První road movie, kde pivo teče proudem, aby pomáhalo. Expedice Lenka má premiéru 26. ledna na Diáky Festival 2023

První road movie, kde pivo teče proudem, aby pomáhalo. Expedice Lenka má premiéru 26. ledna na Diáky Festival 2023 

Projekt Beer with Travel, za nímž stojí Honza Šamla a Vláďa Maroušek, chystá premiéru své první road movie. Expedice Lenka, kterou parta čtyř kamarádů uskutečnila v lednu a únoru roku 2020, nese jméno holčičky s těžkou formou autismu. Kroky cestovatelů vedly do Srbska, rodiště Lenčiny maminky, Ukrajiny, Moldávie a Rumunska. Čtyři pivaři se rozhodli, že Lenku podpoří právě pitím piva.

Benefičním road tripem napříč východní Evropou provedla čtyři kamarády rezavá Felicie. Projeli Ukrajinou, pocítili účinek moldavského vína i policejních složek a dobrodružnou cestu zakončili návštěvou českých vesnic v Rumunsku. 

„Ochutnali jsme také magické kouzlo hraničních přechodů, které jsou jako bonboniéra. Nikdy nevíš, na jakého celníka narazíš. Ukrajinští se, s cigaretou v ruce a zlatými zuby v puse, smáli rezavému autu, moldavští se šibalsky ptali, jaké pašujeme zbraně a srbští nám s kamenným výrazem udělali prohlídku špinavého prádla i tělesných dutin,” vzpomínají na své cesty Honza Šamla a Vláďa Maroušek.

Za každou pivní značku, kterou na své trnité pouti kamarádi ochutnali, přispěli na Lenčin transparentní účet 200 Kč. Během cesty, kterou mapovali na sociálních sítích, se k nim spontánně přidávali další konzumenti. Na konci cesty se potvrdilo, že Češi jsou národ pivařů – na účtu zavítala částka o něco vyšší než 300 000 Kč. Rodina malé holčičky použila vybrané prostředky na nákladné terapie.

Filmem provází hlas herce Martina Písaříka a do situace diváky uvede legendární Alexander Hemala. Titulní píseň Lenka složil a nazpíval písničkář Pokáč: „Kluci z Beer with Travel jsou sympaťáci a projekt je moc hezkej. Když mě oslovili, zda bych k němu udělal song, šel jsem do toho hned a nemusel jsem nad tím ani chvilku přemýšlet. Navíc jsem Honzu nakazil covidem, takže tímhle jsem se snad vykoupil. Haha. Doufám, že song i film bude lidi bavit a že se pro Léňu vybere co nejvíc peněz,“ shrnuje Pokáč spolupráci.

V road movie dále zazní i skladby od umělců jako jsou Ben Cristovao, Kapitán Demo, ANNA K., Klára Vytisková, Lake Malawi, The Atavists, MYDY, Light & Love, Paulie Garand & Kenny Rough, No Distance Paradise, Mc Gey, James Cole, Orion, John Wolfhooker a dalších. Kromě cestovatelského zážitku tak projekce nabídne i rozmanitou nálož hudby.

Festivalová premiéra road movie Expedice Lenka se uskuteční v rámci Diáky Festival v Bio Oko 26. ledna ve 20.30. Vstupenky jsou v předprodeji za 190 Kč.

Foto: archiv Beer with Travel

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Bio Oko nabízí i další akce

Místo konání: Kino Bio Oko

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!