Festival Future Gate slaví desáté narozeniny. Jubilejní ročník zahájí předpremiérou Generace F

Festival Future Gate slaví desáté narozeniny. Jubilejní ročník zahájí předpremiérou Generace F 

Future Gate má před sebou milník. Dekádu ve společnosti nejlepších tuzemských filmových festivalů oslaví v pražské Lucerně i v kinech po celé republice. Desátou přehlídku sci-fi filmů zahájí v předpremiéře snímek s Emiliou Clarke a Chiwetelem Ejioforem.

Největší středoevropský festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník. Od úterý 26. září se představí v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna a dalších měst v Česku. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a dokumentů přinese znovu i soutěž studentských filmů a očekávané předpremiéry.

Tématem ročníku 2023 je kolonizace vesmíru. Festival přinese hlubší pohled na lidskou podstatu a naše místo mezi hvězdami, jak přibližuje pořadatel Future Gate Filip Schauer. "Země je jedna z mnoha planet, které ve vesmíru jsou. Co by se stalo, kdybychom opustili naši pověstnou bleděmodrou tečku a vyrazili za novými dobrodružstvími? Jaká tajemství vesmíru bychom objevili? A jak by se tyto nové zkušenosti odrážely na naší společnosti a na nás samotných? A co teprve, kdybychom potkali jiný inteligentní druh a výsledek mimozemské evoluce. Zcela jistě by to otřáslo naší představou o nás samotných a o našem místě ve vesmíru. Téma festivalu rezonuje nejen ve vybraných filmech, ale i v doprovodném programu, který se uskuteční formou besed a uměleckých instalací," dodává.

Do hlavní soutěže putuje šest nejzajímavějších filmů, které vznikly za poslední rok a půl. Festival odstartuje citlivým snímkem režisérky Sophie Barthes s názvem Generace F. Filmové hvězdy Emilia Clarke (Hra o trůny) a Chiwetel Ejiofor (12 let v řetězech) se objeví v roli manželského páru, který díky novým technologiím dokáže své rodičovství nejen plánovat, ale i výrazně ovlivnit. Neméně zajímavé bude například i animované dílo z Maďarska. Film White Plastic Sky přenese diváky do Budapešti roku 2123, kdy lidstvu docházejí zdroje a jedinou možností, jak přežít, je nemilosrdné pravidlo. Každý člověk po dosažení padesátého roku odevzdá své tělo, a to se postupně promění ve strom

V sekci legendy žánru nechybí ikonická Hvězdná pěchota nebo Stopařův průvodce po Galaxii. Zvláštního uvedení se pak na desátém Future Gate dočkají český Bod obnovy nebo velkofilm Stvořitel Garetha Edwardse.

Ozvěny Future Gate se budou konat v Plzni, Hradci Králové, Šumperku a Košicích. Program a vstupenky na festival jsou k dispozici na futuregate.cz. Na desátý ročník už se diváci mohou naladit i o něco dříve. V sobotu 16. září si v rámci takzvaného warm upu vychutnají Star Wars v Kasárna Karlín.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!