Plzeňský festival Road Movie přiveze čtyři desítky snímků od tvůrců z Evropy i ze světa

Plzeňský festival Road Movie přiveze čtyři desítky snímků od tvůrců z Evropy i ze světa 

Již po pošesté se v Plzni uskuteční Mezinárodní filmový festival Road Movie. Příběhy o dobrodružných výpravách, odvážných krocích do neznáma a nečekaných cestách, které mění lidské osudy, zaplní kulturní prostor DEPO2015 od 18. do 21. října. V soutěžním programu se představí i české filmy, například snímek Serpentis režisérky Sarah Lomenové, který si odnesl cenu pro nejlepší krátký film z festivalu ELBE DOCK. Hlavní soutěž doplní retrospektivní projekce z 35mm filmového pásu, diskuze s tvůrci a koncerty.

Diváci festivalu budou moci zhlédnout nejnovější road movies z Francie, Švédska, Velké Británie, Švýcarska, Polska či Albánie, spolu s filmovými hrdiny se ale vydají i mimo evropský kontinent, třeba do Kanady, Koreje nebo Guatemaly.

Pro letošní ročník jsme vybrali 39 filmů, 27 z nich uvedeme v české premiéře. Spojuje je společný žánr, tvůrci z různých částí světa ovšem téma cesty prozkoumávají často velmi odlišnými způsoby a volí originální prostředky. To je inspirativní pro dramaturgii festivalu, a věřím, že i pro diváky,“ popisuje Ondřej Bíba, umělecký ředitel festivalu.

V pátečním programu festival uvede například akční komedii Outrunners kanadského režiséra Kena Hegana o tom, jak složitě se utíká, když na vás dotírá ne realita, ale reality show a její drony. Velkolepé záběry z amerických národních parků a příběhy lidí, kteří jimi putují, aby našli možná klid, možná motivaci a možná něco úplně jiného, nabídne dokument The Great Divide Trail, který se bude promítat v sobotu 21. října. Příznivci akčních filmů si mohou vybrat celosvětově úspěšné válečné drama tarantinovského střihu Sisu. Českou tvorbu bude kromě oceněného filmu Serpentis Sarah Lomenové reprezentovat například cestopis Do Chile za zatměním Slunce, který uvede režisér Jiří Dobrý.

Zahájení festivalu a speciální projekce

Slavnostní zahájení festivalu proběhne ve čtvrtek 19. října v kině Klempírna v DEPO2015. Uvede jej film Cesty, který přiblíží proslulou inscenaci pražského souboru Cirk La Putyka. Už o den dřív, ve středu 18. října, se ale na stejném místě uskuteční několik speciálních warm-up projekcí. Objeví se mezi nimi i legendární film Haralda Reinla Poklad na Stříbrném jezeře, který se bude promítat z archivní 35mm filmové kopie. „Pro retrospektivní projekce vybíráme zásadní snímky české i světové kinematografie, abychom žánr road movie divákům ukázali v celé jeho šíři a zmapovali jeho vývoj,“ vysvětluje Ondřej Bíba. Vůbec nejstarší road movie, kterou diváci letos na festivalu uvidí, je němý film Frigo na mašině z roku 1926. Jeho projekci v pátek 20. října večer živě doprovodí DJ a hudebník Hjörtur.

Foto: archiv IRMF

Krátké filmy, zásadní témata

Celovečerní a dokumentární filmy doplní výběr z krátkometrážních snímků. V této kategorii se bude o cenu diváků ucházet celkem 14 filmů. „Několik krátkých road movies jsme letos zařadili do nového programového bloku Be equal!. Chceme tak poskytnout prostor těm, kteří upozorňují na důležitá společenská témata, jako je rovnost, diverzita či dodržování lidských práv,“ přibližuje výkonný ředitel festivalu Václav Martinovský. Představí se například film Walla Walla debutující americké režisérky Hayley Durelle, který reaguje na obnovení zákazu potratů v některých státech USA, nebo belgický snímek She's The Protagonist, který s humorem pojednává o hrdince, jež se odmítne spokojit s časem vymezeným pro role vedlejších ženských postav.

Foto: archiv IRMF

Foto: archiv Festival Road Movie

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!