The Amity Duet, Čtyři malí dospělí a Zkyslá smetánka.Týdenní tipy od 5. do 11. února

The Amity Duet, Čtyři malí dospělí a Zkyslá smetánka.Týdenní tipy od 5. do 11. února 

Tento týden odstartují výstavy v pražském Centru architektury a městského plánování či v ostravské Galerii výtvarného umění. Nebude chybět ani hudební složka v podobě velkých či menších koncertů. Zajít můžete také do kina na film Čtyři malí dospělí, do divadla na premiérovou inscenaci Zkyslá smetánka či se projít na čerstvém vzduchu v rámci poznávacího workshopu.

Tomáš Garrigue Masaryk ve Vítkovicích

Dne 25. června 1924 přijel na slavnostní návštěvu Ostravy prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Během svého programu navštívil i železárny ve Vítkovicích. V archivu Galerie výtvarného umění v Ostravě se dochovalo několik černobílých fotografií. Představu, co vše prezident mohl v železárnách vidět, si uděláte z grafických listů Ferdiše Duši a Vladimíra Silovského, kteří mapovali vítkovický průmyslový provoz ve 20. letech 20. století. Komorní výstava v Kabinetu grafiky se uskutečňuje v rámci oslav 100 let Velké Ostravy 1924–2024 od 6. února do 26. května.

Foto: Ferdiš Duša

Pocta Haně Zagorové

Jedna z největších hvězd a stálic české populární scény, devítinásobná zlatá slavice, držitelka diamantové desky Supraphonu za více než 10 milionů prodaných zvukových nosičů a členka Síně slávy hudebních cen Anděl, za svůj život potěšila nespočet fanoušků a její hudba rozdává radost i nadále. Vzpomínkový galakoncert v pražské O2 areně se odehraje 6. února. Program večera vychází ze scénáře koncertu, který připravovala samotná Hana Zagorová u příležitosti plánované oslavy 75. narozenin a který se nakonec bohužel neuskutečnil.

A Lot With Little

Odpovědnost architektů nikdy nebyla tak zásadní jako dnes. Čelíme klimatické krizi, přírodním katastrofám a nepředvídatelným událostem. Téměř 40 % globálních emisí uhlíků způsobuje stavebnictví. Výstava v CAMP A Lot With Little představuje od 7. února práci architektů z celého světa, kteří se zabývají udržitelným řešením v oblasti bydlení, vzdělávání, transformace budov a pomoci při živelních a jiných pohromách. Širokoúhlá projekce zve na neobyčejnou cestu kolem různorodého, komplexního světa. Zahraniční projekty doplňují formou doprovodného katalogu také české realizace, které přinášejí inovativní, šikovná a nízkonákladová řešení.

The Amity Duet

Kontrabasista Avishai Cohen a pianista Makoto Ozone dali společnému projektu název The Amity Duet, v překladu duo přátelství. Za hlavní inspiraci ke spolupráci totiž považují přátelství, mír, harmonii a vzájemné porozumění. Onu harmonii a pocit sounáležitosti hodlají přenést i na publikum, a to 7. února v Divadle Hybernia.

Čtyři malí dospělí

V dnešní době se zdá, že polyamorie se spojuje výhradně s alternativním životním stylem generace Z. Ale možná, že i někteří z nás, kteří toho v milostném životě už hodně zažili, se ve svých touhách cítí být monogamními vztahy také příliš omezeni. Juulia je úspěšná poslankyně parlamentu a žije ve zdánlivě dokonalém manželství se svým mužem knězem Matiasem. Když však Juulia zjistí, že Matias má už rok poměr s Enni, zhroutí se. Aby zachránila své manželství, zapojí Enni do svého života a všichni začnou žít společně v polyamorním vztahu. Když Juulia přijme nová pravidla, zamiluje se do mladého Misky, který se zdá být z celé čtveřice nejvyzrálejší. Všichni čtyři se vzájemně milují, ale ať se snaží sebevíc, nedokážou se zbavit problémů. Jde o dojemný a lidský portrét čtyř dospělých lidí s bolestmi dospívání. Čtyři malí dospělí vstupují do kin již od 8. února.

Korncert 2

KORNCERT 2 navazuje na obrovský úspěch jedinečné koncertní tour roku 2023 velkolepého elegána Jiřího Korna. Na více než dvaceti zastávkách po celém Česku, včetně červnového koncertu v O2 areně, ohromil fanoušky úžasným pěveckým a tanečním výkonem, svou vášní, energií a originalitou. Další koncert se uskuteční 10. února v pražské O2 areně a fanoušci se mohou opět těšit na unikátní program plný grandiózní scénografie, skvělých tanečníků a nestárnoucích hitů Jiřího Korna. To vše v originálním propojení s velkoplošnou projekcí.

United klubovna

Festival United Islands of Prague spojil síly s hudební médiem a movementem Klubovna. Přináší tak společný ojedinělý projekt United Klubovna! Od ledna do května se uskuteční série koncertů po různorodých pražských klubech. Tematické večery propojí interprety a fanoušky napříč několika žánry. V pořadí druhý eventový večer se uskuteční 10. února v pražském Chapeau Rouge, kde vás čeká nefalšovaná moravská jízda, která se ponese v duchu toho nejlepšího moravskoslezského hardcoru, punk rocku a metalcoru!

Zkyslá smetánka

Dáme jednu malou? Ale jen jednu, zejtra musim do práce! Maj super kámoše, super práci, super prachy a super zábavnej život, zvlášť, když maj v kapse bílej zip sáček v pohotovostní pozici. Ale co se stane, když se ukáže, že jeden z nich asi trochu kecá? Tahle pražská smetánka je pravděpodobně trochu zkyslá. Premiérová inscenace v Rock Café vás pobaví 11. února v obsazení s Michalem Kernem, Janem Sklenářem, Zdeňkem Hruškou, Mírou Noskem, Michalem Slaným, Terezou Petráškovou a Leou Surovcovou.

Foto: Rock Café

Open House Praha Workshop

Prozkoumejte běžně nepřístupná místa i pražská zákoutí s Open House Praha po celý rok. V neděli 11. února se uskuteční workshop Architektura interaktivně II. – Baroko na Hradčanech a Malé Straně. Jaké z malostranských a hradčanských památek jsou postaveny v barokním stylu? Proč zrovna baroko je nejvíce zastoupeným architektonickým slohem nejstarší části Prahy? Na konci procházky budete umět poznat nejen výrazné prvky charakterizující barokní styl, ale i třeba rozdíl mezi rukopisem Jana Blažeje Santiniho Aichla od jeho konkurentů.

Foto: csfd.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!