Festival České Hrady navštívil Švihov

Festival České Hrady navštívil Švihov90%

V malebném prostředí u vodního hradu Švihov se uskutečnila další zastávka putovního festivalu České Hrady. Ten přináší pořádnou porci kvalitní české a slovenské hudby a nejinak tomu bylo i tentokrát. Velké množství stánků s jídlem všeho druhu, oblečením nebo různými maličkostmi dotváří kulisu této tradiční hudební akce.

První den otevřeli okolo devatenácté hodiny ústečtí U.D.G. a rozehřáli návštěvníky svou skákavou hudbou. Nezapomněli na hity Ruská Raketa, Zpěvy Deště nebo neuvěřitelně romantického Hvězdáře. Na podzim by měla vyjít jejich nová deska a myslím, že se máme na co těšit.

Vzhledem k tomu, že v pátek fungovalo jen jedno pódium, byli prodlevy mezi vystoupeními o něco delší. Tu první zkrátilo vyhlášení nejlepších karnevalových masek a bylo se skutečně na co dívat. V kategoriích děti i dospělí si odnesli zúčastnění zajímavé ceny.

Po tomto zpestření se představuje mladá skupina Nebe z Havířova. Ti toho za sebou zatím příliš mnoho nemají, přesto již vydali album Legosvět a získali si Richarda Krajča, který jim jejich debut produkoval. Budu upřímný, většina jejich písní není můj šálek čaje. Respektive by na nich nebylo nic špatného, ale prostě příliš neoplývají originalitou. Tento styl pop/rocku jsme již tisíckrát slyšeli a najdeme v něm daleko lepší interprety. Navíc má jejich zpěvák tendenci trochu kopírovat již zmiňovaného frontmana Kryštof, čehož si všiml nejeden z přihlížejících. Přesto singl Legosvět nebo Krysy přináší trochu světla do jejich produkce. Následující Chinaski mě upoutávají daleko více. Věřím tomu, že mají postavenou továrnu na hity, jinak snad není možné, že mají tolik výborných písniček. Nezapomínají ani na punkovější Punčocháče z prvního alba a více než důstojně uzavírají první den.

Sobotní program se odehrává již na dvou pódiích a kapely se plynule střídají. V 11:30 nastupují Mothers Angels. Zahrají svůj koncert v akustické podobě a rozhodně stojí za povšimnutí. Jejich aktuální singl Pyžamo dává vědět, že mají velice dobře našlápnuto k lepším zítřkům. Novou písní a videoklipem se pyšní i Xindl X. Kromě singlu Zlato zahraje Chemii, Anděla či Cool v plotě a získává si srdce přítomných dam. Možná i pánů. Rozhodně je stále ve velké formě a nová deska, která vyjde na podzim je všemi napjatě očekávána. S trochou nostalgie přichází David Koller a zazpívá svou tvorbu protkanou hity od Lucie. Oheň či Šrouby do hlavy mají samozřejmě obrovský úspěch a není se čemu divit. Tohle je prostě pan muzikant.

Do punkovějších sfér nás zavedl Visací zámek a jejich Známka Punku. Kromě toho nevynechají ani Traktor, Domovnici nebo jiné šílenosti. Přestože již nejsou nejmladší a letos budou slavit třicáté výročí, stále ovlivňují i mladou generaci. Navíc Pixa je opravdu neskutečný blázen, v dobrém myšleno. Ke kohoutům neměla daleko ani první slovenská skupina Horkýže Slíže. Jestli chcete ukázat zoo, potkat tam Malou Žužu  a odjet s ní Vlakem jste na správné adrese. Do rytmu ska a s výhledem na jamajské počasí doskákali na jeviště Polemic. Bohužel sluníčko ten den zrovna nevycházelo a pravidelně pršelo jen s krátkými pauzami. Přesto si všichni zaskotačili do jejich tanečních rytmů. Pro mě je největší pecka Komplikovaná, která snad musí rozhýbat i mrtvolu.

No Name a jméno Timko jistě netřeba představovat. Posouváme se do romantičtějších míst a známé písně těchto slovenských chalanov nenechají jedno oko suché. Na Mandrage se dopředu tlačí všechny mladé slečny a bouřlivě podporují své oblíbence. Nejhranější česká kapela v rádiích toho má stále mnoho před sebou, přesto Šrouby a Matice, Františkovy Lázně či Punkrock Song zná snad každé malé dítě. Je dobře, že máme v hudbě mladou generaci, která nahradí tu předchozí. Monkey Business nepatří k mým oblíbencům. Jejich styl mi příliš mnoho neříká, přesto mají výbornou show založenou především na Matějovi Ruppertovi a charismatické zpěvačce Tonye Graves. Tvoří výborný pěvecký pár a navzájem se velmi dobře doplňují. Druhým zástupcem ska jsou Sto zvířat a opět nelze jinak než pochválit. Hrají spolu už 22 let a stále jsou plní šťávy. I oni si chystají nového zástupce do jejich diskografie, který vyjde 1. Září. Zahrají z něj tři písně a nebojím se říct, že nová deska bude stát rozhodně za poslech. Velmi mile mě překvapili Nightwork. Jejich desky příliš neposlouchám, naživo však přinášejí zajímavou show. Zahráli i mou oblíbenou Máju nebo Dyktátora. Jedná se o mé osobní překvapení tohoto festivalu.

Blížíme se pomalu do finále. Předposlední vystupující nemůže být nikdo jiný než písničkář Tomáš Klus. Přináší modernější podobu folku a jsem rád, že dodává tomuto stylu velkou budoucnost. Přichází na něj možná největší počet fanoušků, což si vrchovatě zasluhuje. Pomalejší záležitosti střídají ty rychlejší, nezapomene ani na Pánubohudooken nebo Sibylu a sklízí zasloužený potlesk. Jeho hlas je hodně charismatický a celkově působí velice příjemně. No a na závěr přijel se svou tramvají Jiří Macháček a jeho Mig 21. Opět přichází zábavná produkce a rozhodně i zde je potlesk na místě. Dokonalá image a taneční kreace populárního herce přináší šťastný konec.

I přes pochmurné počasí se Švihov vydařil. České Hrady letos opět dokazují, proč se stali jedním z nejúspěšnějších festivalů. Nádherné prostředí a výborné obsazení, víc netřeba dodávat.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!