Městská divadla pražská vítají novou divadelní sezónu

Městská divadla pražská vítají novou divadelní sezónu 

Městská divadla pražská ve složení divadel ABC, Komedie a Rokoko uvedou během sezóny 2023/2024 hned několik nových inscenací, koprodukčních projektů a plno dalšího doprovodného programu.

ABC

Na největší ze tří scén, v divadle ABC, bude mít v listopadu českou premiéru adaptace světově proslulého díla Eleny Ferrante Geniální přítelkyně. Padesátá léta dvacátého století, neapolská periferie a dvě děvčátka, která si slíbí přátelství na život a na smrt. Každá po svém se snaží vybojovat lepší život, vzdálený chudobě a násilí, do kterého se narodily. Na pozadí jejich cesty tak sledujeme celý vývoj poválečné Itálie včetně proměny postavení ženy, politických bojů i dozvuků fašismu.

V režii Mariána Amslera se v rolích Lenu a Lily představí Nina Horáková a Beáta Kaňoková v alternaci s Renátou Matějíčkovou. Na velké inscenaci se podílí téměř celý soubor MDP, všechny čtyři díly předlohy budou uváděny v jeden večer. Divadlo navazuje na zkušenosti s podobně velkým projektem Andělé v Americe, který byl s velkým ohlasem uváděn do minulé sezóny.

Na jaře pak uvede v ABC režisér a umělecký šéf divadla Michal Dočekal původní českou hru dramaturgyně MDP Simony Petrů Ježek, věnovanou legendárnímu jazzovému klavíristovi a dvornímu skladateli Osvobozeného divadla.

Rokoko

V divadle Rokoko se nejprve v říjnu uskuteční premiéra černé grotesky o hranici mezi snem a realitou Pan Polštář Martina McDonagha.

Roli spisovatele, který se v totalitní zemi uzavírá do své divoké fantazie, ztvární v režii čerstvého absolventa DAMU Tomáše Ráliše herec Aleš Bílík.

Následovat bude česká premiéra komedie Soused od Davida Kehlmanna, komorní příběh ze současnosti, který připravuje Michal Dočekal. Po Smrti obchodního cestujícího a Bílé nemoci přizval opět ke spolupráci stálého hosta MDP Miroslava Donutila.

Třetí premiérou v Rokoku bude na jaře moderní variace na díla sester Brontëových od americké dramatičky Jen Silvermanové Tekoucí písky v režii Viktorie Čermákové.

Komedie

V divadle Komedie bude první premiérou v listopadu česká premiéra dramatu britského nebinárního autora Charlie Josephine Já, Johan*a, které vypráví zcela aktuální optikou příběh Panny Orleánské. Johana bojuje za svobodu, jinakost, právo být sám sebou. Je hlasem LGBTQI+ lidí, je hlasem dneška. Slovenská režisérka Alžbeta Vrzgula svěřila titulní roli Martině Jindrové. Ve druhé polovině sezóny pak Komedie uvede vůbec první českou divadelní adaptaci základního díla světové sci-fi literatury Krásný nový svět od Aldouse Huxleyho (režie a dramatizace Jaša Koceli) a novou autorskou adaptaci Frankensteina (režisér Jakub Maksymov adaptoval volně podle Mary Shelleyové).

Site-Specific

V říjnu oživí prostor bývalé restaurace v pasáži domu U Nováků nedaleko divadla ABC teprve druhé české uvedení hry britského dramatika Arnolda Weskera Kuchyň v režii Michala Dočekala. Kuchyň luxusní restaurace jako zrcadlo stavu společnosti a celého globalizovaného světa. Premiéra proběhne 7. října v 3Kino Art Pasáži v domě U Nováků. V tomto prostoru připravují MDP v průběhu sezóny další projekty.

Ukrajinský program

Již druhým rokem funguje dlouhodobý program MDP podporující ukrajinské umělce v Česku i na Ukrajině. Hlavním cílem programu je umožnit jim pokračovat v umělecké tvorbě navzdory válečnému konfliktu. Sezonu 2023/2024 zahájí v listopadu premiérou v 3Kino Art Pasáži imerzivní performance Café 1933. V únoru proběhne Měsíc Ukrajiny, druhý ročník přehlídky ukrajinského programu MDP.

Koprodukční projekty spojující země i žánry

Divadlo Komedie je také scénou koprodukčních projektů. V sezoně 2023/2024 proběhne česká premiéra mezinárodního projektu Míroví vyjednavači. Světová premiéra proběhne 16. října v Prištině, česká premiéra v Komedii 13. listopadu. Koprodukčním projektem v jarní části sezóny bude česká premiéra autorského projektu Ježíš je na tinderu od Rodriga Garcíi. Tentokrát půjde o spolupráci MDP s významným španělským divadlem Teatro de La Abadía.

V dubnu 2024 se bude v divadle Komedie konat třetí ročník mezinárodního festivalu Nová komedie, který představuje mladé talenty napříč uměleckými druhy i žánry.

Domy plné událostí

Městská divadla pražská dále pokračují v široké škále svých uměleckých i vzdělávacích aktivit. Pokračuje úspěšná Kronika Městských divadel pražských, která originální formou přibližuje kapitoly z historie našich tří scén.

Pokračují populární herecké kurzy pro veřejnost i pořad Místa Důvěrných Potkání pro Klub diváků MDP První řada.  Všichni, koho zajímá divadlo a svět, ve kterém žijeme, si mohou přečíst rozhovory, eseje a novinky z MDP i ve dvouměsíčníku Moderní divadlo, které vydáváme v nákladu 20 000 výtisků. Městská divadla pražská dál rozvíjejí i své digitální aktivity, mj. cyklus hraných dokumentů pro středoškoláky V hlavní roli: Maturita!

Foto: Facebook MDP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Městská divadla pražská: ABC,... nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!