Slavnosti pětilisté růže jsou městskou historickou slavností situovanou do doby panování šlechtického rodu Rožmberků, převážně pak posledních Rožmberků, Viléma a Petra Voka. Scénáře jednotlivých ročníků slavností vycházejí z významných výročí města Český Krumlov a konkrétních dějinných událostí spjatých s rodem Rožmberků a tímto městem.

Hlavními body programu jsou denní a noční historické průvody z období gotiky a renesance, ve kterých účinkuje přes 700 osob, exhibice na koních, historický trh na zámku Český Krumlov a v centru města s více než sto stánky dobového tovaru a ukázkami historických řemesel, slavnostní ohňostroj nad městem, dobové hry pro děti i dospělé a další historické programy, středověká hudba, divadlo, historický tanec, historický šerm, kejklíři a jokulátoři, fakíři a ohňové show. V průběhu slavností proběhne téměř stovka vystoupení a programů několika scénách v historickém centru města.

Slavnosti pětilisté růže byly oceněny cenou Akce roku 2010 v České republice v soutěži Kudy z nudy, pořádanou agenturou Czech Tourism.

Každoročně slavnosti navštíví více než dvacet tisíc návštěvníků, od roku 1990 do roku 2022 to bylo přes 530 tisíc návštěvníků.

O akci jsme již napsali...

Podobné akce

Doporučené akce na jihu Čech

Akce na Jiný den?