Rothmayerova vila, Praha 6

Rothmayerova vila

Praha 6, U Páté baterie 896/50

Není tu akce, kterou Rothmayerova vila pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyAndrea Morkusová
  • Ohodnoť místo
  • www.muzeumprahy.cz

Architekt Otto Rothmayer (1892–1966) patří ke generaci architektů aktivních v 1. polovině 20. století. Jeho život a tvorba je úzce spojena s osobností uznávaného slovinského architekta Josipa Plečnika, s nímž spolupracoval zejména na přestavbě Pražského hradu. Souběžně s prací na Hradě Rothmayer projektoval i pro soukromé objednavatele, především na území Prahy a jejího blízkého okolí. Je autorem tří rodinných vil, několika pomníků a spolupracoval také na Plečnikově vinohradském kostele.

Rothmayerova architektonická tvorba mimo hradní areál se do velké míry prolíná i s jeho činností truhlářskou. Podle jeho návrhů vzniklo například mnoho interiérů pražských obchodů s textilem, řada výstavních a muzejních expozic či atrakce dětského hřiště.

Inspirace středomořskou tradicí, kterou zprostředkovával na našem území arch. Josip Plečnik, se rovněž odráží na architektonické podobě vlastní Rothmayerovy vily, která byla realizována v letech 1928–1929. Asketická podoba vily se omezuje na základní útvary kvádru a válce, který ukrývá točité schodiště. Interiéry vily nebyly rozlehlé, avšak zcela zásadní bylo jejich napojení na verandu a malebnou zahradu, kterou architekt sám navrhl. Její důmyslná zákoutí inspirovala řadu návštěvníků vily, pozoruhodnou sérii fotografií zátiší zahrady vytvořil například známý fotograf Josef Sudek.



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Rothmayerova vila: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!

Kousek odtud doporučujeme...

Café Savoy Praha 5 (3.3 km)
Café Louvre Praha 1 (4 km)

Je libo tematický výlet po okolí?

Aktuální předpověď počasí v Praze?