Rozhovor: Slavnosti pětilisté růže představují oživlou historii v srdci památky UNESCO

Rozhovor: Slavnosti pětilisté růže představují oživlou historii v srdci památky UNESCO 

Slavnosti pětilisté růže jsou městskou historickou slavností situovanou do doby panování šlechtického rodu Rožmberků, převážně pak posledních Rožmberků, Viléma a Petra Voka. Koncem června si tak můžete naplánovat výlet do Českého Krumlova! Tento mimořádný kulturní zážitek vám v krátkém rozhovoru přiblíží pořadatel akce a ředitel Městského divadla v Českém Krumlově, Jan Vozábal.

Jaká je primární motivace pořádat akce tohoto typu? Mají lidé o gotiku a renesanci takzvaně “na vlastní oči” v dnešní době stále zájem? 

V případě Slavností pětilisté růže se jedná o 36. ročník městských slavností, jejichž historie sahá až do roku 1968, dokonce podobné slavnosti proběhly i v roce 1909. Velkou motivací je tedy udržování této tradice a zároveň odkazu našich předků.

Akci navštíví každoročně téměř dvacet tisíc návštěvníků, což svědčí o jejich oblibě. Samozřejmě podobné akce lákají především zájemce o historii, ale i ty, kteří si váží odkazu předchozích generací a hledají v historii i motivaci pro svůj vlastní život, trochu romantiky a dobrou zábavu.

Existuje něco, co Vás každým rokem “organizačně” překvapí?

Ano, ale každým rokem to je něco jiného. Dlužno ovšem dodat, že se nejedná o žádné podstatné věci, protože u takto velké akce musí být vše dobře připraveno a zorganizováno, na improvizaci zde není místo. 

Spíše se snažíme stále přinášet pro návštěvníky novinky, které jim zpříjemní návštěvu akce a zavádění novinek je vždy trochu náročnější. V letošním roce to bude například možnost bezhotovostní úhrady vstupného platebním terminálem.

Stěžejním bodem celé třídenní akce jsou denní a noční historické průvody. Čím jsou specifické?

Snažíme se nejenom o vysokou kvalitu kostýmů, ale hlavně o pestrost průvodů a jejich slavnostní vyznění, kdy kromě představitelů šlechty na koních a v kočárech průvody představují také měšťany, vojenské jednotky s bubeníky a praporečníky, fraucimory, taneční a hudební skupiny, kejklíře a jokulátory a lid prostý i služebný.

V letošním roce v rámci slavností projde městem sedm průvodů a každý je jiný. Jedná se o průvody denní, ale také noční ohňové, jeden průvod dokonce spluje po řece Vltavě.

Na co se mohou návštěvníci a příznivci letos těšit?

Program je opravdu nabitý. Letošní ročník stručně pojme sedm historických průvodů – denních i nočních, po zemi i po vodě, historické řemeslné trhy, slavnost slunovratu, rytířskou jízdárnu Petra Voka s exhibicemi na koních, sokolnický dvorec s výstavou dravých ptáků, dobové vojenské ležení – středověk na dotek, lidové veselí v Hospodě u Petrova Voka, historické hry a workshopy, koncerty, šermířská, taneční, divadelní a kejklířská vystoupení, ohňovou a praporečnickou show, zahradní degustace vín, historickou gastronomie a slavnostní ohňostroj na zámeckých terasách.

Bude se letošní ročník SPR něčím lišit od ostatních?

Každý ročník má své téma, kterým připomínáme důležité události z historie města a rodu Rožmberků, takže vlastně každý ročník je z principu odlišný svým tématem. V letošním roce si připomeneme dvě významná výročí z historie města. První událostí je 750. výročí města, kdy v roce 1274 byla část města poprvé zmíněna jako obchodní osada i se svým prvním rychtářem Sipotou. Druhá událost nás přenese do roku 1584, kdy bylo Panu Vilémovi z Rožmberka uděleno nejvyšší říšské vyznamenání, řád Zlatého rouna. 

Ale opravdu odlišný bude tím, že letos po dlouhé době vychází termín slunovratu na pátek a tudíž bychom chtěli páteční večer pojmout jako Slavnost slunovratu s téměř až magickou atmosférou, kterou podpoří koncerty Tomáše Kočka & Orchestru a skupiny České srdce, která v Krumlově oslaví své 35. výročí.

S čím konkrétním si spojujete Slavnosti Vy?

Já jsem opravdu hrdý na své město a jeho bohatou a významnou historii. Jsem rád, že mohu udržovat tradici Slavností pětilisté růže a zároveň čím dál tím víc pociťuji určitou nostalgii z toho pomalu mizejícího starého dobrého světa. A vím, že takových je nás mnohem víc a díky podobným akcím na ten starý dobrý svět nezapomínáme.

Napadá Vás něco, čím by organizátoři kulturní událost – Slavnosti pětilisté růže – mohli do budoucna ještě vylepšit, ozvláštnit?

Nápady jsou a dokonce i máme vždy velkou odezvu od návštěvníků, se kterou pracujeme. Snažíme se o nové momenty, ale zároveň se snažíme udržet balanc mezi současnými možnostmi dejme tomu technologickými a dobovou atmosférou a historickou uvěřitelností.

Proč by si návštěvníci Českého Krumlova neměli nechat ujít právě Slavnosti pětilisté růže? 

Protože probíhají v Českém Krumlově, který je jedinečnou a nejkrásnější  “kulisou” pro takovou akci. Díky dopravní uzávěře je také v historickém centru minimalizován provoz automobilů, což dá mnohem více vyniknout památce UNESCO. Díky návštěvě několika set kostýmovaných účinkujících a účastníků, kteří se po celou dobu konání pohybují v centru města, mají slavnosti neopakovatelnou atmosféru oživlé historie, historie na dotek. A také zde potkáte hodně lidí, kteří mají rádi stejný šálek kávy a dívají se na svět podobně jako vy.

Foto: Lubor Mrázek

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!