Je to daleko? V říjnu proběhne sedmý ročník mezinárodního festivalu Palm Off Fest

Je to daleko? V říjnu proběhne sedmý ročník mezinárodního festivalu Palm Off Fest 

Divadlo pod Palmovkou odtartovalo předprodej vstupenek na další ročník Mezinárodního setkání divadel (nejen) střední Evropy Palm Off Fest, který se zaměřuje na politické a celospolečenské kontroverzní otázky. Letošní termín je 13. až 20. října.

Podtitulem sedmého Palm Off Festu tentokrát bude motto Je to daleko?. Tento rok bude festival hostit státy jako Polsko, Kosovo, Moldavsko a Slovensko.

Festival zahájí inscenace 24 Slovenského národného divadla, která autorským způsobem zkoumá emoce ve slovenské společnosti vyvolané konfliktem na Ukrajině. V inscenaci diváci zažijí zpovědi herců, stand-up i přímé oslovování herci, kteří si část textů napsali sami. Osudy ukrajinských příchozích, postoje ruské strany, ale hlavně náš vztah k tomu, co se momentálně v Evropě děje, dělají tuto inscenaci výjimečně aktuální.

Foto: archiv Palm Off Fest

Se strachem jako zastřešujícím tématem pracuje moldavské představení Sibiřské spisy Národního divadla Mihai Eminescu, pojednávající o stalinistickém teroru na příkladu besarabských Rumunů. Teror, který sovětský vůdce rozpoutal, znamenal zmaření několika desítek tisíc životů obyvatel dnešního Moldavska a s jeho následky se tamní společnost vyrovnává dodnes.

Vztah umění a politiky zkoumá divadelní soubor Qendra Multimedia z kosovské Prištiny v inscenaci Projekt Handke aneb Spravedlnost pro Peterovy blbosti. Tematizuje kontroverzní rozhodnutí udělit rakouskému spisovateli Peteru Handkemu čestný titul laureáta Nobelovy ceny za literaturu, a to navzdory jeho dobře zdokumentované podpoře Slobodana Miloševiče.

Foto: archiv Palm Off Fest

Kontroverzi může vyvolat i netradiční inscenace Snadné věci, vymykající se běžným divadelním schématům, kterou do Libně přivážejí z polského divadla Stefana Jaracza v Olštýně charismatické, oblíbené a oceňované herečky – Irena Telesz-Burczyk a Milena Gauer pod režijní taktovou jedné z nejuznávanějších polských režisérek mladé generace, Anny Karasińské.

Doprovodný program

Kromě divadelního programu chystá Palm Off Fest také bohatý doprovodný program. Přednášku Blízké i vzdálené světy Williama Shakespeara profesora Martina Hilského, tradiční diskuze s tvůrci po každém představení a poetické divadelně-hudební večery. Festivalový týden uzavře koncert hudební skupiny Dunaj.

Letos je Palm Off Fest také součástí Fóra o budoucnosti kultury, který probíhá 13. až 14. října na téma Divadlo jako veřejná kulturní instituce: ideologické stereotypy a (bez)hodnotový pragmatismus.

Více informací zde.

Foto: archiv Palm Off Fest

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo pod Palmovkou nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo pod Palmovkou

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!