Poznejte všechna tajemství piva v podobě sommelierských kurzů

Poznejte všechna tajemství piva v podobě sommelierských kurzů 

Dali jsme světu typický ležák, který je pro mnohé synonymem piva. Avšak kolik toho o našem „tekutém zlatě“ ve skutečnosti víte? Toužíte po tom, abyste dokázali popsat a pojmenovat co nejširší škálu chutí a vůní v pivu? Možná, že základny pivního sommelierství ovládáte, ale proč se neposunout dále a neprozkoumat nemírnou rozmanitost pivní kultury. Tyto a mnohé další dovednosti vás naučí na kurzech Sládkovy akademie.

Kombinace zážitkového, degustačního a vzdělávací programu je určena všem milovníkům piva i pivním znalcům. Kurzy vedou nezávislí odborníci, z vysokých škol či z praxe, a posouvají vás od (nadšených) konzumentů směrem k pivním sommelierům. Kurzy jsou ideální pro každého, kdo si rád dopřeje kvalitní pivo, nebo si chce rozšířit své pivní znalosti. Stačí si vybrat z nabídky kurzů!

České pivo a pivovarnictví

Během jednoho intenzivního výukového dne se dozvíte vše podstatné o pivu – od surovin, přes výrobu až po vlastnosti stočeného piva. Teorii si vždy ověříte praxí, tedy degustací. Na zhruba dvaceti vzorcích lektoři demonstrují důležité vlastnosti piva, anebo vyvracejí časté pivní mýty – že jich je! Pokud si uvědomíte, co je v každé fázi výroby, skladování či servírování podstatné, pochopíte, co znamená dobré či špatné pivo. Všichni lektoři jsou důsledně nezávislí a nejsou spojeni s žádným pivovarem – nepreferují konkrétní značky, naopak, snaží se vám ukázat, jak o pivu přemýšlet v širších souvislostech.

Foto: Sládkova akademie

Proč kurz zvolit?

  • Kurz vede nezávislý lektor z VŠCHT, pivovarnický expert
  • Maximum informací o pivu během jednoho dne, fakta a mýty pohromadě
  • Spousta zajímavých degustací

Rozmanitost chutí a pivních stylů

Česko je kolébkou kvalitních ležáků, ale pivní svět je daleko bohatší a pestřejší. Zejména malé a řemeslné pivovary se postaraly o rozmach tuzemské pivní pestrosti. Napočítali bychom desítky různých pivních stylů. Ale co je vlastně pivní styl? Podle čeho piva roztřídit do stylů –podle typu kvašení, barvy, surovin či země původu? Není to tak samozřejmé, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Foto: Sládkova akademie

V tomto kurzu spolu s lektorem, certifikovaným degustátorem podle amerického programu BJCP, ochutnáte a pochopíte, co je podstatou nesmírné rozmanitosti piva. Smyslem není popsat každý existující styl, ale vytvořit si v pivních stylech jednoduchý systém, díky němuž pochopíte, jak kategorizace do stylů obecně funguje a co o pivu prozrazují. Těšit se můžete na degustace každého vzorku.

Proč kurz zvolit?

  • Kurz vede oborník na pivní styly s mezinárodními degustačními certifikáty
  • Detailní a podrobná degustace špičkových piv (zejména z českých minipivovarů)
  • Ucelený rozbor pivních stylů od ležáků po archivní barrel aged 

Senzorická analýza piva

Chuť piva, respektive jeho senzorický profil, je nezaměnitelný podpis každé várky potažmo značky piva. Pivo má 14 základních chutí a ty se třídí do dalších podskupin. Experti v pivu rozlišují až 122 chuťových popisů. Kolik chutí a v jakých koncentracích jste schopni vnímat vy? Jak probíhá trénink a výcvik degustátorů? Lektorka kurzu, někdejší šéfka laboratoře kontroly kvality piva, držitelka mnoha respektovaných degustačních certifikací, se pokusí rozcvičit i váš jazyk, abyste v závěru kurzu zvládli samostatně hodnotit piva obdobně jako porotci soutěží.

Foto: Sládkova akademie

Schopnost rozlišovat co nejširší spektrum chutí má mnoho praktických výhod. Zdaleka ne všechny chutě v pivu jsou žádoucí, mnoho chutí popisujeme jako tzv. pivní vady. Podle toho například poznáme, že pivo nemělo správný chmelovar, nebyly dodrženy optimální podmínky kvašení, dostatečně dlouho neleželo, nebo že pivo nebylo dobře skladováno, pivovar zanedbává hygienu a mnoho dalšího.

Proč kurz zvolit?

  • Kurz vede někdejší šéfka laboratoře senzoriky a kontroly kvality piva koncernu Plzeňský prazdroj
  • Použití normovaných sad pivních chutí a vad
  • Kurz je doporučen všem pivním znalcům, kteří chtějí své znalosti dále prohloubit 

Kurzy jsou vždy celodenní a konají se v Praze v salonku 4* hotelu. V ceně je zahrnutý oběd, studijní materiály a veškeré degustační vzorky. Více informací naleznete na webových stránkách.

Foto: archiv Sládkova akademie

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!