Umístěte své sázky! Kdo získá Oscara za nejlepší film?

Umístěte své sázky! Kdo získá Oscara za nejlepší film? 

Předávání Oscarů v roce 2022, neboli 94. ročník udílení cen Akademie, se uskuteční 27. března 2022 v Dolby Theatre v Hollywoodu v Kalifornii. Nominace budou vyhlášeny ve středu 8. února 2022 a hlasování začne ve čtvrtek 17. března 2022 ve 12:00 SEČ. V tomto článku si představíme základní informace o sázkách týkajících se tohoto jedinečného večera. Kromě toho vám poskytneme typy a doporučení pro sázení na Oskary, ale i jiné společenské události, které vás mohou zajímat.

SÁZENÍ NA SPOLEČENSKÉ A DALŠÍ UDÁLOSTI

Hazardní hry se neomezují pouze na kasina, sázkové kanceláře a pokerové herny. V podstatě platí, že pokud existuje nějaká soutěž nebo předpověď, můžete si na její možný výsledek vsadit. Sázení na události je již po staletí velkým byznysem. Dnes si můžete vsadit na cokoli od olympijských her, Super Bowlu, reality show a Oscarů až po to, kdo získá příští Nobelovu cenu nebo se stane příštím americkým prezidentem.

Díky internetu je sázení na světové události jednodušší než kdykoli předtím. Stačí několik jednoduchých klepnutí na mobilním zařízení nebo kliknutí myší a sázkaři z celého světa mohou uzavírat sázky téměř na cokoli. S ohledem na to se zde budeme zabývat některými z nejoblíbenějších a nejvíce trendy sázkových událostí.

JAK SÁZET NA OSCARY A DALŠÍ SPOLEČENSKÉ UDÁLOSTI

Pokud si chcete vsadit na vítěze Oscara, můžete tak učinit na některé sázkové kanceláře ze seznamu našich doporučených legálních sázkových stránek, které nabízejí sázení na společenské události. Na výběr budete mít také z desítek sázek na další události a můžete se zaregistrovat u více různých kanceláří, abyste získali nejlepší možné sázkové kurzy na Oscary pro každou kategorii. Sázet na tuto každoroční oslavu showbyznysu je snadné a bezpečné a náš stručný průvodce vás provede červeným kobercem i samotným procesem online sázení.

JAKÉ KURZY JSOU VYPSÁNY NA OSCARY?

Na Oscary se obvykle vypisují kurzy na většinu velkých kategorií. Mezi nejoblíbenější kategorie patří Nejlepší film, Nejlepší herec v hlavní roli a Nejlepší herečka v hlavní roli. Ostatní kategorie sahají od populárních kategorií, jako je Nejlepší herec/herečka ve vedlejší roli a Nejlepší režie, až po méně známé kategorie, jako je Nejlepší kostýmní výprava a Nejlepší zvuk.

Foto: Pexels

KDO VYBÍRÁ VÍTĚZE OSCARŮ?

Vítěze jednotlivých kategorií Oscarů vybírá Akademie filmového umění a věd. Tuto organizaci tvoří více než 8 000 členů, kteří pocházejí z různých pozic ve filmovém průmyslu. Akademie se skládá z „poboček“. Existují specifické pobočky, přičemž každá z nich má na Oscarech alespoň jednu kategorii.

Mezi tyto pobočky patří:

  • Herci/herečky
  • Scenáristé
  • Režiséři
  • Producenti
  • Hudba
  • Maskéři
  • Účesy
  • Zvuk
  • Střihači
  • Animace
  • Krátké filmy
  • Vizuální efekty
  • Kostýmní výtvarníci
  • Dokumentární filmy
  • Produkční designéři

Každá pobočka má alespoň jednu kategorii, v níž nominují a hlasují o vítězích konkrétní členové pobočky. Režiséři nominují a hlasují pro režiséry, scénografové nominují a hlasují pro jiné scénografy a podobně.

HLASOVÁNÍ O NEJLEPŠÍ FILM NA OSCARECH

Kategorie Nejlepší film je jedinou kategorií, v níž se pro výběr vítěze používá jiný systém hlasování. Ve všech ostatních kategoriích mají členové pouze jeden hlas. V kategorii Nejlepší film členové hodnotí filmy podle pořadí, kterému dávají přednost.

Je to proto, že nominací na nejlepší film je nyní tolik (v roce 2020 až devět), že Akademie chtěla zabránit tomu, aby vítěz získal pouze 10 % možných hlasů. Systém používaný pro kategorii Nejlepší film je známý jako „preferenční hlasování“.

Tento systém podle časopisu Variety nejprve sečte všechny hlasy pro jedničku. Pokud tyto hlasy přesáhnou 50 %, film vyhraje, i když je to prý velmi vzácná okolnost.

Foto: Pexels

Pokud film, který obdrží nejvíce hlasů č. 1, nedosáhne 50 %, sčítají se hlasy č. 2, dokud film nepřekročí 50 %. Pokud po sečtení všech hlasů č. 1 a č. 2 žádný film nemá více než 50 % hlasů, přechází se k nejvíc hlasům č. 3. To se opakuje, dokud některý film nepřekročí hranici 50 %.

2022 OSCAŘI – NEJLEPŠÍ FILM

Mezi nejúspěšnější snímky roku 2021, které patří mezi žhavé kandidáty patří také tyto filmy:

    • Belfast – je britské komediální drama z roku 2021 o dospívání, které napsal a režíroval Kenneth Branagh. Ve filmu hrají Caitríona Balfe, Judi Dench, Jamie Dornan, Ciarán Hinds, Colin Morgan a nováček Jude Hill. Film se soustředí na dětství malého chlapce uprostřed bouřlivých událostí v severoirském Belfastu v 60. letech 20. století. Film získal pozitivní recenze kritiků a celosvětově vydělal přes 10 milionů dolarů. National Board of Review jej označil za jeden z nejlepších filmů roku 2021 a na 79. ročníku udílení Zlatých glóbů získal shodně s filmem Síla psa sedm nominací, včetně té za nejlepší film – drama; film získal Zlatý glóbus za nejlepší scénář. Rovněž se vyrovnal filmu West Side Story Stevena Spielberga v počtu jedenácti vedoucích nominací na 27. ročníku cen Critics‘ Choice Awards, včetně nominace za nejlepší film.

    • Síla psa – je westernové psychologické drama z roku 2021 napsané a režírované Jane Campionovou podle stejnojmenného románu Thomase Savage z roku 1967. Ve filmu hrají Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunstová, Jesse Plemons a Kodi Smit-McPhee. Film se natáčel převážně na venkově v Otagu na Novém Zélandu a vznikl v mezinárodní koprodukci Nového Zélandu, Austrálie, Spojeného království, Spojených států a Kanady. Film se zabývá tématy jako láska, smutek, zášť, žárlivost a sexualita. Film získal uznání kritiků, kteří chválili Campionovu režii a scénář, kameru, hudbu a výkony herců. Americký filmový institut jej označil za jeden z nejlepších filmů roku 2021. Získal také sedm nominací na 79. ročník Zlatých glóbů, kde získal cenu za nejlepší film – drama, nejlepšího herce ve vedlejší roli – film pro Smit-McPhee a nejlepší režii pro Campion, a deset nominací na 27. ročník Critics‘ Choice Awards, včetně ceny za nejlepší film.

    • West Side Story – je americký hudební romantický film z roku 2021, který podle scénáře Tonyho Kushnera režíroval a spoluprodukoval Steven Spielberg. Jedná se o druhou celovečerní adaptaci stejnojmenného divadelního muzikálu z roku 1957. V hlavních rolích se představí Ansel Elgort a Rachel Zeglerová. Film se setkal s příznivým hodnocením kritiky, přičemž někteří kritici jej považují za lepší než film z roku 1961. National Board of Review a Americký filmový institut jej zařadily mezi deset nejlepších filmů roku 2021 a na 79. ročníku udílení Zlatých glóbů získal čtyři nominace a tři z nich, včetně ceny za nejlepší film – muzikál/komedii.

    • Král Richard – je americký životopisný film z roku 2021, jehož režisérem je Reinaldo Marcus Green a scénář napsal Zach Baylin, který sleduje životní osudy Richarda Williamse, otce a trenéra slavných tenistek Venus a Sereny Williamsových. V hlavní roli se představí Will Smith, Aunjanue Ellis, Saniyya Sidney, Demi Singleton, Tony Goldwyn a Jon Bernthal. Film v pokladnách kin vydělal 29 milionů dolarů a od kritiků získal pozitivní recenze s pochvalou za výkony Smitha, Ellis a Sidney. Americký filmový institut a National Board of Review jej označily za jeden z nejlepších filmů roku 2021.

Z dalších snímků, u nichž se očekává, že na Oscarech zaznamenají úspěch, můžeme jmenovat například:

  • Lékořicová pizza
  • Duna
  • Ulička nočních můr
  • Tragédie Macbeth
  • CODA
  • Tik, tik... BOOM!
  • Nedívej se nahoru
  • Amsterdam
  • Klan Gucci
  • Spencer

TIPY PRO SÁZENÍ NA OSCARY

Na rozdíl od sportovního sázení se vaše nejlepší sázka na vítěze Oscara nebude odvíjet od předchozích výkonů a neexistuje žádný spolehlivý způsob, jak určit, který film nebo umělec využije „oscarový humbuk“, který plně začne asi měsíc před předáváním cen.

Stačí sledovat jedním okem zábavní blogy a druhým průmyslové plátky a pravděpodobně budete schopni informovaně odhadnout výsledky oscarového klání. Pokud máte čas, můžete se dokonce podívat na několik oscarových filmů, i když vám to pravděpodobně mnoho neřekne (a některé z nich pravděpodobně ani nejsou moc dobré).

Přesto existuje jeden do jisté míry spolehlivý trik, jak odhadnout vítěze Oscarů, alespoň v hlavních kategoriích. Většina studií ráda vyhrává Oscary, protože pomáhají filmům lépe se prodávat na spotřebitelském trhu. Pokud se tedy snímku daří v kinech, Oscara „nepotřebuje“. Naproti tomu film, který sice není příliš úspěšný, ale je u kritiků oblíbený, může získat Oscara, aby se zvýšil jeho prodej v maloobchodě a ceny za streamovací práva. Pokud vám sázky na Oscary nevyjdou, můžete vždy zkusit štěstí za oceánem a vsadit si na ceny BAFTA.

Shromáždili jsme pro vás seznam nejlepších a nejspolehlivějších tipů a strategií pro sázení na Oscary, které byste měli zvážit, než si na Oscary vsadíte.

Předchozí vítězové cen

Pohled na vítěze cen, které předcházely předávání Oscarů (zejména Zlatých glóbů, cen SAG, BAFTAS a Ceny kritiků), může velmi dobře předpovědět, kdo získá slavnou zlatou sošku. Jak jsme již zmínili, existuje několik příznivých statistik, které to dokazují, například že 80 % vítězů v kategorii nejlepší herec a nejlepší herečka na cenách SAG získá Oscara a pouze jeden nejlepší herec a tři nejlepší herečky, kteří získali Oscara, nezískali alespoň jednu z předchozích „velkých tří“ cen.

Skuteční lidé

Herci, kteří hrají role skutečně žijících lidí, mají větší šanci získat Oscara. Statistiky nelžou, 12 z posledních 17 vítězů kategorie Nejlepší herec ztvárnilo skutečnou osobu. To však neplatí pro kategorii Nejlepší herečka, kde za celé desetiletí zvítězili pouze dva vítězové, kteří ztvárnili skutečnou osobu.

Sdílení pozornosti

Cílem Oscarů je oslavit všechny typy filmů. Z tohoto důvodu se jen velmi zřídka stává, že by jeden film získal všechny nebo většinu cen. Většina filmů o nejlepším filmu obvykle v určitém okamžiku přehlídky skutečně získá nějakou cenu, takže ve váš prospěch může hrát, když se pokusíte zjistit, ve které kategorii mohou mít některé filmy větší šanci – například nominovaný sci-fi film může mít větší šanci v kategorii Nejlepší kamera.

Sociální trendy

Ceny nejsou jen o dovednostech dané osoby ve filmovém průmyslu, ale také o jejím celkovém profilu celebrity. Herci zapletení do skandálů budou mít menší šanci získat Oscara. Důležité je sledovat společenské trendy týkající se aktuálních témat, protože pokud je herec vnímán jako velmi oblíbený, může to také hrát v jeho prospěch, protože porotci, kteří činí konečné rozhodnutí, mohou být ovlivněni tiskem.

Sledování novinových drbů

Ačkoli půjde většinou o spekulace, může se někdy podařit, že do tisku uniknou zásadní interní informace o potenciálních vítězích a poražených. I ty nejmenší střípky informací mohou stačit k tomu, abyste získali silnější a spolehlivější informaci o tom, kdo pravděpodobně vyhraje. Tyto noviny však čtěte opatrně, protože ne každý zdroj bude spolehlivým zdrojem.

Zvažte menší trhy

Zatímco světla reflektorů obvykle září na populárnější kategorie cen, právě u těch menších a méně populárních může být větší pravděpodobnost, že je sázkové kanceláře špatně vyhodnotí. Věnujte těmto trhům pozornost, abyste mohli využít případného podhodnocení ze strany sázkových kanceláří a zvýšit své šance na maximalizaci výhry.

Foto: Pexels

NEJČASTĚJI POKLÁDANÉ OTÁZKY

Je sázení na Oscary možné i z České republiky?

 Samozřejmě ano. Vybrat si můžete hned z několika legálních sázkových kanceláří, které jsou na českém trhu dostupné. Doporučujeme vždy se držet legálních stránek, u kterých máte jistotu bezpečnosti.

Jaká kategorie je nejsnadnější pro sázkaře začátečníka?

Jako začátečník v sázení na společenské události se budete chtít držet sázek na Nejlepší snímek nebo Nejlepšího herce/herečku, jelikož tyto kategorie obvykle mají mnoho diskuzí a článků dostupných na internetu a můžete si přečíst názory odborníků.

Kde najdu sázky na společenské události?

Každá sázková kancelář má na svých webových stránkách kategorii Společenské události, kde obvykle najdete všechny aktuálně dostupné sázky, včetně těch na Oscary.

Musím se registrovat, abych mohl sázet na Oscary?

Podmínkou sázení u českých sázkových kanceláří je dokončení registrace a otevření sázkařského účtu. Poté můžete sázet o skutečné peníze a užít si adrenalin ze sázení na Oscary.

Foto: Pexels

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!