objeví Lenka Vlasáková, Miroslav Etzler, Veronika Svojtková a Ladislav Hampl.

Fest1val

Fest1val přichází s jedinečnou kulturní událostí s mezinárodním přesahem, která se bude konat ve dnech od 30. dubna do 5. května v Dolních Vítkovicích.

Fest1val spojí tři oborové sekce: IFFO (International Film Festival Ostrava) – filmový festival představující předpremiéry a premiéry české a slovenské kinematografie –, UNOS – multidisciplinární prezentaci v oblasti textilu, skla, keramiky, grafiky, objektů, fotografie – a PULSE – dlouhodobý projekt zaměřený na propojení kreativního regionu střední Evropy v oblasti architektury, urbanismu, interiérového designu a produktového designu. Vstupenky jsou k dispozici na Ticketstream a detailní program je dostupný na stránkách akce.

Vlasta Redl 50 let na scéně

Vlasta Redl oslaví svých 50 let na hudební scéně! Redl se svou kapelou plnou skvělých muzikantů zahraje celý průřez své bohaté tvorby. Nebudou chybět nejnosnější skladby z ranného AG Fleku a největší hity tohoto výjimečného muzikanta. Zpěvák vystoupí 1. května v Karlových Varech, 21. května v Litvínově a 22. května v Kutné Hoře. Vstupenky naleznete na stránkách Ticketstream.

United Islands of Prague

United Islands of Prague se letos v Praze uskuteční už po jednadvacáté. Během čtyř dnů se na pódiích představí víc než stovka umělců z celé Evropy. Kromě hudebních objevů pak na návštěvníky čekají také zajímavé workshopy, přednášky, živé podcasty, besedy i sportovní aktivity. Festival je tradičně pro všechny návštěvníky zdarma. Během letošních čtyř festivalových dnů v rozmezí 1. až 4. května se diváci budou moci zaposlouchat do největších hudebních objevů zemí evropské sedmadvacítky. Mimo tuzemské scény se představí například umělci z Francie, Španělska, Portugalska, Německa, Slovinska, Dánska, Irska, Švédska nebo z Faerských ostrovů. Detailní informace se může dočíst z našeho článku.

Django

Frontman skupiny Olympic Petr Janda, zpěvák, skladatel a kytarista, jedna z největších legend v historii české populární hudby, oslavil v květnu 2022 osmdesáté narozeniny a koncem téhož roku šedesáté výročí kapely Olympic. V rámci dvojitého jubilea vznikl celovečerní dokumentární film o mimořádném muzikantovi a otci čtyř dcer. Režisérka Olga Malířová Špátová vytvořila poutavý příběh o lásce k hudbě, o posedlosti a zápalu, o skládání a hraní, o krásách a trápení, které přináší tvorba a muzikantský život, o bolestech ze ztrát svých milovaných a blízkých přátel, o pochybeních a slabostech v době normalizace, jež házela bigbeatové hudbě a kultuře klacky pod nohy, a v neposlední řadě o otcovství, které je pro něj dnes tím hlavním smyslem života. Snímek bude mít premiéru 2. května.

CAMP TOUR: Za městskou zelení

Praha se aktivně snaží vytvářet lepší podmínky pro růst stromů i kvalitní vegetaci. Abyste mohli více proniknout do této oblasti, připravilo si pro vás Centrum architektury a městského plánování procházku s krajinářskou architektkou Barborou Liškovou z IPR Praha a Janem Richtrem z magistrátního odboru ochrany prostředí, který si říká Prague Urban Gardener. V čtvrtek 2. května se po cestě můžete například dozvědět, jak má vypadat kvalitní městský prostor, kde se daří zeleni. Projdete ale i místy, která by si zasloužila změnu. Vycházka skončí na Smetanově nábřeží, procházejícím právě velkou revitalizací.

Carmen Souza

Zatím poslední, desáté album portugalské zpěvačky, písničkářky, kytaristky a pianistky kapverdského původu Carmen Souza nese název Interconnectedness. Jeho poselství je dnes obzvláště důležité, vypráví totiž o humanitě, o tom, jak jsme všichni propojeni lidstvím. Naléhavé, přitom temperamentní, sdílné a okouzlující písně navodí atmosféru sounáležitosti 3. května ve Velkém sále pražské Novoměstské radnice.

Zahájení turistické sezóny

Zahájení turistické sezóny v Kempu Merkur v Pasohlávkách nabídne 3. a 4. května pestrý program jak pro děti, tak i pro dospělé. Na návštěvníky čekají dva dny plné muziky v podobě hudebníků jako Divokej Bill, Tomáš Klus, Anna K, Walda Gang či Panoptiko, doprovodných programů, dobrého jídla a mnoho dalšího. Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketstream.

Ústecký Majáles

Ústecký Majáles je největší studentský festival v Ústeckém kraji, který se každoročně těší velké popularitě a účasti tisíců nadšených návštěvníků. První jarní akce v kraji přivítá 4. května v letním kině Ústí kapely Jelen a Divokej Bill. Těšit se můžete také na Pokáče, Udg, Poletíme? a Pilot. Tyto hudební stálice přinesou již po deváté do Ústí nezapomenutelnou festivalovou atmosféru, která rozproudí dav.

Foto: archiv United Islands of Prague

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!