Dny evropského filmu nabídnou zpověď démonického rockera a výstředního surrealisty

Dny evropského filmu nabídnou zpověď démonického rockera a výstředního surrealisty  

Začátkem dubna odstartuje 31. ročník festivalu Dny evropského filmu. Těšit se můžete na novinky ověnčené cenami z festivalů v Cannes, Benátkách i v Karlových Varech, a na filmy věhlasných režisérů Wima Wenderse, Fernanda Trueby nebo Alice Rohrwacher, ale i objevné debuty nastupující filmařské generace.

Více než tři desítky aktuálních snímků širokého žánrového spektra, z nichž většina bude uvedena v české premiéře oprezentuje festival Dny evropského filmu. I letos se navíc diváci budou moci setkat s hvězdnými festivalovými hosty, do Prahy přijede například rakouská režisérka Jessica Hausner, jejíž retrospektivu i masterclass festival nabídne. 

Poprvé

Hlavní soutěž Dnů evropského filmu je letos vyhrazena silným debutovým snímkům mladých tvůrců, v sekci Poprvé nabídne šestici filmů. Například režisérka Mika Gustafson ze Švédska představí Ráj v plamenech (Paradise is Burning), v němž se dospívající Laura pečující o dvě mladší sestry střetne s autoritou ústavu sociální péče.

Debutující maďarská režisérka Katalin Moldovai zase ve filmu Bez dechu (Without Air) sleduje příběh učitelky literatury, jež doporučí studentům příběh o vztahu básníků Arthura Rimbauda a Paula Verlaina a vzápětí je rodiči obviněna z homosexuální propagandy.

O festivalovou cenu se dále uchází i romantická gangsterka Omar Jahoda (The King of Algiers) režiséra Eliase Belkeddara s oceňovaným francouzským hercem alžírského původu Redou Katebem v hlavní roli. Titulní gangster Omar patří do staré školy. Po vyhnání z Francie nachází útočiště ve městě Alžíru, kde se s věrným kamarádem schovává v honosné vile s kufrem plným kokainu.

Film & hudba

Dokumentární, hrané i animované filmy o hudbě uvede sekce Film & hudba, jejímž hlavním tahákem je očekávaný film režisérky Katii de Vidas Peter Doherty: Cizinec ve vlastní kůži (Peter Doherty: Stranger in My Own Skin). Titulní hrdina, anglický hudebník a básník, frontman jedné z nejúspěšnějších anglických kapel prvního desetiletí milénia The Libertines, se v dokumentu zpovídá ze svých démonů a vzpomíná na dlouhý boj, který svedl se závislostí na drogách.

Další snímek sekce, portugalsko-švýcarský film Manga d´Terra, je muzikálem z lisabonského předměstí, kde se ocitá dvacetiletá Kapverďanka Rose pokoušející se v portugalském hlavním městě vydělat dost peněz na to, aby zabezpečila své dvě děti.

Objevitel „Madonny Madridu“ Penélope Cruz a držitel Oscara za film Belle epoque (1992), španělský režisér Fernando Trueba, je spoluautorem animovaného snímku Zastřelili pianistu (They Shot the Piano Player), v němž se prolíná historie žánru bossa nova se společensko-politickými událostmi 60. a 70. let v totalitními režimy sužovaných zemích Jižní Ameriky.

Sekce Film & hudba nabídne i výstřední filmový portrét Daaaaaalí!, v němž elektronický hudebník a režisér Quentin Dupieux servíruje příběh stejně fantaskní, jako jsou obrazy surrealistického malíře Salvadora Dalího.

Panoráma

Festivalová sekce Panoráma přinese snímky, pod nimiž jsou naopak podepsáni zkušení a festivalovými cenami ověnčení režiséři. Autor jednoho z nejslavnějších filmů 80. let Nebe nad Berlínem, Wim Wenders, portrétuje ve svém novém dokumentu Anselm neoexpresionistického malíře a sochaře Anselma Kiefera spíše formou eseje než klasického životopisu.

Italská režisérka Alice Rohrwacher, známá i u nás magickým snímkem Šťastný Lazzaro oceněným v Cannes, líčí v dobrodružné komedii Chiméra (La Chimera) příběh dalšího ze svých bizarních hrdinů – Arthur je člen italské bandy vykradačů hrobů obdařený mimořádnou schopností rozpoznat místa, kde se ukrývají staré etruské poklady.

V sekci Panorama bude promítnut také vítězný film loňského MFF Karlovy Vary Blažiny lekce (Blaga´s Lesson). Drama bulharského režiséra Stefana Komandareva vypráví o bývalé učitelce v důchodu, která naletí podvodníkům na telefonu a přijde o celoživotní úspory – a tak se rozhodne vzít spravedlnost do svých rukou. 

Pocta

V sekci Pocta se festival tentokrát zaměří na tvorbu vídeňské rodačky Jessicy Hausner. Scenáristku a režisérku proslavil film Lurdy s hvězdnými francouzskými herečkami Sylvií Testud a Léou Seydoux, který v roce 2009 zvítězil na festivalu v Benátkách. Její novinka Club Zero s Miou Wasikowskou v hlavní roli je syrovým a velmi aktuálním thrillerem o zničující síle autority. Dny evropského filmu přiblíží ještě další dva snímky Jessicy Hausner: trpký příběh dospívající dívky Lovely Rita (2001) a mysteriózní hororové drama Hotel (2004) odehrávají se v odlehlém alpském hotelu a okolních hlubokých lesích. Součástí festivalu bude také masterclass vedená Jessicou Hausner, která je připravována ve spolupráci s edukativní platformou Cinergy.

Živá planeta

Poslední ze sekcí Dnů evropského filmu je věnována snímkům zasvěceným ekologii a vztahu člověka k přírodě. Sekce Živá planeta přinese animované dobrodružství ze severoamerických stepí film Čtyři duše kojota (Four Souls of Coyote) Árona Gaudera, ve kterém se na posvátném místě potkávají potomci původních obyvatel, aby se postavili chamtivým naftařům anebo britský dokument Fashion Reimagined, v němž režisérka Becky Hutner sleduje počínání módní návrhářky Amy Powney, která své kolekce navrhuje v souladu s principy udržitelné módy a s ohledem na životní prostředí.

Součástí doprovodného programu budou diskuze, projekce pro seniory a pro školy, semináře pro filmové profesionály i dílny pro děti. Proběhnou čtyři pořady z cyklu Aleše Stuchlého Mentální hygiena. „Z doprovodného programu se osobně nejvíce těším na rozhovor s uznávaným českým módním návrhářem Jiřím Kalfařem po projekci filmu Fashion Reimagined. Beseda slibuje inspirativní pohled do budoucnosti módy spojené s odpovědným postojem k životnímu prostředí a ochraně zvířat,“ dodává ředitelka DEF Barbora Golatová.

Hlavní část Dnů evropského filmu proběhne od 4. do 9. dubna v Praze, Brně a Ostravě, poté se akce přesune do desítky dalších kin v České republice, a to od 10. do 14. dubna. Předprodej vstupenek byl již zahájen, program je k dispozici na www.eurofilmfest.cz.

Foto: archiv DEF

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!