Ji.hlava, Bratři, Mladí ladí jazz a Halloween. Týdenní tipy od 23. do 29. října

Ji.hlava, Bratři, Mladí ladí jazz a Halloween. Týdenní tipy od 23. do 29. října 

Poslední říjnový týden nabízí hromadu festivalů, ať už filmových či hudebních. Nabízí se například Das Film fest, Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava a hudební festival Mladí ladí jazz. S dětmi můžete o víkendu vyrazit na dlabání dýní na Výstaviště a zastavit se na podzimním Dyzajn marketu. Ve výběru jsme neopomenuli ani divadlo a výstavy. Stačí si vybrat a vyrazit!

Das Film fest

V pořadí již 17. ročník festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest v letošním roce nabízí opět výběr cenami ověnčených a divácky úspěšných snímků od renomovaných tvůrců i debutantů. Na aktuální filmy z Německa, Rakouska a Švýcarska se mohou filmoví fanoušci těšit do 24. října v pražských kinech Lucerna a Atlasod 30. října do 5. listopadu v brněnském kině Art a od 1. do 9. listopadu v olomoucké sále Mozarteum Arcidiecézního muzea.

Pestrý program nabízí komedie, dramata i dokumentární filmy, které originálně nahlížejí na minulost i současnost. Diváci se mohou těšit na příběhy podle skutečných událostí líčící osudy slavných osobností i obyčejných lidí, filmové adaptace oceňovaných literárních děl, filmy rozplétající složité mezilidské vztahy i snímky dokazující, že nikdy není pozdě plnit si své sny nebo bojovat za svá práva.

Frank Lloyd Wright – Principy organické architektury

Expozice Principy organické architektury představuje více než 25 úchvatných snímků uznávaného amerického fotografa Andrewa Pielage, který se rozhodl zdokumentovat kompletní dílo Franka Lloyda Wrighta, nejdůležitějšího představitele organické architektury minulého století. Podle Wrighta organická architektura znamená vyjádření přírodních principů v návrhu budov, které harmonicky splývají s krajinou. Důrazně prosazoval stavby, které reprezentují své okolí, klima a dobu, a které fungují jako organismy, kde je každý konstrukční prvek složitě propojen a tvoří harmonický celek. Kurátorem expozice je Adam Štěch a je možné ji navštívit ve Winternitzově vile od Adolfa Loose do 21. února 2024.

Foto: archiv Winternitzova vila

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava

Sedmadvacátá dokumentární Ji.hlava vypukne 24. října a potrvá až do neděle 29. října. Letošní festival zahájí světová premiéra snímku Tady Havel, slyšíte mě? režiséra Petra Jančárka, který nabídne dosud nikdy nepublikované záběry z posledních tří let života Václava Havla. Cenu za přínos světové kinematografii dostane maďarský režisér a scenárista Béla Tarr. V sekci Masterclass pak představí svůj režisérský přístup polská režisérka Agnieszka Holland. Online se s festivalem spojí také odbojář Josef Mašín mladší nebo diplomat Hans Blix, který byl do roku 2003 inspektorem OSN pro mezinárodní kontrolu zbraní.

Bratři

Film Bratři vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratrů Josefa a Ctirada Mašínových v podání Oskara Hese a Jana Nedbala. Rodina Mašínových se v komunisty ovládaném Československu stává terčem pronásledování a bratři věří, že po vzoru otce, hrdiny protinacistického odboje, lze proti diktatuře bojovat jedině se zbraní v ruce. Zároveň si jsou vědomi odpovědnosti vůči mámě v obsazení Tatiany Dykové Vilhelmové a sestře, jejíž roli ztvárňuje Karolína Lea Nováková. Jen málokteré téma české historie vzbuzuje tolik emocí jako příběh snímku Bratři. Premiéra dobového snímku se uskuteční 26. října.

Pan Polštář

Městská divadla pražská uvedou v novém překladu Kláry Vajnerové napínavý příběh plný šílených představ spisovatele Katuriana, který žije v totalitě a ve své fantazii. Povídky spisovatele Katuriana jsou velmi temné a plné zločinů. Jsou to však jen vraždy na papíře. Nestaly se. Jen si je vymyslel. Co když se ale přece jen stanou? Pana Polštáře irského dramatika Martina McDonagha představí od 28. října divadlo Rokoko v hlavní roli s Alešem Bilíkem.

Foto: archiv MDP

Mladí ladí jazz

Festival Mladí ladí jazz už patnáct let nabízí koncerty interpretů, kteří se nebojí bořit zažité jazzové škatulky a otevírají je nejrůznějším hudebním žánrům. Sází na aktuální objevy mezinárodní scény a nezapomíná ani na domácí kapely a interprety.

K hvězdným jménům světové jazzové a experimentální scény se letos přidají například francouzsko-alžírští Acid Arab kombinující elektronickou hudbu s tradiční arabskou kulturou, novozélandský zpěvák a producent Noah Slee a český skladatel, producent a DJ Aid Kid. Pražský festival také potvrdil vystoupení britského multiinstrumentalisty a producenta Alfa Mista či rapující songwriterky Yarah Bravo. Jednodenní festival pod hlavičkou Mladí ladí jazz se uskuteční v sobotu 28. října na třech scénách v industriálním areálu Holešovické tržnice v Praze a slibuje i unikátní scénografii a světelný design.

Stanislav Podhrázský a přátelé

Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře slaví výročí – posunuté kvůli pandemické situaci – 100 let od narození jednoho z nejosobitějších umělců generace nastupující po druhé světové válce, Stanislava Podhrázského. Výstava představí průřez jeho tvorbou a tvorbou jeho nejbližších přátel a současně předních osobností české umělecké scény. Díla Stanislava Podhrázského jsou zastoupena ve všech významných českých sbírkách a také v pařížském Centre Georges Pompidou. Výstavu potrvá do 4. února 2024.

Foto: archiv GASK

Raná Podhrázského tvorba, stejně jako Medkova, reprezentuje český poválečný surrealismus. Záhy se však Podhrázský od surrealismu odpoutal, jako od veškerých dogmat, aby vytvářel imaginární světy vnitřních prožitků svým zcela osobitým a jedinečným způsobem. Obrací se k vnitřnímu světu člověka toužícího po svobodě a čelícího nebezpečí. 

Halloween na Výstavišti

Na Výstavišti se v neděli 29. října uskuteční podzimní dlabání dýní a také výroba jednoduchých ozdob, šperků a dekorací. K dispozici bude návštěvníkům po dobu akce výtvarnice a lektorka Marta Hricová. Program je vhodný pro dospělé i děti od 5 let. U dětí do 10 let je třeba doprovod rodičů. Cena vstupenek v předprodeji je 650 Kč, na místě 700 Kč. V ceně vstupného je započten také veškerý materiál.

Foto: fotogalerie Výstaviště

Dyzajn market Podzim

Dyzajn market Podzim se uskuteční 28. a 29. října na Výstavišti v Praze Holešovicích, oba dny od 10.00 do 18.00. Jde o pravidelný, výběrový trh autorské tvorby, kde potkáte 200+ lokálních dyzajnérů, tvůrců a kulinářských mágů. Můžete se inspirovat či nakupovat originální šperky, oblečení, doplňky, kabelky, batohy, porcelán, dekorace, svíčky, hračky, knihy, delikatesy nebo papírenské zboží. Součástí Dyzajn marketu je i malý food festival, kde si můžete pochutnat na výběrové kávě, drincích, sladkých i slaných dobrotách, pořádných jídlech pro masožrouty a vegany. Vstup je zdarma a bez bariér. Vyrazit můžete také se svými čtyřnohými miláčky.

Foto: Dyzajn market

Občan první jakosti

Je možné nastavit systém kritérií a hodnot, podle něhož by se lidem udělovalo, nebo naopak odebíralo volební právo? Pražské Divadlo Na Jezerce vychází z takové základní premisy v břitké komedii Občan první jakosti, pod níž je podepsán mladý tvůrce Matěj Balcar. Protagonisty hry jsou nahodile vybraní diváci televizní talkshow, kteří jsou současně nesmiřitelnými názorovými oponenty. Inscenace se uskuteční 27. říjnaDivadle na Jezerce.

Foto: archiv Mladí ladí jazz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!