Bod obnovy, Blink-182 a Čoko Fest. Týdenní tipy od 18. do 24. září

Bod obnovy, Blink-182 a Čoko Fest. Týdenní tipy od 18. do 24. září 

Tento týden nás čeká české scifi Bod obnovy, dorazí Blink-182, poteče víno v Grébovce, ale i čokoláda na ČokoFestu. V Ostravě proběhne koncert Rádia Blaník, v Praze bude slavnostně zahájen Fotograf Festival. Mimo to se bude debatovat o městské úloze Vltavy a přijde na řadu i Žena filmového kritika. Týdenní tipy nabírají podzimní barvy, tak se nechte inspirovat!

Bod obnovy

Píše se rok 2041 a každý jeden Evropan má ústavou dané právo prožít celý jeden život. Stačí si každé dva dny pravidelně vytvářet digitální zálohu své osobnosti zvaný „bod obnovy“, abyste mohli po nehodě či v případě nepřirozené smrti znovu navázat tam, kde jste skončili.

Zdánlivě dokonalý systém má ale má svá úskalí. Agentka Em právě dostává do rukou případ, kdy byla základní pravidla obnovy porušena. Bod obnovy oběti byl smazán a Em tak má před sebou výjimečný zločin. Strhující sci-fi příběh pochází neobvykle z české kotliny a slibuje velkou podívanou.

Blink-182 v Praze

Od svých skromných začátků před téměř třiceti lety, kdy začali hrát v garáži v San Diegu, prodali Blink-182 více než padesát milionů alb po celém světě. Mark Hoppus, Tom DeLonge a Travis Barker se poprvé po téměř deseti letech znovu sejdou, a to dokonce na svém dosud největším celosvětovém turné. Zastávka v pražské O2 areně je čeká 19. září.

ČokoFest Pardubice

Milovníci čokolády slyšte! Fantastická čokoláda na vás čeká v Pardubicích od 22. do 24. září ve společenském centru IDEON. Populární Čokofest nabídne různé čokolády a cukrovinky, ale také vás přiučí i vaření s čokoládou. Návštěvníci letošního Čokoládového festivalu se mohou těšit také na velkou atrakci: Mega balónková výstava vytvořená z téměř 20 000 balónků.

Vinobraní na Grébovce

Krásný výhled na Prahu se sklenkou v ruce. To je Grébovka a hlavně akce vinobraní, která sem 23. září přitáhne až 80 vinařů, řemeslníků, bio stánků a gastro stánků, kde si můžete dát nejen zlatavý mok, ale i skvělé jídlo a pořídit zajímavé dárečky. Přichystána je také cimbálovka. A kdo nechce čekat až do soboty, může zamířit již v pátek 22. září na nedaleké náměstí Míru, kde slavnosti vína tradičně započnou.

Foto: Vinobraní Grébovka

Fotograf Festival

„Žijeme v době transformace lidského těla v tekutou digitální hmotu.“ Třináctý ročník Fotograf Festivalu nesoucí podtitul #hypertension23 bude slavnostně zahájen 21. září ve Veletržním paláci Národní galerie Praha, kde spolu s ním začne také stejnojmenná skupinová výstava.

Letošním tématem je hledání nové identity lidské bytosti, jejíž původní podobu abstrahoval digitální prostor. Ten nás naučil nově přemýšlet o sobě a o lidskosti. Zároveň nás ale technologie uvádí do stavu tenze tím, že vystavují naši pozornost nepřetržitému vizuálnímu tlaku, abychom si něčeho všimli, něco emocionálně prožili a reagovali. Stáváme se subjekty ztělesněných fantazií, ve kterých se můžeme stát někým úplně jiným – navždy, na nějakou dobu nebo jen na jeden post. Důležitou složkou výstavního projektu je tak kombinace textu a obrazu ve formě vizuální novely. Vedle Veletržního paláce proběhne Fotograf Festival také ve veřejném prostoru a v galerii Fotograf.

Foto: Národní galerie Praha

Koncert Rádia Blaník

Rádio Blaník chystá i v roce 2023 velký koncert v Ostravě - uskuteční se 23. září v Dolních Vítkovicích. Pod širým nebem se sejdou tuzemské hvězdy v čele s legendárními Kabáty! Pod širým nebem vystoupí také i Buty, Wanastowi Vjecy, Aneta Langerová a Janek Ledecký.

Praha zítra? Město a řeka

Kdyby nebylo nejdelší řeky Česka, nebylo by ani největšího města. Vltava je kolébka Prahy i ukazatel jejího dalšího rozvoje. Vltava se v současnosti vrací do centra pozornosti městského plánování a politiky i soukromých investic. Výstava v Centru architektury a městského plánování reaguje na tento znovuobnovený zájem města o „svoji“ řeku v nové výstavě v rámci cyklu Praha zítra?, která se „rozlila“ po celé délce největšího výstavního sálu CAMPu.

Na procházce podél jejích břehů lze navštívit dvacet pět připravovaných projektů, které spojuje snaha udělat řeku přístupnější a dostupnější k pohybu, rekreaci nebo kultuře. Okno do budoucnosti doplňuje přehled vltavských „nej“, kolem kterých možná dennodenně chodíme, aniž bychom si je uvědomovali. Výstava Praha zítra? Město a řeka potrvá v CAMPu do 17. prosince.

Foto: CAMP

Žena filmového kritika

Být dnes ženou, manželkou a matkou po třicítce je někdy samo o sobě dost náročné. A když jste k tomu ještě ženou filmového kritika, může se vám snadno stát, že se vaše představy normality, klidu a štěstí posunou úplně jinam, než kde je mají obyčejní lidé…

Popkulturní ironická groteska o ženě a intelektuálovi, filmech, lásce, snech a průserech míří na prkna Divadla pod Palmovou. Divadelní verze článků blogu oceněného cenou Magnesia Litera mapuje vztah mezi mužem a ženou na pozadí aktuálního umění a popkultury, společenských stereotypů a existenciálních nástrah. Studio Palm OFF uvede novou ironickou inscenaci v premiérách hned dva dny po sobě, 21. a 22. září.

Foto: Divadlo pod Palmovkou

Úvodní foto: Bod obnovy (Photo © Bioscop)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!