Festival francouzského filmu nabídne předpremiéry i známé nezapomenutelné snímky

Festival francouzského filmu nabídne předpremiéry i známé nezapomenutelné snímky 

Festival francouzského filmu chystá 26. ročník. Součástí programu budou předpremiérová uvedení, soutěžní sekce, krátké filmy a připomene se také tvorba Jean-Luc Godarda a Justine Triet. V Praze se na francouzské filmy můžete vydat od 23. do 29. listopadu do Kina 35, Francouzského institutu, Lucerny, Světozoru a Edison Filmhubu. Festival proběhne také v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové a v Ostravě, a to od 23. do 26. listopadu.

Festival francouzského filmu slavnostně odstartuje šestadvacátou sezónu ve čtvrtek 23. listopadu v kině Lucerna předpremiérou nejnovějšího filmu režiséra Martina Provosta Malíř jejího těla. Projekci uvede Martin Provost osobně. Snímek zachycuje životní příběh významného francouzského postimpresionistického malíře Pierra Bonnarda a jeho celoživotní lásky a múzy Marthy. Film líčí nejen osudy bohémské dvojice Pierra a Marthy, ale je zároveň i obrazem celé jedné umělecké generace od počátků dvacátého století až do padesátých let.

Dále bude představen výběr předpremiérových titulů v podobě 13 celovečerních filmů, které uvádí festival v Praze a z toho 12 filmů i v regionech. Návštěvníci tak mají možnost zhlédnout reprezentativní průřez francouzskou filmovou tvorbou se snímky, které letos soutěžily na prestižních festivalech v Cannes, v Benátkách, v Locarnu či v Torontu.

Soutežní sekce

Pražská část přehlídky nabídne soutěžní sekci Výběr české kritiky s pěti snímky, které se budou ucházet o Cenu diváků. Historický snímek Ve jménu cti efektně využívá jednotlivých variant duelů s kordy, pistolemi nebo šavlemi. Film Kniha řešení Michela Gondryho je svěží komedie se skvělými dialogy, v hlavní roli exceluje Pierre Niney. Drama Šestnáctiletí režiséra Philippa Lioreta zobrazuje příběh o vztahu studentů z rozdílného sociálního zázemí a náboženského prostředí. Ve filmu Po neznámých stezkách putuje Jean Dujardin pěšky po zapomenutých cestách Francie. A do pětice autobiografický dokument režisérky Florence Platarets Godard o Godardovi vznikl z materiálů pocházejících z režisérova osobního archívu.

Filmy uplynulého období

Sekce Filmy 2022–2023 divákům odprezentuje výběr filmů, které se na plátnech českých kin objevily v poslední době. Nebude mezi nimi chybět například Jeanne du Barry – Králova milenka jakožto historické drama, které napsala, režírovala a produkovala Maïwenn a po boku Johnnyho Deppa si zahrála i hlavní roli.

Výjimkou nebude ani napínavý thriller Noc 12. režiséra Dominika Molla, který je zčásti inspirován skutečným zločinem, nebo historický snímek Umění jíst a milovat a dramatický thriller Anatomie pádu.

Pocta Jean-Luc Godardovi a Večer krátkých filmů

V Praze festival završí pocta klasikovi francouzské nové vlny Jean-Luc Godardovi, který zemřel loni ve věku 91 let. V rámci této pocty bude uvedeno pět zásadních snímků z jeho tvorby: U konce s dechem, Pohrdání, Bláznivý Petříček, Alphaville a Číňanka. Jeho tvorbu připomene také nový dokument Godard o Godardovi režisérky Florence Platarets, uvedený na letošním canneském festivalu v sekci Cannes Classics. Na programu nebude chybět ani divácky oblíbený Večer krátkých filmů připravený ve spolupráci s Unifrance.

Zvláštní uvedení

Festival představí originální počin Woodyho Allena Zásah štěstím. Film kompletně obsazený francouzskými herci a natočený ve francouzštině je padesátým filmem legendárního scenáristy a režiséra a vypráví příběh o tom, jak důležitou roli hrají v našich životech náhoda a štěstí. Woody Allen se s lehkostí a ironií směje lidské pošetilosti, bezradnosti a složitosti vztahů.

Program pro nejmenší

Festival nezapomíná ani na nejmenší diváky. Pro děti je určena projekce animovaného filmu Nina a ježkovo tajemství. Festival také exkluzivně uvádí 1. díl nového francouzského seriálu O penězích a krvi z produkce společnosti CANAL+. Režie seriálu se ujal Xavier Giannoli. Projekce se koná 28. listopadu od 18.30 v Kině 35 a je pro veřejnost.

Festival francouzského filmu pořádá Francouzský institut v Praze a Francouzské velvyslanectví v České republice ve spolupráci s Unifrance. Všechny filmy jsou uváděny v původním znění s českými titulky nebo s českým dabingem. Vstupné na festivalové projekce je 140 Kč. Komletní a detailní program najdete na stránkách festivalu.

Foto: archiv FFF

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!