Palm Off Fest, 4 + 4 dny v pohybu, Signal Festival a Citlivý člověk. Týdenní tipy od 9. do 15. října

Palm Off Fest, 4 + 4 dny v pohybu, Signal Festival a Citlivý člověk. Týdenní tipy od 9. do 15. října 

Druhý říjnový týden opět přináší kulturní várku tipů! Nenechte si ujít například festivaly jako Palm Off Fest, Festival indického filmu, Signal Festival, 4 + 4 dny v pohybu. Do kin vstupuje snímek Citlivý člověk, v Novoměstské radnici zahraje Kiri Yak a Slza navštíví Ostravu.

Festival 4 + 4 dny v pohybu 

Mezinárodní festival současného umění 4 + 4 dny v pohybu je plném proudu a jeho konec se váže k datu 14. října. Máte tak možnost navštívit ještě několik představení. Například palestinská choreografka a herečka Samaa Wakim v sólové performanci LOSING IT (9. října) zkoumá, jak se trauma předchozích generací manifestuje v jejím těle, jak se přenáší z generace na generaci.

Speciální projekt pro festival s názvem ZAKOŘENIT A PROPOJIT SE (12. října) připravil kurátor Petr Dlouhý, kde dojde k setkání mezi publikem a uměním performance, mezi jednotlivými tvůrci a tvůrkyněmi. Unikátního jednorázového projektu se zúčastní jak individuální umělci z Čech a ze zahraničí, tak reprezentanti významné evropské platformy performativního umění PAErsche,“ zve Pavel Štorek. 

Přímo pro festival a ikonický prostor bývalého Ústředí lidové umělecké výroby v Praze na Národní třídě je koncipována  site-specific inscenace s názvem 4*8+Y≠?  spolku tYhle (12. a 13. října).

Na závěr festivalu vystoupí taneční studio Light, zaměřující se na tvorbu pro děti a dospívající, s netradičním projektem MÁ TO HLOUBKU? ANEB PÍSÁNÍ DŽONA LEMOUNA, který 14. října oživí jedinečnou vilu ve svahu Klamovky. 

Mnoho povyku pro lajk

Divadlo Na Jezerce varuje: sociální sítě způsobují závislost! I o tom je inscenace Mnoho povyku pro lajk. Komedie o střetu generací si klade za cíl také upozornit na hrozbu sociálních sítí, jež jsou častým zdrojem nedorozumění právě mezi analogovými (pra)rodiči a dětmi digitální doby. V hlavních rolích se představí Jan Vlasák a Martin Leták. Na představení můžete vyrazit 9. října.

Citlivý člověk

Temně groteskní drama se odehrává na více cestách. Té hmatatelné, té kruté, té bláznivé, po níž se pokouší vrátit domů kočovný herec Táta Mour se svou ženou Mámou a dvěma syny, ale i pomyslné, ještě klikatější a prašnější, na níž se sváří často imponující duševní mladost s životními okolnostmi nutícími protagonistu ke zmoudření. Úzkostná i bujará kinematografická féerie o lásce, strachu z osamění a pohledech synů upřených na otce vstoupí do kin 12. října.

Slza Club Tour 2023

Známá česká kapela Slza pokračuje ve svém turné! První říjnová zastávka se bude konat již 12. října v Ostravě„S první deskou Katarze jsme odjeli turné po velkých kulturácích a s druhou deskou Holomráz potom halové koncerty. Nikdy jsme tak nezažili atmosféru klasických klubových koncertů a se třetí deskou v roce 2020 jsme tak naplánovali turné právě po klubech. To se nakonec kvůli kovidu muselo zrušit. Vracíme se tak k němu nyní, se čtvrtým albem, a strašně se těšíme na osobnější kontakt s fanoušky, který menší prostor umožňuje,“ zvou na podzimní SLZA CLUB TOUR 2023 Petr Lexa a Lukáš Bundil. Hudební skupina potěší své fanoušky také v Pardubicích (20.10) a v Brně (28.10.).

Festival indického filmu

Festival indického filmu chystá jubilejní ročník. To nejlepší nejen z bollywoodské produkce uvede již podvacáté, od 12. do 14. října tradičně v pražském Světozoru. Organizátoři pro kulatý ročník znovu přichystali pestrou směs toho nejzajímavějšího, co za poslední rok dva vzniklo ve velkých i nezávislých studiích po celé Indii. Festival otevře Vadh, režijní debut paňdžábského filmaře Jaspala Singha Sandhua mísící šokující žánrovou podívanou se sociálním realismem.

V rámci oslav je přichystána výstava filmových a festivalových plakátů z historie předchozích ročníků. A atmosféru Indie po dobu konání festivalu jako vždy doplní jídlo z indické restaurace, klasické nápoje nebo tradiční taneční bollywoodská párty

Signal Festival 2023

Populární Signal Festival je opět tady a letos bude probíhat od čtvrtka 12. října do neděle 15. října každý den od 19.00 do 0.00. Kde se letos projekce Signal Festivalu promítají, se dozvíte v oficiální mapě festivalu. Deset instalací, tři satelitní instalace a doprovodný program Signal Talks světelného festivalu je stále zdarma bez potřebné vstupenky. Na další projekce v rámci festivalu je třeba zakoupit si vstupenku, přičemž děti do 6 let a ZTP mají vstupné zdarma.

Koncert po tmě: Kiri Yak

Sólový projekt kytaristy a skladatele Kirilla Yakovleva, který se soustřeďuje na fúzi syntezátorů za doprovodu elektrické kytary, rozezní Novoměstskou radnici 12. října v rámci Neviditelné výstavy. V tomto novém projektu autor prozkoumává svět mantrických rytmů východní hudby a jejich gradaci v přítomném čase. Eklekticky propojuje ambientní textury se zkomponovanými strukturami a jazzovou improvizací.

Palm Off Fest

V rozmezí 13. až 20. října se uskuteční další ročník Mezinárodního setkání divadel (nejen) střední Evropy Palm Off Fest, který se zaměřuje na politické a celospolečenské kontroverzní otázky. 

Podtitulem sedmého Palm Off Festu tentokrát bude motto Je to daleko?. Tento rok bude festival hostit státy jako Polsko, Kosovo, Moldavsko a Slovensko. Festival zahájí inscenace 24 Slovenského národného divadla, která autorským způsobem zkoumá emoce ve slovenské společnosti vyvolané konfliktem na Ukrajině.

Foto: archiv Palm Off Fest

Kromě divadelního programu chystá Palm Off Fest také bohatý doprovodný program. Přednášku Blízké i vzdálené světy Williama Shakespeara profesora Martina Hilského, tradiční diskuze s tvůrci po každém představení a poetické divadelně-hudební večery. Festivalový týden uzavře koncert hudební skupiny Dunaj.

Foto: archiv 2media

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!