KVIFF 2023 propukne již za týden! Tipy na festivalové filmy v Karlových Varech

KVIFF 2023 propukne již za týden! Tipy na festivalové filmy v Karlových Varech 

S koncem června po 57. přichází Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. V žánrově i stylově rozmanitém výběru Hlavní soutěže se protnou snímky jak uznávaných tvůrců, kteří nabrali předchozí zkušenosti na festivalech jako Cannes, Berlinale nebo Sundance, tak i mimořádně talentovaných debutantů. Soutěžní sekce Proxima, která debutovala na loňském ročníku, nabízí i letos prostor filmařům čekajícím na objevení stejně jako renomovaným autorům hledajícím nové směry své tvorby. V sekci Zvláštní uvedení, nesoutěžní části hlavní programu, Karlovarský festival uvede osm premiér celovečerních děl domácích i zahraničních autorů.

Kategorie Hlavní soutěž

Red rooms

Pascal Plante se opět zajímá o ženskou subjektivitu, tentokrát však přichází s artovým thrillerem o nebezpečné přitažlivosti zla

Režie: Pascal Plante Kanada, 2023, 118 min, Světová premiéra

Přišel den, na který Kelly-Anne čekala. Začíná soudní proces s Ludovicem Chevalierem, obviněným z brutálních vražd tří nezletilých dívek. Na rozdíl od většiny lidí nachází Kelly-Anne v muži fascinaci, stává se jím posedlou a nevynechá jediné soudní slyšení v naději, že jí věnuje aspoň jeden pohled. Hranice mezi realitou a fantazií se ale ztenčuje, až Kelly-Anne přestává být jen pasivní pozorovatelkou. Hra s viděným a skrytým, explicitním i tušeným přitom ústí až ve fyzický divácký zážitek.

Holky jsou v pohodě

Okouzlující debut Itsasy Arany nabízí příležitost se zastavit, nasát teplý vzduch a spočinout v otevřené náruči dívčího kolektivu

Režie: Itsaso Arana Španělsko, 2023, 85 min, Světová premiéra

Je léto a skupina mladých žen se na týden vydává do vesnického domu, aby zde nazkoušela divadelní hru. V klidu okolní přírody, která poskytuje útočiště před ostrým sluncem, si ženy procházejí text a oblékají se do nabíraných dobových šatů, stejně jako si v uvolněných rozhovorech sdílejí svá tajemství či zažívají malá dobrodružství. Co by to totiž bylo za léto bez holek, ohně, písniček i trochy magie?

Citlivý člověk

Úzkostná i bujará kinematografická féerie o lásce, strachu z osamění a pohledech synů upřených na otce

Režie: Tomáš Klein Česká republika, Slovenská republika, 2023, 120 min, Světová premiéra

Temně groteskní drama se odehrává na více cestách. Té hmatatelné, tu kruté, tu bláznivé, po níž se pokouší vrátit domů kočovný herec Táta Mour se svou ženou Mámou a dvěma syny, ale i pomyslné, ještě klikatější a prašnější, na níž se sváří často imponující duševní mladost s životními okolnostmi nutícími protagonistu ke zmoudření.

Fremont

Jemně posmutnělá komedie o hledání sebe sama a o tom, zda je uprchlictví stav aktuální geografické polohy, či mysli. A také o naději, která se může objevit, když ji nejméně čekáme

Režie: Babak Jalali USA, 2023, 88 min, Mezinárodní premiéra

Vstát po probdělé noci, pozdravit se se sousedy, dojít do práce a tam celý den vyrábět a balit koláčky štěstí. Tak vypadá život Dunii, afghánské imigrantky, nyní usazené v americkém Fremontu. Osamělost a nespavost, to jsou problémy, které se mladá žena snaží vyřešit, nejdříve sama, později pomocí svérázného terapeuta. Není jasné, zda je těžší vyrovnat se s traumatickou minulostí, nebo nejistou současností. Může být řešením vzkaz, který Dunia schová do jednoho z tisíců koláčků štěstí?

Hypnóza

Individualistická společnost nás sice navádí k tomu, abychom byli sami sebou, má nicméně nesmlouvavé nároky na to, jak se máme chovat

Režie: Ernst De Geer Švédsko, Norsko, Francie, 2023, 98 min, Světová premiéra

André a Vera jsou partneři nejen v životě, ale také v práci. Snaží se prorazit s mobilní aplikací věnující se ženskému reprodukčnímu zdraví. V předvečer víkendového programu pro nadějné start-upy, kde se chtějí ucházet o investiční podporu, se Vera za účelem odvyknutí kouření účastní hypnoterapie. Jejím vedlejším efektem však je, že začne ztrácet společenské zábrany. Debut Ernsta De Geera je svěží moderní satirou, která těží ze situačního humoru i pronikavě přesných dialogů. Ironie dění je přitom patrná.

Úsvit

Poutavé detektivní drama s progresívním a hluboce lidským pohledem na téma kontroverzní nejen těsně před netušenou válkou, ale i o desítky let později

Režie: Matěj Chlupáček Česká republika, Slovenská republika, 2023, 117 min, Světová premiéra

Sympaticky moderní je na svou dobu – píše se rok 1937 – přístup mladého ředitele továrny uprostřed rostoucího města baťovského střihu v malebném podhůří majestátních Tater. Ale nenechte se mýlit, protagonistkou je jeho žena Helena (Eliška Křenková). Odhodlaný pohled aspirující lékařky, která se chystá brzy porodit, do vysněné rodinné budoucnosti však náhle zastíní nález mrtvého těla novorozence na dvoře pulzující fabriky. Helenina vrozená empatie, zesílená jiným stavem, se nespokojí s nápadně rychlým vyřešením záhady.

Kategorie Proxima

Arsenie. Báječný život po životě

Solomon divákovi předkládá pestrý, často úsměvný obraz dnešní společnosti, která se v době plné protichůdných informací a globálních hrozeb snaží uchovat si víru v zázraky

Režie: Alexandru Solomon Rumunsko, Lucembursko, 2023, 96 min, Mezinárodní premiéra

Arsenie Boca, pravoslavný kněz, teolog a mystik, pronásledovaný komunistickým režimem, je řadou věřících považován za svatého, jakkoli církev k jeho kanonizaci zatím nepřistoupila. Dokumentarista Alexandru Solomon se se skupinkou vybraných věřících vydává na pouť po jeho stopách, členové výpravy pod režisérovým vedením přehrávají výjevy ze světcova života, diskutují nad zázraky, které jsou mu přisuzovány, a zamýšlejí se nad stavem světa.

Početí

Kdy jindy bořit tabu rodičovství a předsudky o mateřství než v době, kdy se opět zpochybňuje právo žen rozhodovat o vlastním těle

Režie: Ji-young Yoo Jižní Korea, 2022, 155 min, Mezinárodní premiéra

Nadějná spisovatelka Jay vydává novou knihu, její přítel Geonwoo, učitel v soukromé jazykové škole, má povýšit. Milují se, starají se o sebe, souzní. Překvapivou ránu jim uštědří až neplánované těhotenství. Dítě přece nechtěli a založení rodiny by ohrozilo jejich kariérní vyhlídky. Jenže kdo má mít poslední slovo, když se na řešení situace neshodnou? Korejská režisérka předkládá jemně vykreslený, skličujícími pocity zastíněný portrét partnerského soužití na křižovatce.

Brutální vedro

Kdo v krajní situaci zdivočí a kdo zkrotne? A může sluneční erupce vynést na povrch i souznění?

Režie: Albert Hospodářský Česká republika, Slovenská republika, 2023, 75 min, Světová premiéra

Slunce vyvrhlo kus žhavé hmoty směrem k Zemi, jejíž povrch se pomalu ohřívá k hranici snesitelnosti. Svět schvacuje podivná nálada, překvapení proto může čekat prakticky kdekoliv. I v ospalém městě, kde osmnáctiletý mladík uvázl cestou na chalupu. Nikdo totiž neví, při jaké teplotě se začínají roztékat lidské charaktery… Zatímco jiným filmařům by katastrofická premisa posloužila k vyprávění o panice a animálním strachu člověka, čerstvý tvůrčí pohled Alberta Hospodářského se obrací jinam.

Zárodek, larva, motýl

Imaginativní film o paradoxech nejen časových, ale i těch, které provázejí milostné a další životní vztahy

Režie: Kyros Papavassiliou Kypr, Řecko, 2023, 91 min, Světová premiéra

Penelope a Isidoros žijí ve světě, kde dnes jsou milenci a následující den se teprve stěží znají. Žijí tam, kde čas neplyne, ale dny se náhodně zjevují v minulosti, budoucnosti i současnosti – pokud lze tyto pojmy vůbec použít. Jejich vztah prochází neustálou proměnou, kontinuální nejistotou, společným tápáním i ujišťováním. Někde vedle jejich světa je i ten, kde čas plyne lineárně. Z náhodného času se dá do lineárního cestovat, ale podmínky jsou záhadné a cena vysoká.

Ztracené děti

Psychologický horor, kde se mísí dětské a dospělé děsy a bolesti, které bohužel nejde vyléčit jen tím, že na ně posvítíme baterkou

Režie: Michèle Jacob Belgie, 2023, 83 min, Světová premiéra

Desetiletá Audrey a její tři sourozenci zůstanou opuštěni ve starém domě, kde měli strávit prázdniny. Jejich otec totiž nečekaně přes noc zmizel. Děti nejdřív na tátu marně čekají, ale rychle pochopí, že se o sebe musejí postarat sami, což ale nebude jednoduché. Les, který obklopuje odlehlý dům, jako by malé trosečníky nechtěl pustit ven a začínají se dít záhadné věci, obzvláště v noci. Tajemná monstra bojící se světla, tunely, kde se ztrácí čas, s tím vším se musí skupinka popasovat.

V záběru

Sebejistý, formálně i vypravěčsky hravý debut s pohádkovým nádechem se věnuje jak identitě, kterou prezentuje jako vrstevnatou i zpochybnitelnou, tak etice práce v komerční oblasti

Režie: Naqqash Khalid Velká Británie, 2022, 96 min, Světová premiéra

Dvacátník Aden nemá jinou životní ambici, než stát se hercem. Většinu času tráví natáčením videí, ucházeje se o role, které nikdy nedostane. Po kolečku děsivých konkurzů, kde se setkává s bizarními i ponižujícími požadavky, učiní radikální krok: převezme plnou zodpovědnost za nalezení role, kterou bude chtít hrát hlavně on sám. V průzkumu daných témat si přitom neodpustí společenskokritický tón, stejně jako neodolá pokušení diváka trochu poškádli.

Kategorie Zvláštní uvedení

Bod obnovy

Strhující příběh, výjimečně vynalézavé vizuální ztvárnění i polemika o tom, zda je technologický pokrok vždy prospěšný

Režie: Robert Hloz Česká republika, Slovenská republika, Polsko, Srbsko, 2023, 111 min., Evropská premiéra

Píše se rok 2041 a lidstvo dosáhlo bodu, kdy dokáže obelstít smrt. V případě nepřirozeného úmrtí má každý právo být znovu oživen. Stačí si jen nejpozději každých 48 hodin vytvořit zálohu osobnosti – bod obnovy. Existuje ale hnutí, které se snaží tento princip sabotovat. Agentka Em se postupně zaplétá do případu, který není tak jednoduchý, jak by se na první pohled mohlo zdát, a jehož důsledky zasahují až do nejvyšších pater politických institucí.

Usměvavá Gruzie

Luka Beradze zavádí ve svém hořce úsměvném dokumentu diváky do ospalé gruzínské vesnice, přibližuje životy jejích obyvatel, a ukazuje, že věřit slibům populistických politiků a hlasovat se zištnými úmysly se málokdy vyplácí

Režie: Luka Beradze Gruzie, Německo, 2023, 62 min, Světová premiéra

V roce 2012 tehdejší gruzínský prezident Michail Saakašvili slíbil v předvolební kampani nazvané „Usměvavá Gruzie“ nejchudší části obyvatelstva nové zuby výměnou za hlasy v jeho prospěch. Zubaři začali lidem odstraňovat nemocné zuby, slíbeného nového chrupu se však po prohraných volbách důvěřiví voliči už nedočkali. V širším kontextu přináší snímek zamyšlení nad tím, jaká je hodnota obyčejného člověka v očích představitelů politických stran.

Hadí plyn 

Nový snímek Davida Jařaba je výsostně autorskou úvahou o střetu kultur, kterému jsme nuceni permanentně čelit, o patriarchální nadřazenosti „bílého muže“ i o právu člověka na drancování přírodního bohatství, kterého pomalu, ale jistě ubývá

Režie: David Jařab Česká republika, Slovenská republika, Rumunsko, 2023, 112 min, Světová premiéra

Volná adaptace románu Josepha Conrada Srdce temnoty sleduje putování Roberta Kleina (Stanislav Majer), jehož cílem je nalezení bratra, který zmizel za tajemných okolností. Klein se ocitá na cestě, kde nic není známé ani jisté, na cestě, během níž je nucen přehodnotit vztah ke své kultuře, sám k sobě i ke svému bratrovi, o kterém si myslel, že ho zná tak dobře.

Přišla v noci 

Je nesnesitelnost matčina opatrovnictví legitimní, nebo se z matek někdy stávají ta největší monstra?

Režie: Tomáš Pavlíček, Jan Vejnar Česká republika, 2023, 85 min, Světová premiéra

Jirka s Anetou tvoří mladý pár, neženou se do velkých životních rozhodnutí a užívají si rutinu klidného vztahu. Jedné noci se ale v jejich zděděném bytě rozezní zvonek a ve dveřích stojí Jirkova matka Valerie. Zprvu krátká návštěva se promění v nekonečný pobyt intenzivní, drásavé divy, která svou přítomností fatálně naruší soukromí obou partnerů. Jistoty se otřásají, hranice se bortí. Režijní duo vychází z povědomé situace, černou komedii však podvrací hororovou tenzí, zabalenou do pronikavých otázek.

Pracovní síla

Sebejistý debut Piera-Philippa Chevignyho vypráví napínavý příběh o bezpráví a zdůrazňuje důležitost soucitu a odhodlání bojovat za správnou věc, neboť je to empatie, která má sílu nás spojovat, nikoli rozdělovat

Režie: Pier-Philippe Chevigny Kanada, Francie, 2023, 89 min, Evropská premiéra

Arine se kvůli tíživé finanční situaci navrací do rodného města a přijímá práci překladatelky, která se na zdejší farmě stará o komunikaci mezi sezonními pracovníky z Guatemaly a jejich kanadskými zaměstnavateli. Sice má zůstat nestranná, když je však svědkem opakovaného zneužívání migrantů, nedokáže mlčet. Je totiž možná tou jedinou, kdo je nevidí jako pouhou námezdní pracovní sílu, ale především jako lidské bytosti.

Slow

Marija Kavtaradze ve svém druhém filmu ohledává blízkost a intimitu dvou lidských bytostí, vztah, který se vzpírá stereotypním představám, očekáváním či zjednodušeným definicím, a činí tak s obdivuhodnou něhou, křehkostí i pochopením pro své hrdiny a jejich prožívání

Režie: Marija Kavtaradze Litva, Španělsko, Švédsko, 2023, 108 min, Evropská premiéra

Tanečnice Elena se jednoho dne seznámí s Dovydasem, tlumočníkem do znakového jazyka. Cítí se s ním dobře a má pocit, jako by ho znala už dávno, přesto se pouto, které mezi nimi začne vznikat, nepodobá ničemu, co zažívala dříve. Snímek měl světovou premiéru v soutěži festivalu Sundance, kde kromě nadšených ohlasů publika i recenzentů získal také cenu za nejlepší režii.

Foto: archiv KVIFF

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!