Elvis, ukrajinské divadlo, Metronome i kulatiny Kasáren Karlín. Týdenní tipy od 20. do 26. června

Elvis, ukrajinské divadlo, Metronome i kulatiny Kasáren Karlín. Týdenní tipy od 20. do 26. června 

Letní prázdniny už jsou téměř za dveřmi, ale kulturní nadílka v Praze ani regionech nepolevuje. Vyrazte třeba do kina na životní příběh Elvise Presleyho, na postcovidový ročník festivalu Metronome Prague, narozeninovou oslavu karlínských kasáren nebo do Městských divadel pražských podpořit ukrajinské umělce.

Na špatné cestě

Městská divadla pražská se přidávají k podpoře ukrajinských umělců projektem Imagine UA, v němž dávají prostor tamní rozmanité tvorbě. V pondělí 20. června uvedou na prknech Divadla Komedie vůbec první ukrajinskou produkci na tuzemské scéně od začátku války, a to hru Na špatné cestě zrcadlící události v domovině z roku 2014. Inscenace o šesti povídkách ukazuje konflikt lásky a „obyčejného života“ se zuřícím vojenským konfliktem.

Metronome Prague

Na padesát interpretů dorazí na osm pódií v areálu pražského Výstaviště během multižánrového festivalu, který se zde popáté odehraje od středy 22. do soboty 25. června. Mezi zahraniční headlinery tentokrát patří americký zpěvák Beck, ostrovní trio Underworld a australský muzikant Nick Cave s kapelou The Bad Seeds. Podpoří je řada domácích umělců od Lenky Dusilové přes Tata Bojs a Mig 21 po Mňágu a Žďorp. Na scénu Tree Stage, kde vystoupí například písničkářka Annet X, bude navíc vstup zdarma.

Landscape festival

Pražská přehlídka, která každoročně poukazuje na konexi mezi architekturou, krajinou, veřejným prostorem a uměním, si letos za své ústřední téma zvolila Pražská nádraží ne/využitá. Proměňující se prostory Nákladového nádraží Žižkov, území mezi Florencí a Masarykovým nádražím, vlakové zastávky Libeň a Palmovka i Smíchovské nádraží oživí na tři měsíce svými výtvarnými příspěvky Dominik Lang, Epos 257 či třeba Roman Franta. Slavnostní zahájení se uskuteční ve středu 22. června na Krenovce, kde si návštěvníci poslechnou skupiny Koně a prase nebo Nauzea Orchestra.

Elvis

Rokenrolovou legendu si za námět svého posledního filmu zvolil australský režisér Baz Luhrmann, který za svou třicetiletou kariéru vždy sázel na kvalitu před kvantitou, ať už Romea a Julie, Moulin Rouge nebo nejnověji Velkého Gatsbyho. Téměř tříhodinová biografie, která ve čtvrtek 23. června vstoupí do kin, nazírá na interpretův život z hlediska jeho spletitého vztahu s manažerem Tomem Parkerem. Snímek můžete vidět ve středu v předpremiéře v pražském kině Edison Filmhub v rámci Mentální hygieny Aleše Stuchlého.

Páté narozeniny Kasáren Karlín

Pět let od chvíle, kdy se někdejší chátrající armádní objekt zpřístupnil široké veřejnosti s nabitým kulturním program, si tento týden připomínají pražská Kasárna Karlín. Od středy 22. do soboty 25. června lákají příchozí na koncerty, DJské sety, celodenní akci pro děti i letní kino s montypythonovskou klasikou Život Briana. Hudba zazní třeba v podání písničkářek Anny Vaverkové a Vesny, kapel The Atavists a Kill The Dandies! opírající se o vzory z uplynulých dekád nebo Smyčcového orchestru Pražské konzervatoře. Na akci je dobrovolné vstupné v minimální výši 100 korun.

Festival NODO

Že opera není pouze záležitostí předešlých staletí, dokazuje bienále nové opery v Ostravě, které během sedmi večerů od soboty 25. června nabídne premiéry domácího i světového hudebního divadla. Experimentální inscenace Nulanus, pod níž je podepsaný slovenský skladatel Miroslav Tóth, se dokonce odehraje na lyžařském svahu v nedalekých Palkovicích. Přehlídku tentokrát završí zvukově-prostorový monument Prometeo: Tragédie slyšení od italského skladatele Luigiho Nona.

Čtyřicetiny Visacího zámku

Čtyři dekády od vstupu na punkrockovou scénu oslaví domácí ikona žánru Visací zámek velkolepým koncertem v sobotu 25. června v areálu pražských kolejí na Strahově. „Show se odehraje nedaleko stánku U Johna Debila o svatojánské noci, kdy se otevírají poklady, skály i strahovské hradby,“ dodali členové kapely, kteří právě pár kroků od proslulého klubu 007 v rámci párty vztyčí vlastní pomník. Jako speciální hosté zahrají formace Plexis, Znouzectnost a také písničkář Záviš. Vstupenky zakoupíte v síti Ticketstream.

Prague Ice Cream Festival

Osvěžit se všemi druhy gelata můžete tuto neděli 26. června v prostorách pražského Výstaviště, kde se po covidové pauze opět koná festival pomyslně startující prázdninovou sezónu. Kromě desítek stánků se zmrzlinou akce avizuje i bezplatnou hrací a fotbalovou zónu pro nejmenší, kávový workshop, taneční ukázky nebo koncert Andyho Čermáka.

Tom Odell

Oceněný anglický písničkář vyrazil na turné odpromovat své loňské, v pořadí čtvrté studiové album Monsters, na němž odhodil zábrany a otevřeně se vypsal ze svých duševních problémů. Na poslední desce se odklonil k elektroničtějšímu popovému zvuku, který se časově protnul s nástupem pandemie, kdy musel často pracovat s tím, co zrovna bylo po ruce, jako třeba syntezátory Moog. Pražská zastávka koncertní šňůry je naplánována na neděli 26. června ve Foru Karlín.

Theodor Pištěk: Senzační realismus

Takřka devadesátník Theodor Pištěk nejvíce vstoupil do povědomí kostýmními návrhy pro pozdní Formanovy filmy, spolupráce na Amadeovi mu dokonce vynesla Oscara. Už od šedesátých let se ale coby malíř aktivně zajímá, jako jeden z mála tuzemských výtvarníků, o hyper– a fotorealismus. Právě tomuto segmentu jeho tvorby se bude věnovat velká retrospektivní výstava, která se v Zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou otevírá v neděli 26. června

Foto: Warner Bros

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!