Jelen, Rybovka, Sovák a jazz. Týdenní tipy od 27. listopadu do 3. prosince

Jelen, Rybovka, Sovák a jazz. Týdenní tipy od 27. listopadu do 3. prosince 

Tento týden bude bavit hlavně hudebně. Čeká nás celá řada jazzových koncertů, ale také Rybovka, Hidden Orchestra i kapela Jelen. Do kin zamíří drama Jak mít sex a Veletržní palác si připomene osobnost Pravoslava Sováka.

Jazz klub Tvrz: Niklas Winter a Libor Šmoldas

Dva špičkoví evropští kytaristé Fin Niklas Winter a Čech Libor Šmoldas spojují síly ve společném projektu dvou kytar, příležitostně doplněných bicími a kontrabasem. Sejdou se na Chodovské tvrzi 30. listopadu.

Jelen

Kapela Jelen oslavuje 10 let své existence a chystá proto velkou narozeninovou show. Vyprodané sály, velké rádiové hity, několik Cen Anděl… kapela Jelen se v posledních letech vypracovala mezi nejžádanější jména české hudební scény. Písně jako Magdaléna, Jelen, Co bylo dál?, Klidná jako voda, Jediný co chci a další hity chytly za srdce celou řadu fanoušků. Je čas jejich úspěch oslavit, a to 2. prosince v pražské O2 areně.

Kouzelná Rybovka Matěje Formana

První advent nás čeká již tuto neděli 3. prosince. Někde se již rozsvěcí vánoční stromky a zahajují trhy, jinde se zas rozezvučí vánoční hudba. Třeba i Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby, která neodmyslitelně patří k českým vánočním svátkům. V režii Matěje Formana však ožívá úplně jinak.

Vedle orchestru, sboru a sólistů se rozhýbe i kouzelný svět loutek, který diváky přenese v čase, aby mohli sledovat příběh zrození Ježíše Krista a následné putování pastýřů do Betléma. Kouzelná Rybovka zazní tento týden v kostele sv. Šimona a Judy, v prosinci zamíří i do Obecního domu.

Zdroj: FOK

Hidden Orchestra v Paláci Akropolis

Hidden Orchestra ze skotského Edinburghu přivezou 28. listopadu svou originální fúzi jazzu, post-rocku a elektroniky do pražského Paláce Akropolis. Jediný stálý člen a multiinstrumentalista Joe Acheson popisuje svůj projekt jako „imaginární těleso, které ve skutečnosti neexistuje“.

Temné orchestrální textury, field recordings, basa a perkuse, Hidden Orchestra jsou nezařaditelní, tajemní a nenapodobitelní. Hidden Orchestra v Praze vystoupí jako jako trio, Joeho Achesona bude doprovázet dvojice bubeníků. Jejich předskokany budou Arms and Sleepers.

Sen noci svatojánské

Sen noci svatojánské patří mezi divácky nejoblíbenější komedie. Shakespeare zde dokázal mistrovsky vyvážit lásku a krutost, ale i pláč, který se proměňuje ve smích. A rozehrát chaos svatojánské kouzelné noci, který se se svítáním opět přináší do života řád. Herecký ansábl z Divadla pod Palmovkou odehraje svoji verzi 29. listopadu.

Pravoslav Sovák: Hlasitost ticha

Národní galerie si připomíná osobnost Pravoslava Sováka, jednoho z nejvýznamnějších evropských grafiků své generace. Pravoslav Sovák patří mezi osobnosti, jejichž přítomnost a umělecký přínos se z povědomí českého publika částečně vytratily kvůli emigraci do Švýcarska, kde od konce 60. let žil a tvořil.

Během svého života vytvořil více než 330 grafických listů, na nichž s neobyčejnou koncentrací na techniku zkoumal a rozvíjel možnosti tisku z hloubky. Na výstavě ve Veletržním paláci jsou představeny práce z 50. - 70. let, v nichž tkví těžiště Sovákových hlubotiskových experimentů. Výstava potrvá od 26. listopadu do 7. ledna 2024.

Zdroj: Národní galerie

Jak mít sex

Křehkost a nespolehlivost teen vztahů, velká očekávání i zklamání… Filmový debut kameramanky a režisérky Molly Manning Walker o trojici britských teenagerek na divoké prázdninové jízdě plné alkoholu zaznamenal obrovský úspěch na festivalu v Cannes. Tři kamarádky očekávají nelepší léto svého života, realita ovšem ukazuje zničující pohled na složitost ženského přátelství a sexualitu dospívajících.

28. Mezinárodní festival jazzového piana

Čekají nás hned dva sólové recitály v rámci Mezinárodního festivalu jazzového piana. Festival zahájí japonský virtuós Shin-ichiro Mochizuki v Nuselské radnici 27. listopadu. O důstojné entrée dvojkoncertu sólových klavírních recitálů se postará mezinárodně uznávaný pražský rodák Daniel Bulatkin.

Druhý večer Mezinárodního festivalu jazzového piana rozehrají Sullivan Fortner a Jakub Tököly v pražském Atriu na Žižkově 30. listopadu.

Úvodní foto: Facebook kapely Jelen

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!