Veřejně přístupné slavné vily v Čechách a na Moravě

Veřejně přístupné slavné vily v Čechách a na Moravě 

Máte rádi architekturu či historii? Slavné vily můžete najít po celých Čechách a na Moravě. Vybrali jsme pro vás několik tipů, které jsou přístupné veřejnosti. Tyto architektonické skvosty je možno navštívit a prohlédnout si jejich interiéry i exteriéry v původní podobě. Dříve obývaná sídla vás vrátí do autentického období a odkryjí kus své historie.

Müllerova vila

Prvorepubliková Müllerova vila představuje spojení přepychu s jednoduchostí, ze kterého vzniká luxusní obydlí. Stavba navenek může působit stroze, uvnitř nás ale překvapí její nadčasový interiér. Rakouský architekt Adolf Loos, jeden z největších architektů toho období, navrhl interiér přizpůsobený životnímu stylu rodiny, která patřila do vyšší společnosti. Autor pracoval s těmi nejlepšími výrobci tehdejší doby. Projekt objektu navrhl sám majitel sídla František Müller. Tato funkcionalistická vila se nachází v pražských Střešovicích v ulici Nad Hradním vodojemem. Nyní je vila otevřena pro veřejnost a nabízí komentovanou prohlídku celého objektu.

Foto: Fotogalerie Müllerova vila

Vila Tugendhat

Brněnská vila Tugendhat byla vystavěna v letech 1929–1930 podle návrhu německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe. Jakožto jediná památka moderní architektury v České republice je zapsána na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Po památkové obnově, která probíhala v letech 2010–2012, se vila vrátila do původní podoby, kterou měla po dokončení v roce 1930. Nyní jsou interiéry vily vybaveny exaktními replikami původního mobiliáře. Kromě prohlídky interiéru a exteriéru se jako návštěvníci můžeme těšit na expozice představující architekta, stavebníky a život rodiny Tugendhatových do roku 1938, kdy před hrozbou druhé světové války emigrovali.

Foto: Fotogalerie Vila Tugendhat

Bílkova vila

Ateliérová vila vystavěna v letech 1910–1911 podle plánů sochaře a grafika Františka Bílka. Tato pražská vila by podle autora měla vyjadřovat „život jako pole plné zralých klasů, skýtajících výživu bratří na každý den. Mnohé klasy svázány ve snopy – sloupy. Některé ze sloupů nedostavěny, protože ničeho nenesou.“ Vila demonstruje autorovo přesvědčení o souvislostech a analogiích přírodního a uměleckého tvoření. Interiér je zařízen původním nábytkem a expozice je obohacena o Bílkova díla z jeho vrcholného tvůrčího období. V Bílkově vile je možnost komentované prohlídky, kterou je třeba předem zarezervovat.

Foto: Fotogalerie Bílkova vila

Jurkovičova vila

Jurkovičova vila je jednou z nejvýznamnějších secesních památek v Brně. Na přelomu 19. a 20. století bylo projektováno toto sídlo architektem a zároveň majitelem Dušanem Jurkovičem. Toto obydlí představuje veliký posun v autorově práci. Vila upouští od napodobování dřevěných lidových staveb. Při výstavbě Jurkovič použil originální technologii „korkování hrázděné stěny“. Dnes je vila otevřena veřejnosti. Kromě Jurkovičovy vily se s realizací autorových návrhů můžeme setkat také na Pustevnách, v Luhačovicích a na zámku Nové Město nad Metují.

Foto: Fotogalerie Jurkovičova vila

Rothmayerova vila

Tento dvoupatrový rodinný dům byl vystavěn mezi roky 1928–1929. Na realizaci se podílel architekt Otto Rothmayer, který vilu vystavěl pro svou rodinu. Toto sídlo v jednoduchém stylu klasicizující moderny je dochováno v původní podobě. Dnes je vila zpřístupněna veřejnosti a my tak můžeme nahlédnout na osobitý styl architektonického díla Otto Rothmayera. Expozice se snaží navodit atmosféru životního i pracovního uměleckého prostředí, na kterém se podíleli oba manželé Rothmayerovi. Rovněž se na podobě vily odráží inspirace středomořskou tradicí, kterou na našem území zprostředkovával slovinský architekt Josip Plečnik.

Foto: Fotogalerie Rothmayerova vila

Vila Primavesi

Na přelomu 19. a 20. století byla vystavěna secesní vila, na jejíž tvorbě se podíleli významní umělci tehdejší doby jako je Franz von Krauss, Anton Hanak nebo Gustav Klimt. Vila byla vystavěna v Olomouci pro rodinu Primavesi, jeden z nejvlivnějších rodů na střední Moravě. Vila je dnes přístupná veřejnosti, a kromě prohlídek se v této národní kulturní památce konají také koncerty komornějšího stylu, výstavy a vernisáže. Jídelna s halou je přístupná k účasti přednášek a prezentací komerčních i nekomerčních zájemců.

Foto: Fotogalerie Vila Primavesi

Winternitzova vila

Sídlo, které nalezneme na pražském Smíchově. Vila byla vystavěna architektem Adolfem Loosem a Karlem Lhotou pro právníka Josefa Winternitze, manželku Jenny a jejich potomky. Stejně jako Müllerova vila, kterou projektoval Loos, i Winternitzova vila typicky vykazuje nezvyklé uspořádání vnitřních prostor, vestavěný nábytek či pečlivě vybrané obkladové materiály v interiéru. Winternitzovi obývali sídlo až do roku 1941, poté byli donuceni vilu převést na vystěhovalecký fond pro Čechy a Moravu. O dva roky později byla celá rodina transportována do Terezína. Do vily už se poté nikdo z členů rodiny nevrátil, i přes to, že Jenny Winterniztová a její dcera Suzana přežily až do konce války. Potomci původních majitelů získali dům zpět v roce 1997 a rozhodli se mu vrátit původní podobu z třicátých let. Nyní je vila dostupná veřejnosti v rámci komentovaných prohlídek a bohatého kulturního programu, který zde probíhá.

Foto: Fotogalerie Winternitzova vila

Foto: Müllerova vila

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!