Filmové a seriálové tipy, týden #42: Scorseseho smíření s indiány, kontroverzní Hranice i vítěz Zlaté palmy

Filmové a seriálové tipy, týden #42: Scorseseho smíření s indiány, kontroverzní Hranice i vítěz Zlaté palmy 

Bezpráví na indiánech ve Scorseseho režii, hranice rezonující v Polsku nebo vítěz Zlaté palmy z Cannes. Aktuální kinotýden má rozhodně co nabídnout.

Zabijáci rozkvetlého měsíce

 

Kmen Osedžů vlastní rozsáhlé pozemky s černým zlatem. Ropné bohatsví chce ale bílý muž, který je ochoten udělat vše, aby se indiánů zbavil. Ikonický režisér Martin Scorsese vypráví příběh bezpráví a nespravedlnosti na původních obyvatelích planin, kteří byli systematicky vražděni. V hlavních rolí se objevují Lily Gladstone, Leonardo DiCaprio a Robert De Niro.

Hranice

Psycholožka Julia je svědkyní hrůzných událostí na polsko-běloruské hranici. Zvolí proto aktivismus a pomoc běžencům, které čeká nejistý osud. Ne každý jim ale chce skutečně pomoci a cesta za novým domovem je nebezpečná. Hranice je podle režisérky Agnieszky Holland poctou aktivistům. Snímek získal cenu na festivalu v Benátkách, v Polsku však tvrdě narazil na odpor vládních konzervativců. Ve filmu zobrazovaná beznaděj a nelidské zacházení s lidmi vyústily v osobní útoky na Holland, která si dokonce najala ochranku.

Generace F

Budoucnost, jakou jsme si ani nevysnili. Místo přirozeného početí dítěte je v módě plod vyvíjený ve vejci, který má nastávajícím matkám ulehčit novou roli. Newyorský pár Rachel a Alvy se chtějí stát rodiči, je ale fascinující technologie pro ně a jak jim jejich volba změní život? Futuristická romance s Emiliou Clarke a Chiwetelem Ejioforem otevírala letošní festival Future Gate.

Anatomie pádu

Nic není tak, jak se zdá. Tím spíš, když se pravda odkrývá s notnou dávkou trpělivosti a snahy o tenzi. Když je Sandřin manžel Samuel nalezen mrtev uprostřed ničeho ve francouzských Alpách, stává se jeho žena hlavní podezřelou. Společně se svým nevidomým synem čelí vyšetřování, které vrhá na rodinné vztahy dlouhý stín. Snímek Anatomie pádu je letošním laureátem Zlaté palmy na MFF v Cannes.

Život na naší planetě

 

Vynikající podívaná s výbornou hudbou a podmanivým hlasem Morgana Freemana. Tak o Životu na naší planetě mluví kritici. Osvědčený formát beroucí diváky na pouť po krásách a historii planety Země je poutavou sondou do světa, který počítá miliardy letokruhů. Ve své videotéce ho má Netflix.

Další novinky a recenze najdete v naší filmové rubrice.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!