Excel v Pragovce, Festival Al Qamar a Pražský Fashion Week. Týdenní tipy od 31. srpna do 3. září

Excel v Pragovce, Festival Al Qamar a Pražský Fashion Week. Týdenní tipy od 31. srpna do 3. září 

V období přechodu mezi srpnem a září se uskuteční plno zajímavých akcí. Vyrazit můžete například do Pragovky na expozici Excel, do Holešovické elektrárny na podzimní várku módy či do Mahlerových sadů na inscenace Pusťte mě ven a Nikdy není pozdě. O hudební program tohoto týdne se postarají poslední letošní Hrady CZ a září odstartuje koncertem kapel Queenie, Panoptiko a Corona. Filmovým světem vás provede premiéra Brutální vedro a festival Blízkého východu a severní Afriky.

Excel v Pragovce

V Pragovce je umění a kreativita integrální součástí celkového urbanistického konceptu, které její obyvatele a návštěvníky doprovází na jejich každodenní cestě životem. A je to právě tento kreativní náboj, který Pragovku odlišuje od jiných developerských projektů a dělá z ní komplexní Art District, kde se odkaz slavného výrobce automobilů mísí s moderním přístupem k životu a kreativitou v nejrůznějších podobách.

Foto: archiv Pragovka

Rezidentská výstava Excel prezentuje aktuální a autentickou tvorbu umělkyň a umělců, kteří mají v areálu Pragovky své ateliéry. Do výstavy se promítají živé tvůrčí procesy umělecké komunity Pragovky. Není tematicky ani obsahově omezená, naopak vytváří přirozený obraz toho, co se každý den děje za dveřmi uměleckých ateliérů.

Výstava Excel je otevřena do 16. září vždy od úterý do pátku mezi 14.00 a 20.00. V sobotu a v neděli od 12.00 do 18.00.

Hvězdné léto: Pusťte mě ven a Nikdy není pozdě

Herecká legenda Iva Janžurová si jako inscenaci ke svému významnému životnímu jubileu příhodně vybrala francouzskou komedii, která nabízí opravdu mimořádnou hereckou příležitost v podobě postavy velké hvězdy pařížského divadla a filmu Joce de Guérande. Inscenace Pusťte mě ven se uskuteční 30. srpna v Mahlerových sadech.

O den později se na stejném místě představí známá filmová dvojice Jana Paulová a Václav Vydra. Důmyslně vystavěná komedie Norma Fostera Nikdy není pozdě dává vyniknout komediálnímu talentu obou herců, zároveň má i ztišené tóny k zamyšlení. Vypráví příběh dvou lidí, jejichž životní cesty se v průběhu dlouhých desetiletí sice několikrát protnou, ale pokaždé se zase vydají jiným směrem. Až dojde k jednomu osudovému setkání. Jana Paulová a Václav Vydra se v tomto příběhu objeví dohromady v šesti rolích!

Brutální vedro

Kdo v krajní situaci zdivočí a kdo zkrotne? A může sluneční erupce vynést na povrch i souznění? Slunce vyvrhlo kus žhavé hmoty směrem k Zemi, jejíž povrch se pomalu ohřívá k hranici snesitelnosti. Svět schvacuje podivná nálada, překvapení proto může čekat prakticky kdekoliv. I v ospalém městě, kde osmnáctiletý mladík uvázl cestou na chalupu. Nikdo totiž neví, při jaké teplotě se začínají roztékat lidské charaktery… Zatímco jiným filmařům by katastrofická premisa posloužila k vyprávění o panice a animálním strachu člověka, čerstvý tvůrčí pohled Alberta Hospodářského se obrací jinam. Film měl světovou premiéru v Karlových Varech a do kin nyní vstupuje 31. srpna.

Festival Al Qamar

Al Qamar je festival filmu, jídla a kultury Blízkého východu a severní Afriky. Své jméno bere z arabského „qamar“, tedy měsíc, a proto začne se srpnovým modrým úplňkem. Od 31. srpna do 3. září nabídne Edison Filmhub rozmanitý výběr kvalitních snímků, skvělé regionální občerstvení, večerní trhy s cennými dárky z daných oblastí a vzrušující kulturní program. Neminou vás filmy jako oceňovaný Modrý kaftan, který nabídne vhled do exotického prostředí krejčovské dílny, kde se šijí tradiční marocké oděvy, kaftany či snímek To musí být nebe zkoumající identitu, národnost a sounáležitost.

Queenie, Panoptiko a Corona

Queenie, Panoptiko a Corona aneb koncert který ovládne areál koupaliště v Dolanech u Klatov se uskuteční již 1. září. Jedinečná vizuální a hudební show plná výborné muziky, famózního hlasu frontmana Michaela Klucha s do detailu propracovanou a věrohodnou pódiovou scénou. To jsou Queenie, kteří prostřednictvím svého dechberoucího uchopení vdechují život nestárnoucím hitům legendárních Queen.

Vystoupí taktéž moravští arci-vévodové Panoptiko. Parta v čele s energickým Lordem Panoptikem za mikrofonem a „multiinstrumentalistou“ Baronem Von Telephonem zahrají pecky z debutové desky jako: Sancho Panza, Bathory, Poslední tango i novinky ze zbrusu nového CD s názvem Bohové. A do třetice vystoupí také hard rock metalová klatovská úderka kytaristy Honzy „HonZakka“ Kolomazníka jménem Corona.

HRADY CZ na Bezdězu

Letošní hudební putování po hradech uzavře festival HRADY CZ 1. a 2. září na Bezdězu v Libereckém kraji. Návštěvníci se mohou těšit na kapely Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name, zpěváka Tomáše Kluse a mnoho dalších skupin a interpretů. Kromě nabité hudby si můžete na poslední zastávce užít doporovodný program. Více informací v našem článku.

Mercedes-Benz Prague Fashion Week

Mercedes-Benz Prague Fashion Week SS24 se bude konat od 1. do 7. září v prostorách historické Holešovické elektrárny a na dalších lokacích v Praze. Holešovická elektrárna byla v době svého vzniku (1898 až 1900) moderní městskou velkoelektrárnou, která byla přirozeně postupem času přestavěna tak, aby vyhovovala modernizaci. Zachovalé budovy původní elektrárny jsou od roku 2002 chráněny jako kulturní památka České republiky.

„Podzimní edici zahájí v pátek 1. září přehlídka návrháře Jakuba Polanky. V rámci dalších přehlídkových dní na hlavní lokaci se vedle samostatných autorských přehlídek návrhářů Tobiase Schuberta, Vandy Jandy a Tomáše Němce mohou návštěvníci těšit také na společný blok přehlídek návrhářek Denisy Dovaly a Lucie Kürthi, která se MBPFW účastní poprvé. Na prezentaci nové kolekce návrháře Michaela Kováčika se mohou návštěvníci těšit v neděli 3. září od 21.00 v hotelu Andaz Prague s následující afterparty. V rámci podpory mladých talentů uvede na podzimním MBPFW svou novou kolekci letošní vítěz soutěže VAN GRAAF Junior Talent Jan Smejkal ve společném bloku s návrhářkou Dominikou Kozákovou. Své kolekce také představí studenti z Ateliéru módní tvorby – UMPRUM a Technické univerzity v Liberci,“ uvádí Lukáš Loskot, CEO Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku.

Kompletní program naleznete zde.

Foto: archiv Pragovka

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!