Vysokoškolské umělecké akce pro veřejnost 2024: Kam za studentským uměním?

Vysokoškolské umělecké akce pro veřejnost 2024: Kam za studentským uměním? 

České vysoké umělecké školy si každoročně připravují veřejné akce, díky kterým můžeme nahlédnout pod pokličku studentské tvorby. Letos nás čeká hned několik jedinečných akcí, které jsou pořádány studenty uměleckých škol nejen v Praze! Neváhejte a přijďte podpořit vysokoškolské umělce!

Koncert katedry bicích nástrojů „Živly“

Již 26. února 2024 se od 19.00 hodin rozezní Sál Bohuslava Martinů čtyřmi živly. Koncert se koná ve spolupráci s katedrou nonverbálního divadla na Hudební a taneční fakultě Akademie múzických umění. Skladby, které v sále zazní, jsou inspirovány živly – vodou, vzduchem, zemí a ohněm. Vstupné na akci je 300 Kč.

NABLÍZKO

Festival Nablízko představí autorskou tvorbu Katedry autorské tvorby a pedagogiky Akademie múzických umění v Praze. Festival probíhá od 29. února do 3. března 2024 a svým návštěvníkům nabízí hudební představení, různorodé workshopy, autorská představení a další jedinečné události. Program naleznete na oficiálních stránkách DAMU.

FAMUFEST

FAMUFEST je studentský festival, který veřejnosti umožní nahlédnout pod pokličku současných studentských prací na Filmové a televizní fakultě. Umělecké práce bude možné zhlédnout od 6. do 10. března 2024 v kině Bio Oko či Alfred ve dvoře. Akademie múzických umění v Praze letos oslaví čtyřicátý ročník festivalu. Cílem festivalu je prezentovat široké veřejnosti nové talenty, které se v budoucnu budou podílet na tvorbě české kinematografie, televizní tvorby, fotografie a dalších médií. Téma, které zavládne letošnímu ročníku, jsou Sítě. Pozornost věnujeme smyslovým, myšlenkovým a emocionálním stavům člověka a společně se zamyslíme nad otázkou: Co v nás film vlastně vyvolává? 

Foto: FAMUFEST

Hidden UMPRUM – Act. 1

Výstava Hidden UMPRUM – Act. 1 je pořádána studenty Ateliéru volného umění II., kde představují své práce. Výstava probíhá od 21. února do 22. března ve výstavním prostoru Hidden Gallery v Holešovicích.

Foto: Hidden Umprum – Act I.

This is us!

Práci Ateliéru skla na UMPRUM si můžete prohlédnout v termínu 22. 2. – 3. 3. 2024 v Galerii Glassimo. Výstava umožňuje široké veřejnosti nahlédnout na studentské práce různých druhů, které nejsou za běžných okolností k vidění jinde než v prostorách školy. Expozice zahrnuje klasické výrobky ze skla, ale i fotografie či malby studentů.

Unexpected Existence

Výstava Unexpected Existence probíhá od 9. února do 2. května 2024 v galerii Pragovka. Autorka Tina Hrevušová je absolventkou Ateliéru Volného umění I a svou výstavu věnuje otázce Dystopie nebo blízká budoucnost? Expozice demonstrují podobenství o civilizaci, která se snažila navázat na opomíjené senzuální podstaty.

Foto: Unexpected Existence

Dům a Zahrada 

Od 23. února do 30. března 2024 studenti Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze připravili další zajímavou expozici. Galerie UM umožňuje nahlédnout do prostor sochařského ateliéru ukrytého mezi vilovou zástavbou, Kafkárny. Kafkárna je objekt, který vznikl pro monumentální realizace sochaře Bohumila Kafky. Výstava, jež nese název Dům a Zahrada, dokumentuje vývoj domu i zahrady a jeho využití. Sbírka nabízí nahlédnout na fotografie, videa a umělecké artefakty spojené s tímto místem.

Foto: Dům a Zahrada

Setkání/Encounter

Na mezinárodní festival divadelních škol se letos veřejnost může těšit již v termínu 16. – 20. dubna. V rámci festivalu pořádaným zejména Janáčkovou akademií múzických umění (JAMU) v Brně diváky čeká mnoho studentských divadelních představení z různých koutů světa. Posláním festivalu Setkání/Encounter je vytvořit prostor pro propojení divadelních škol a předávání poznatků a zkušeností z divadelní tvorby. Festival spolupracuje s řadou brněnských divadel, které se v tomto termínu otevřou veřejnosti. Kromě divadelních performancí je také možnost navštívit workshopy, diskuze nebo večírky.

Foto: Unexpected Existence

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!