Cigarettes After Sex, Cannafest a Jazz Meets World. Týdenní tipy od 30. října do 5. listopadu

Cigarettes After Sex, Cannafest a Jazz Meets World. Týdenní tipy od 30. října do 5. listopadu 

Tento týden bude zářit hlavně jazz - a to díky hned třem koncertům ze série Jazz Meets World, ale i festivalu Jazz On5. V Praze zahraje skupina Cigarettes After Sex, v divadle ožije Anna Karenina, kina představí Všechnu tu krásu a zabíjení, Halloween zakončí lampionový průvod Botanickou zahradou a proběhne také mezinárodní veletrh Cannafest. Inspirujte se našimi tipy!

Jazz Meets World

Tento týden potěší zejména příznivce koncertní série Jazz Meets World. Chodovská tvrz přivítá 30. října argentinské mistry tanga Dúo Ranas. Pro jejich sentimentální, ale hlavně temperamentní vystoupení bude Chodovská tvrz jako stvořená!

Spirituálnější setkání slibují marocký zpěvák Walid Ben Selim spolu s francouzskou harfenicí Marií-Marguerite Cano. Zpívanou súfijskou poezií, rozprostřenou na klasicizujícím hudebním koberci, promění duo 1. listopadu 2023 pražský klub Letka v místo kontemplace.

Ani to ovšem není vše. Izraelsko-německé trio Folkadu zahraje 2. listopadu 2023 v pražském Divadle Dobeška. Ti zvou na dobrodružnou cestu židovskou hudbou a jazyky, neboť Folkadu spojuje muziku sefardských i aškenázských Židů, písně zpívané v ladino, jidiš i hebrejštině.

Cigarettes After Sex

Neuvěřitelný americký fenomén dream popu Cigarettes After Sex má v Česku opravdu oddanou fanouškovskou základnu. O tom svědčí i fakt, že skupina původně plánovala pouze jeden koncert ve Velkém sále Lucerny. Zájem byl ovšem tak velký, že se z jednoho večera staly dva, a to nakonec ve větších prostorech, které nabízí O2 universum. Cigarettes After Sex tam potkáte 31. října a 1. listopadu.

Všechna ta krása a zabíjení

Epický, emotivní a promyšleně vystavěný příběh o mezinárodně uznávané umělkyni a aktivistce Nan Goldin vstupuje do kin. Nan Goldin proslula zejména svým bojem proti rodině Sacklerových, jejichž farmaceutická společnost Purdue Pharma vyvolala svým úspěšným lékem OxyContin tzv. opioidní krizi.

Ve filmu se prolíná umělkynina minulost s její současností a hluboce osobní rovina s rovinou politickou, od aktivistických kampaní P.A.I.N. v renomovaných uměleckých institucích přes fotografie jejích přátel a vrstevníků až po její obrazové dílo „Balada o sexuální závislosti" a její legendární výstavu o AIDS z roku 1989 nazvanou „Witness: Against Our Vanishing", kterou cenzurovala umělecká nadace NEA.

Anna Karenina

Švandovo divadlo přivítá novou adaptaci legendárního příběhu vdané ženy, která se kvůli nově nalezené vášni rozhodla opustit svůj konformní život a riskovat trvalé ztráty. Anna Karenina při setkání s důstojníkem Vronským objevuje své mládí, jež byla nucena předčasně obětovat, když na sebe vzala roli manželky a matky. Je odhodlaná utéct od rodiny, ztratit své pohodlné i svazující společenské postavení a čelit opovržení ze strany bývalých přátel.

Konstantin Levin miluje, obává se o budoucnost svého národa, a přestože je plný sil a prostému štěstí nadosah, neustále přemítá o smrti. Příběh Anny a příběh Levina běží vedle sebe, dramaticky se protínají a opět vzdalují jako vlakové koleje...

Doktor Faust

Muzikál Doktor Faust autorů Vojtěcha Adamčíka a Jana Batysty se odehraje 4. a 5. listopadu v Divadle Na Maninách. Příběh vychází z Goetheho románu o středověkém německém učenci Faustovi, který vyměnil svou duši za slávu, bohatství a mládí. Ten si na začátku příběhu žalostně uvědomuje, že zestárl, aniž by dosáhl skutečného poznání, proslulosti, nebo nashromáždil majetek. Mefistofeles – ďábel nabízí, že za upsání jeho duše jej omladí a splní mu všechna přání. Uvědomuje si ale Faust skutečnou cenu obchodu?

Cannafest

Mezinárodní veletrh konopí a léčivých bylin Cannafest je největší veletrh svého druhu na světě. Jeho třináctý ročník se koná od 3. do 5. listopadu opět v PVA Expo Praha Letňany a můžete se těšit na jedinečné expozice vystavovatelů z různých koutů světa, širokou nabídku pěstební techniky, hnojiv, semen či kuřáckých potřeb a vaporizérů, konopnou kosmetiku, konopný textil či potraviny. A jako každoročně bude probíhat po celou dobu konání veletrhu v malém konferenčním sále PVA Expo Praha Letňany odborná konference, která je pro návštěvníky s platnou vstupenkou zdarma.

Festival Jazz On5

Světový jazz rozbouří Vltavu! Další ročník prestižního festivalu v pražském Jazz Docku bude nabitý skutečně velkými jmény. Hlavními taháky budou koncerty dvojnásobného držitele Grammy Kurta Ellinga, legendárního kytaristy Johna Scofielda nebo brooklynské groovové kapely Kennedy Administration. Tento týden nás čeká James Francies Trio, Malted Milk a Gerald Clark & Jiří Maršíček. Festival potrvá do 10. listopadu.

Výstava dýní

V Botanické zahradě v Troji finišuje výstava dýní. Venkovní expozice již od 13. října zdobí různorodé plody dýní pestrých a zářivých barev, které k podzimu zkrátka patří! Letošní výstava bude spolu s oslavami Halloweenu 31. října slavnostně ukončena večerním lampionovým průvodem zahradou.

Tomu bude předcházet workshop výroby papírových lampionů včetně elektrické svíčky, malování na perníčky, řezbářská dílna, ale také posezení u ohniště, opékání špekáčků a hudební program. Pro děti budou do setmění připraveny soutěže a záludné úkoly. Hrůzostrašné masky jsou samozřejmě vítány. 

Zdroj: Botanická zahrada v Troji

Úvodní foto: Anna Karenina. Foto: Tomáš Vrána

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!