KulTýden od 27. září do 3. října: Bratři Formani, návrat FILMharmonie a Humbook se Zrcadly ve tmě

KulTýden od 27. září do 3. října: Bratři Formani, návrat FILMharmonie a Humbook se Zrcadly ve tmě 

Zkouška vztahu na pokraji zkázy v tanečním rytmu, Ginsbergovo Kvílení jako dobová performance nebo divadelní ráj bratří Formanů. To a mnohem více najdete v novém dílu KulTýdne, přehledu kulturních událostí na příštích sedm dní.

Ženství, rodinné vazby, ale také hledání svého místa na světě a sebepřijetí i pochopení blízkých osob. Snímek Šimona Holého Zrcadla ve tmě jsme hodnotili už po zhlédnutí na festivalu v Karlových Varech a nyní přinášíme další zajímavosti včetně příspěvku od samotného režiséra. Černobílá prvotina scenáristy, režiséra, producenta a autora soundtracku v jedné osobě do kin zamíří tento čtvrtek 30. září.

Soubor Teatr Novogo Fronta s režisérem a autorem scénáře Vladimirem Benderským chystá verzi básně Allena Ginsberga Kvílení. Performance není prostá adaptace podvratného textu, naopak se snaží o aktualizovanou koncepci, která odkazuje na svobodu projevu. Sám tvůrce vám přiblíží jaká inscenace, v premiéře na festivalu Next Wave v pražském Divadle X10, bude. Přesně o týden později ji následně uvede brněnský BuranTeatr. 

Příznivci filmové hudby si přijdou na svém v pražském Rudolfinu, kam se vrací FILMharmonie Matěje Lehára. Těleso zahraje podmanivé melodie z hollywoodského trháku Titanic i Apolla 13, Vetřelců nebo Avatara či Statečného srdce. Práci Jamese Hornera přivede Filmová Filharmonie k životu pod taktovkou Marka Šedivého, který o koncertu mluvil i v našem podcastu.

 

Hala číslo sedmnáct v Pražské tržnici se na tři měsíce promění v baštu bratří Formanů. Jejich divadlo přiváží své Imaginárium. Výstava se v areálu bývalých jatek otevírá ve středu 29. září a nabídne objevování zákoutí mezi dekoracemi, loutkami, hračkami a v neposlední řadě také interaktivními předměty. Sám spoluautor instalace Matěj Forman přiblížil detaily.

Nejen příznivce young adult literatury zveme v sobotu 2. října na Humbook Fest v Kongresovém centru Praha. Knižní festival chystá setkání s řadou domácích autorů, hlavní hvězdou však bude německá spisovatelka Lin Rina. Autorka představí očekávaný román Limea o dívce z ostrovního národa Sorayů.

A nakonec se vydáme po stopách modernisty Jana Kotěry. Od skvostů historie po nejmodernější stavby. To vše nabídne nejen o víkendu 2. a 3. října celorepublikový festival Den architektury. Bezplatně pořádá na tři sta akcí ve více než osmdesáti městech v Česku i na Slovensku. 

Poslechněte si i další epizody podcastu KulTýden, který vychází každé pondělí.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!