Film přichází ze severu. Populární festival Severský filmový podzim se vrací do kin po celém Česku

Film přichází ze severu. Populární festival Severský filmový podzim se vrací do kin po celém Česku 

Po roční odmlce se v listopadu a prosinci představí v kinech to nejlepší ze Švédska, Norska, Finska, Dánska, Islandu a Litvy. Severský filmový podzim otevře drama Jak jsem se stal komikem.

Festival ve čtvrtek 11. listopadu slavnostně zahájí adaptace knihy Jonase Gardella. V pražském kině Lucerna diváci uvidí citlivý snímek režisérky Rojdy Sekerköz o populárním stand-up komikovi, který se vrací do své domoviny. Jak jsem se stal komikem nachází vzpomínky hlavního hrdiny na školní léta i dávná přátelství. Zajímavostí je i česká stopa v komedii Můj táta Marianne. Jde o tranzici evangelického kněze pod taktovkou debutantky Tuvy Novotny, jejímž otcem je publicista a vysokoškolský pedagog David Jan Novotný. Na festivalu nebude chybět ani vítězný film festivalu Febiofest Charter.

Norští filmaři přivezou dva snímky ze školního prostředí i dva silné dokumenty. Jeden o putování samice ledního medvěda na Špicberkách. Ten druhý pojednává o mužském pěveckém sboru, který i přes těžké onemocnění sbormistra nepolevuje v přípravách na své klíčové vystoupení.Tím je předskakování legendární kapele Black Sabbath.

Festival jako vždy vyjde vstříc i divákům se sluchovým znevýhodněním. Všechny filmy jsou tak opatřeny barevně upravenými titulky. Od 11. do 16. listopadu Severský filmový podzim zavítá do pražské Lucerny. Posléze se přesune do regionů. Více informací o programu a festivalu samotném najdeze zde.

Foto: Jak jsem se stal komikem, archiv Severský filmový klub

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!