Zámek Dřevohostice, Dřevohostice

Zámek Dřevohostice

Dřevohostice, Zámecká 88

Není tu akce, kterou Zámek Dřevohostice pořádá? Přidej ji
  • Byli tady
  • Ohodnoť místo

Zámek Dřevohostice je renesanční čtyřkřídlý vodní zámek ze 16. století byl postaven na místě původního zemanského sídla - vodní tvrze, která zde stála již před rokem 1368. Nejvýznamnějším stavebním zásahem byla renesanční přestavba v letech 1595 - 1617 za vlády vzdělaného politika a diplomata, moravského zemského hejtmana,  vůdce moravských nekatolických stavů, Karla staršího ze Žerotína, který žil v letech 1564 - 1636.

Areál zámeckého parku je dnes torzem kdysi hodnotné botanické zahrady, kterou obdivovali návštěvníci městečka ještě na počátku 20. století.

V předzámčí vlastního zámku jsou po obou stranách hořejší brány na vysokých postavcích umístěny hodnotné barokní sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Jana Sarkandra, kněze z nedalekého Holešova, který byl za stavovského povstání 1618 - 1620 umučen v Olomouci 17. 3. 1620. Obě sochařská díla pocházejí z druhé poloviny 18. století.

Předzámčí je tvořeno jižní částí opevnění se dvěma mohutnými baštami. Je to jen část původního čtyřhranného opevnění se čtyřmi nárožními baštami, které ztratilo postupně svůj obranný význam a bylo zbouráno v první polovině 19. století.

V objektu zámku se nachází obřadní síň a konferenční místnost, dále pak expozice ak. sochaře Jiřího Lendra a pamětní síň Lva kardinála Skrbenského. V předzámčí pak unikátní hasičské muzeum.

Poslední neděli v červenci se v areálu zámecké zahrady koná Setkání dechových hudeb.

Prohlídka zámku s průvodcem je možná každou neděli od května do září a v době letních prázdnin každý den kromě pondělka.



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Zámek Dřevohostice: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!