Vila Primavesi, Olomouc

Vila Primavesi

Olomouc, Univerzitní 224/7

Není tu akce, kterou Vila Primavesi pořádá? Přidej ji
  • Byli tady
  • Ohodnoť místo
  • www.vilaprimavesi.cz

Koncem 18. století se přistěhoval do Olomouce italský rod Paola Antonia Primavesiho se svou manželkou a třemi dětmi. Původně žili v malé vesnici na břehu jezera Como, kde provozovali přádelny hedvábí. Přijeli tak s majetkem a koupili si dům na Dolním náměstí v Olomouci. Dům „U Stříbrné koule“ stál v nejvznešenější části náměstí zvané „U Bohatých Krámů“. Tam si rodina také odkoupila sousední domy a otevřela banku. Banka byla provozována po pět generací rodu. Tyto tři domy byly roku 1938 zbourány a na jejich místě vyrostl činžovní dům. Primavesi se později stal jedním z nejvlivnějších rodů na střední Moravě.

Začátkem 20. století se rozhodl Otto Primavesi, nejvýznamnější člen tohoto rodu, pro vznik sídla odpovídající vážnosti jejich postavení. Pro architektonický návrh si manželé Primavesi pozvali proslulé architekty Franze von Krausse a Josefa Tölka. Architekti dokázali kombinovat secesní styl s moderním proudem a ve výsledku vznikla jednopatrová stavba rodinného domu s vysokou mansardovou střechou. Objekt nebyl bohatě zdoben, zato oplýval mnoha arkýři a věžičkami s přiléhající terasovou zahradou otevřenou na Olomoucké hradby.

Dominantou interiéru tohoto sídla byla přízemní hala zabírající i část prvního podlaží. Hala tvořila centrum celého domu a sloužila jako jádro rodinného dění. Byla zdobena obrovským vitrážovým oknem, na kterém byly vyobrazeny dřevorytiny Olomouce z roku 1706. Zbytek přízemí tvořil vstup na verandu, pokoje paní a pána a také velká obkládaná jídelna se zimní zahradou. V prvním patře se nacházely dětské pokoje, pokoj chůvy a ložnice. V podkroví byly pokoje pro služebnictvo a hosty s vlastním schodištěm a odděleným vchodem.

Na výzdobě interiérů se podíleli tehdejší přední umělci. Jedním z nich byl například rodinný přítel Anton Hanak, který navrhl obložení jídelny s měděnou kašnou, sochu ponocného a další díla. Dalšími významnými umělci, kteří se podíleli na vzhledu tohoto sídla, byl architekt Josef Hoffman a malíř Gustav Klimt.

Změny přišly roku 1918 po rozpadu Rakouska-Uherska, kdy byl rod zbaven veškeré hospodářské moci. Sídlo bylo roku 1926 převedeno na doktora Františka Koutného, který v tomtéž roce provedl představu vily na soukromé sanatorium. Nejvíce zasažena byla mansardová střecha a byla odstraněna většina Hanakových děl. V 80. letech minulého století byla vila Primavesi vyhlášena kulturní památkou moderní architektury, což mělo vést k rekonstrukci objektu. Ta měla přivést památku do podoby, kdy ji vlastnil italský rod. K rekonstrukci však nedošlo. Po několika letech byla nalezena téměř všechna díla, která do vily kdysi patřila, a sídlo se opět probouzelo do nového života. Dnes jsou v podkrovních patrech vybudovány byty, v dalších sídlí firmy. Historická podlažní část budovy je přístupná veřejnosti ve formě komentovaných prohlídek. Prostory si lze pronajmout pro pořádání soukromých akcí, recepcí nebo svatby. V přízemí se po rozsáhlých rekonstrukcích roku 2008 otevřela restaurace.

Foto: Fotogalerie Vila Primavesi



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Vila Primavesi: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!