Filmové a seriálové tipy, týden #4: Irské víly, upřímné terapie i střet kultur

Filmové a seriálové tipy, týden #4: Irské víly, upřímné terapie i střet kultur 

Oscarový kandidát, střet generací a kultur na Netflixu nebo Harrison Ford v televizním seriálu. Vše nové včetně další české dobové série najdete v našich pravidelných tipech na co se podívat v novém kinotýdnu.

Víly z Inisherinu

Irský ostrov, malá komunita a občanská válka za humny. Na západ od pobřeží se nečekaně rozkmotří dva celoživotní přátelé Pádraic a Colm. Druhý jmenovaný totiž zničehonic přijde s tím, že už svého kamaráda nemá rád, že ho rozptyluje a že se raději obejde bez něj. Zaskočený Pádraic se ale nenechá jen tak odbýt. Chce znát důvody náhlého rozhodnutí a sám Colm se mu v tak úzké komunitě jen tak nevyhne. A tak brzy přijde s hrozbou, kterou naplní, pokud ho jeho někdejší druh nenechá na pokoji. Víly z Inisherinu nesou zřetelný podpis scenáristy a režiséra Martina McDonagha (Sedm psychopatů, Tři billboardy kousek za Ebbingem). Snímek už získal několik Zlatých glóbů a velké šance bude mít i na Oscarech. V hlavních rolích excelují Colin Farrell, Brendan Gleeson a oslice Jenny. Přečtěte si naši recenzi.

Z jiného těsta

 

Čerstvě zamilovaný pár Ezra a Amira působí jako idylická dvojice. To ale jen do doby, než dojde na ono první setkání s rodiči. Náročný test ještě akcentuje fakt, že jsou oba milenci z naprosto jiných kultur a rodinných zázemí. I v moderní době hrají roli očekávání ze strany společnosti i generační rozdíly. A to i přesto, že se protiklady stoprocentně přitahují. Romantická komedie podle scénáře Jonaha Hilla (který si rovněž zahrál i Ezru) a Kenyi Barrise divákům představí nejen hlavní pár, který s Hillem tvoří Lauren London, ale i hvězdně obsazené rodiny. Ty ztvárnili David Duchovny, Nia Long, Julia Louis-Dreyfus a Eddie Murphy.

Terapie pravdou

 

Jak se truchlí terapeutům? Hlavní hrdina Jimmy se jen těžce vyrovnáná se ztrátou své ženy. V životě se mu hodnoty převrací vzhůru nohama a se svými vlastními klienty začne nebezpečně hazardovat. Rozhodne se totiž, že ideálním lékem na jejich trápení bude brutální upřímnost. Jeho nový přístup k práci má ve finále pomoci i jemu. Když totiž terapeut neví, musí taky zkusit sezení. Seriál na platformě Apple TV+ v originále nazvaný Shrinking stojí na scénáři Billa Lawrence, Bretta Goldsteina (oba Ted Lasso) a Jasona Segela (Jak jsem poznal vaši matku). Samotný Segel hraje i titulní roli. Velkým tahákem je i obsazení Harrisona Forda, který působí jako Jimmyho mentor a rádce. Úvodní dvě epizody už jsou připraveny ke zhlédnutí.

V zajetí mysli

 

John Malkovich se V zajetí mysli představuje jako vězněný sériový vrah, kterého policie požádá o pomoc s velkým případem. Brilantní mysl kriminálníka s přezdívkou Umělec má být poslední šancí, jak se dostat řádícímu zabijákovi na kobylku. Psychika pachatele je totiž komplexní věc, kterou může rozklíčovat pouze někdo, kdo práci rozumí až příliš dobře. Umělec ale možná sleduje i vlastní zájmy. Řídí vyšetřování právě on nebo je pevně v rukou dvojice detektivů, která ho k hádance přizvala? Na čí straně opravdu stojí geniální vrah s pochybnými způsoby?

Zlatá labuť

 

Bára Veselá se před zákonem schová v nově otevíraném módním domě Zlatá labuť, kde se nedobrovolně nechává zaměstnat. Palác přepychu a jeho majitelé, rodina Kučerova, jsou symbolem moci a postavení. To se ale může rychle změnit. Píše se rok 1939 a nacisté překračují hranice Československa. Jak se bude vyvíjet osud Báry, ale i jejich kamarádek Evy a Aleny? Spletité drama na pozadí historických událostí nasadila do programu novácká platforma Voyo a brzy se objeví i na televizních obrazovkách. A pokud českým tvůrcům opravdu něco jde, tak to jsou dobové filmy či seriály. V sérii diváci uvidí Martu Dancingerovou (Kukačky), Beátu Kaňokovou, Adama Vaculu, Krystýnu Ryšku a další.

Další novinky a recenze najdete v naší filmové rubrice.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!