Fremont, Mělnické vinobraní a Festival uvědomění. Týdenní tipy od 11. do 17. září

Fremont, Mělnické vinobraní a Festival uvědomění. Týdenní tipy od 11. do 17. září 

Druhý zářijový týden nabízí festivaly jako například Čokoládový Festival a Festival Uvědomění. Na milovníky vína čeká vinobraní. Mimo jiné si můžete zajít do kina na Fremont, do divadla na bizarní inscenaci U Hitlerů v kuchyni nebo na sklářskou výstavu na Pražském Hradě.

Stanislav Libenský Award 2023

Profesor Stanislav Libenský společně s Jaroslavou Brychtovou vytvořili jeden z lilířů moderního světového sklářského umění. Cena Stanislava Libenského od roku 2009 pravidelně představuje absolventské práce student a studentek sklářských univerzit z celého světa. Z desítek přihlášených vybrala porota nejzajmavější realizace, které tento rok vznikly. Letošní práce letos otevírají řadu osobních, enviromentálních a společenských témat. Vystavující navíc propojují sklo s dalšími materály a médii. Kromě samotné soutěžní výstavy jsou k vidění take díla etablovaných umělkyň a umělců, kteří studovali přímo pod vedením Stanislava Libenského. Expozice je k vidění do 23. září.

Fremont

Film, který svým svěžím humorem a soundtrackem připomíná kultovní díla Jima Jarmusche, si z MFF Karlovy Vary 2023 odvezl cenu za nejlepší režii pro Babaka Jalaliho a do kin vstupuje 14. září. Osamělá Dunia pracuje v továrně na koláčky štěstí v San Franciscu. Celé noci probdí, ráno se pozdraví se sousedy a vyráží do práce. Může chtít od života více, když měla narozdíl od své rodiny šanci odejít z rodného Afghánistánu? Svéhlavá dívka se rozhodne jít svému štěstí naproti a schová troufalý vzkaz do jednoho z koláčků. Fremont je okouzlující komedie o hledání sebe sama a o naději, která přichází, když ji nejméně čekáme.

U Hitlerů v kuchyni

Černohumorná groteska A. Goldflama okořeněná písněmi The Tiger Lillies s texty herce Miroslava Hanuše, který hru zároveň režíruje představuje druhou absolventskou inscenaci studentů čtvrtého ročníku herectví Katedry činoherního divadla.

Dva mladí snílci se potkají na nádraží někde uprostřed maďarské puszty, jistý Josif a Dolfi, a předhánějí se, čí vize prospěje lidstvu víc, aby všude co nejrychleji zavládl blahobyt, mír a klid – ne takhle nezačíná vtip, ale sarkastický sled těch nej(ne)obyčejnějších výjevů ze života Hitlera a jeho říše. V kabaretním víru písní a hraných výstupů se mísí fantasmagorično s ověřitelnými fakty tak důmyslně, že ani nepostřehnete, kde začíná ta nejneuvěřitelnější pravda a končí důvěryhodná lež. Premiéra se koná 15. září.

Mělnické vinobraní

V historickém centru města se ve dnech 15. až 17. září uskuteční 84. ročník Mělnického Vinobraní. V průběhu tří festivalových dnů se na čtyřech programových scénách vystřídá více než 300 účinkujících, od známých českých i zahraničních kapel všech žánrů, přes divadelní představení, pouliční umělce, až po audiovizuální program. Nebude chybět ani speciální degustační scéna s vybranými gastronomickými specialitami v kombinacích, které jsou mimořádně připraveny pouze k této příležitosti. Ve stáncích vinobraní bude možné vychutnávat kvalitní víno i burčák desítek producentů vína, od malých rodinných vinařství, přes velké výrobce nejen české vinařské oblasti.

Festival uvědomění

Festival uvědomění přijíždí do vybraných měst České Republiky. V průběhu měsíců září, říjen a listopad vám přivážíme celodenní program nabitý pozitivním myšlením, motivací, láskou, zdravým stravováním a spoustou dalších důležitých témat, které vám přednesou špičkoví odborníci, spisovatelé, lékaři, sportovní a mentální lektoři z České republiky. V průběhu programu vás čekají doprovodné aktivity, společná očistná meditace vírů lektorkami EOV - terapeutické metody, která v člověku odkrývá sílu intuice a sebedůvěry.

Nebude chybět ochutnávka naší skvělé festivalové low carb čokolády, prodej knih přednášejících za zvýhodněné ceny, možnost se s nimi vyfotit a mnoho dalšího. Na každé akci bude zajištěné občerstvení mezinárodní kuchyně včetně vegetariánské. Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketstream. Tento týden zavítá Festival Uvědomění do Brna.

Čokoládový Festival

Od pátku 15. do neděle 17. září se na zámku Slavkov uskuteční Čokoládový Festival s kulinářskou přehlídkou a prodejními stánky s čokoládovými delikatesami. Čokoládový Festival se bude konat na nádvoří zámku a v horní severní části koníren. Uvnitř najdete čokolády, čokoládové tabulky, pralinky, lanýže a na nádvoří najdete zase kávu, čokoládové churros, makrónky, pivo, čokoládové maso, pop porn, víno, karamel, italské produkty, vafle a další.

U příležitosti Čokoládového Festivalu bude k vidění monumentální výstava balónků na téma vesmír. Společnost Balonkar.cz, v jejímž čele stojí umělec Tomáš Okurek, se usadí v horní jižní části koníren a vyrobí sochy z více než 20 000 balónků!

S čerty nejsou žádné žerty

Čertovská pohádka vypráví o mladém mlynáři Petrovi, kterého zlá chamtivá macecha Dorota připraví o mlýn a všechen majetek po mamince a tatínkovi. Petr se proto vydává hledat své štěstí do světa. Cestou narazí v lese na dcery knížete; protivnou a sobeckou Angelinu a hodnou a skromnou Adélku. Mezitím se Petrova macecha spikne s místním vychytralým správcem, který se stará jen o to, jak naplnit vlastní měšec na úkor knížecí pokladny. V KC Zahrada se magický příběh odehraje 16. září.

Foto: archiv KC Zahrada

Vinobraní na Vinici sv. Klára

V pražské Troji se vinobraní koná o víkendu 16. a 17. září na Vinici sv. Kláry. Atmosféru slavnostního víkendu bude doprovázet hudební program a výborné jídlo. Kromě vína se bude nalévat také burčák. Zejména však nabídne to nejlepší od vinařů z Čech i Moravy. Chybět nebude ani bohatá místní produkce.

Foto: archiv Kultura na Hradě

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!