ROZHOVOR: Spojení netradičního umění a klasických prostor má velký potenciál, říká kurátorka Jana Orlová

ROZHOVOR: Spojení netradičního umění a klasických prostor má velký potenciál, říká kurátorka Jana Orlová  

Projekt Klementinum 190 nabízí již od května cyklus akcí, jehož hlavním cílem je oživit Národní knihovnu současným živým uměním. Návštěvníkům nabízí jednou měsíčně zážitková setkání, v rámci nichž se mohou těšit na živá vystoupení napříč médii a žánry. Za projektem stojí Jana Orlová, která projekt přiblíží v našem rozhovoru.

Proč nese projekt název zrovna Klementinum 190?

Je to dle adresy, na níž Národní knihovna sídlí: Klementinum 190, 110 00 Praha 1.

Jak návštěvníci reagují na netradiční formy umění v tak klasických prostorách?

Myslím, že toto neobvyklé spojení má velký potenciál. Vytváří přirozené napětí a je na konkrétních umělcích, aby s ním pracovali, jak nejlépe umí.

Jaká vystoupení zatím proběhla? 

První akcí byla multimediální performance Františka Kowolowského a přátel v úterý 3.5. 2016 v 19 hodin, v červnu se potom představil Petr Váša, v srpnu na Révovém nádvoří Adam Borzič, Magdaléna Šipka a houslista Marko Ferenc. V září byl na programu koncert písničkáře a básníka Jakuba Čermáka, v říjnu pak vystoupil Tomáš Janypka - jeho Obratník Klauna byl ukázkou moderního klaunství (13., 14. a 15.10. v 18:30 na hlavním nádvoří).

Co plánujete pro návštěvníky do konce roku?

V úterý 15. 11. 2016 bude představena opera Bábel mladé skladatelky vážné hudby Zuzany Michlerové za doprovodu videa libretisty opery Vladimíra Kiseljova. Ve čtvrtek 8. 12. 2016 je pak na programu současný tanec v kombinaci s živou hudbou, a to v podání tanečnice, choreografky a učitelky tance Lenky Knihy Bartůňkové a Michala Turka.

Jak jste se k projektu vůbec dostala?

Byla jsem oslovena vedením Národní knihovny. Mám za sebou kurátorkou zkušenost z netypického kulturního prostoru Art space NOV, který je situován do gotického sklepení, organizovala jsem také například festival performance v ulicích Pardubic nebo společně s Darinou Alster projekt Theatrum Mundi v Karlín Studios. 

Foto Jany Orlové:  Robert Carrithers

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

ROZHOVOR: Spojení netradičního umění a klasických prostor má velký potenciál, říká kurátorka Jana Orlová
 

Mohlo by se ti líbit...

Národní knihovna ČR nabízí i další akce

Místo konání: Národní knihovna ČR

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!