Designblok, Valtické vinobraní a FILMharmonie. Týdenní tipy od 2. do 8. října

Designblok, Valtické vinobraní a FILMharmonie. Týdenní tipy od 2. do 8. října 

Je tu nový měsíc a s ním další nálož kulturních zážitků. Tento týden vás nesmí minout Designblok, nebo třeba sci-fi koncert FILMharmonie. Do kin vstoupí Králova milenka Jeanne du Barry, čeká nás také výstava Františka Kupky, divadelní novinka Kuchyň a přijede i jazzový mistr Erik Truffaz. Milovníci slavností nesmí minout Valtické vinobraní, Burčákové slavnosti, ale ani Břevnovské posvícení.

Designblok

Mezinárodní festival Designblok chystá svůj již 25. ročník oslavy designu a tvůrčího talentu. Od 4. do 8. října bude ve Veletržním paláci, Uměleckoprůmyslovém museu, Míčovně a Královské zahradě Pražského hradu a na dalších lokacích po Praze k vidění 227 vystavujících autorů a značek. Chybět samozřejmě nebudou tvůrčí workshopy, edukační přednášky, módní přehlídky, zahraniční hosté, tematické výstavy, ani experimentální a udržitelné projekty.

Foto: Johana Pošová

Valtické vinobraní

Blíží se také nejočekávanější akce v srdci Lednicko-valtického areálu. Každoroční slavnost vína a burčáku dorazí na zámek Valtice 6. a 7. října. Přijeďte také ochutnat místní víno, burčák i krajové speciality, a to za poslechu oblíbených kapel. Těšit se můžete třeba na Slzu, Jiřího Pavlicu, kapelu O5 a Radeček, Vasilův Rubáš a mnohé další.

Valtické vinobraní

FILMharmonie: SCI-FI

Teď by měli zbystřit hlavně fanoušci sci-fi a filmové hudby. FILMharmonie totiž prostřednictvím velkolepé symfonické hudby zavede diváky do neznámých galaxií, budoucnosti i nejrůznějších fantastických světů. Připravte se 8. října v Rudolfinu na jedinečné filmové skladby z filmů jako je Návrat do budoucnosti, Mise na Mars, A.I. Umělá inteligence, Počátek, Znamení, Star Wars, Star Trek a další filmové hity.

Foto: FILMharmonie

Erik Truffaz v Praze

Největší evropský jazzový trumpetista Erik Truffaz se po 3 letech vrací do Prahy. Svými jazzovými rytmy rozezní Palác Akropolis již 3. října. Truffaz natočil bezmála 20 alb, a jeho fanoušci si v rámci  pražského vystoupení budou moci vychutnat jeho nejnovější dílo s názvem Rollin'.

Jeanne du Barry - Králova milenka

Mladá dívka Jeanne je sice z chudých poměrů, ovšem díky svému přirozenému půvabu a inteligenci stoupá po společenském žebříčku. A tak se jako kurtizána dostane do přízně krále Ludvíka XV., který sice neví nic o jejím skutečném postavení, zato ale v sobě díky milostnému vzplanutí k Jeanne znovu objeví vášeň k životu. Přítomnost Jeanne na dvoře ovšem vzbudí skandál! Johnny Depp se po svém vlastním osobním soudním skandálu vrací zpět v plné parádě, a to jako samotný král Ludvík XV.

Kuchyň

Městská divadla pražská zvou na nejnovější divadelní pokrm! Hra Kuchyň diváky zavede do zákulisí restaurace, která láká na luxusní pokrmy a na televizní kuchařskou hvězdu. Co se ale skrývá v kuchyni, kde se tři desítky herců různých národností pomalu vaří ve vlastní šťávě? Kde tlak na výkon je tak vysoký, že je jen otázkou času, než tenhle papiňák vybuchne? A kam se vůbec poděla lidská důstojnost?

Hra, kterou Arnold Wesker napsal na konci 50. let 20. století na základě vlastních zkušeností kuchaře ve velké restauraci, má překvapivě aktuální náboj. Dramatická realita jedné špinavé kuchyně totiž odráží stav celé společnosti. Premiéra site-specific inscenace se uskuteční 7. října v prostoru 3Kino Art Pasáž v domě U Nováků.

Foto: archiv MDP

František Kupka – Knihomol

Galerie GASK zve na výstavu českého malíře, grafika a ilustrátora Františka Kupky. Název výstavy Knihomol odkazuje nejen ke Kupkovu stejnojmennému kryptoautoportrétu z přelomu století, ale i k jeho dlouhodobému a systematickému zájmu o historii, filosofii a přírodní vědy. Právě zájem o vědy významně formoval přístup a progresivní názory Františka Kupky na malbu. Výstava v Galerii Středočeského kraje představí od 8. října 2023 do 14. ledna 2024 jedinečný soubor bibliofilií, které v minulém století získal GASK do svých sbírek.

Foto: GASK

Břevnovské posvícení

Břevnovské posvícení u pražského Břevnovského kláštera zahajuje v pátek 6. října svůj již 28. ročník. Až do 8. října si můžete užít pouťové atrakce, staročeskou vesničku různých řemesel, dobroty ze stánků, hudební zážitky i návštěvu prostor Břevnovského kláštera. V sobotu od 19:05 pak proběhne tradiční ohňostroj.

Foto: Břevnovské posvícení

Burčákové slavnosti

Třídenní oslavy sladkého moku v Hustopečích se blíží. 5. října propukne 28. ročník Burčákových slavností a potrvá do 7. října. Chybět nebude historický průvod, středověký jarmark, ale i hudební vystoupení - představí se třeba kapela Iné kafe, Xindl X nebo Marie Rottrová. A samozřejmě poteče burčák proudem!

Foto: Burčákové slavnosti

Úvodní foto: Maxim Velčovský: objekty Slunečnice, foto: Michaela Karásková

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!