Anishort, Víly z Inisherinu a 1984. Týdenní tipy od 23. do 29. ledna

Anishort, Víly z Inisherinu a 1984. Týdenní tipy od 23. do 29. ledna 

Na lednové dny konečně udeřil mrazík, kultura ovšem rozhodně nezamrzla. V kinech si nenechte ujít filmovou novinku Víly z Inisherinu ani oblíbený festival Anishort. Do Švandova divadla zamíří orwellovská dystopie, CAMP se zamyslí nad konceptem pražské výstavby, Leica odhalí momentky Guslava Aulehla a návštěvníky Jazz Docku roztančí živelná hudba minus123minut.

Anishort Festival

Filmy oceněné na mezinárodních festivalech. Mix různých animačních technik, žánrů a příběhů. To je Anishort - mezinárodní festival krátkých animovaných filmů, který napříč republikou představí žánrově i tematicky rozličné animované „kraťasy“.

Na letošní 8. ročník festivalu se dohromady přihlásilo přes 1600 filmů z více než 100 zemí, z nichž do nejužšího výběru postoupilo 18. nejlepších snímků. Který z nich získá festivalovou trofej? Svůj hlas budou moci dát i diváci, a to v soutěžní kategorii Cena diváků za nejlepší film.

Víly z Inisherinu

Na odlehlém ostrově západně od pobřeží Irska sledujeme celoživotní přátele Pádraica (Colin Farrell) a Colma (Brendan Gleeson), kteří se ocitnou v nejednoduché situaci, když Colm nečekaně jejich přátelství ukončí. Zaskočený Pádraic, kterému pomáhá jeho sestra Siobhán (Kerry Condon) a mladík žijící na ostrově, Dominic (Barry Keoghan), usilují o obnovu přátelství a odmítají ne jako odpověď. Pádraicovy opakované snahy však jen posilují odhodlání bývalého přítele a když dá Colm zoufalé ultimátum, události rychle eskalují s šokujícími důsledky.

1984

Systém, nebo láska? Láska k systému! Do Švandova divadla míří adaptace kultovního antiutopického románu George Orwella. Kdo se odváží vzdorovat Velkému bratrovi? V první řadě to bude Winston Smith, dosud „poslušný“ úředník Ministerstva pravdy, který v určitém okamžiku svého života začíná pochybovat o všem a pídit se po minulosti.

Opravdu je jeho země ve válce, nebo jde o nástroj manipulace skrze neustálé udržování pocitu strachu a ohrožení? A co když se minulost odehrála jinak, než jak je jim předkládáno? Není jediné místo, které by nebylo sledováno. Není nic, co by uniklo pozornosti Velkého bratra. Až na vlastní myšlenky. Až na city, které chová jeden člověk k druhému - Winston miluje mladičkou Julii, má také spojence O'Briena. A všichni tři sní o vzpouře…

Foto: M. Hančovský

Praha zítra? Domy a byty

Každé zdravé a rozvíjející se město vyžaduje dostatek bydlení pro všechny stávající, ale také nové obyvatele. Ideálně v hustě osídlené a kvalitně propojené zástavbě, která šetří jak životní prostředí, tak i veřejné rozpočty. Zní to jako utopie?

Z pohledu současné pražské výstavby ano. CAMP nabízí od 25. ledna do konce dubna novou audiovizuální expozici "Praha zítra? Domy a byty", která si klade za cíl návštěvníkům popsat příčiny problému dostupnosti a kvality bydlení, ale také ukazuje cesty jak současný stav v Praze zlepšit. Protože domy a byty jsou základní tkání lidských sídel… a tam, kde není bydlení, tam není město.

Minus123minut

Oblíbená energická kapela minus123minut znovu zahraje v Jazz Docku. Mix soulu, groove, jazzu, funky i world music, doplněný řádnou dávkou improvizace, roztančí snad každého návštěvníka. Kapelu tvoří trio uznávaných muzikantů; zpěvák, kytarista a autor písní Zdeněk Bína, baskytarista Fredrik Janáček a výjimečný bubeník Dano Šoltis. Jako jedna z mála tuzemských kapel slavili úspěchy také v zahraničí, kde odehráli kolem dvou set koncertů v klubech a na festivalech.

Dobře utajené fotografie - Guslav Aulehla

Přijďte také nahlédnout pod pokličku jednoho z průkopníků humanistické dokumentární fotografie v bývalém Československu. Gustav Aulehla je považován za předchůdce a zakladatele žánru pouliční fotografie (street photography) u nás. A právě jeho momentky nově představuje Leica Gallery Prague od 19. ledna do 5. března. 

Výběr snímků z 50. – 80. let minulého století zachycují obrazy ze života ulic a měst, chvíle plné pohybu a dynamiky, ale i čekání a odpočinku, okamžiky zrodu, růstu, stárnutí i zániku věcí a lidí. Unikátní soubor, který lze přirovnat k osobnímu fotografickému deníku, zachycuje druhou polovinu 20. století v Československu bez všudypřítomné autocenzury, tendenčního nebo propagandou zmanipulovaného pohledu na obyčejného člověka, žijícího sice v mírovém, ale současně nesvobodném a po roce 1968 i okupovaném socialismu.

Autoportrét Guslav Aulehla (zdroj: Leica Gallery Prague)

Úvodní foto: 1984, autor M. Hančovský

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!