Vetřelci v Rudolfinu. Filmharmonie chystá večer s hudbou Jamese Hornera

Vetřelci v Rudolfinu. Filmharmonie chystá večer s hudbou Jamese Hornera 

Avatar, Titanic nebo Vetřelci. Pod tato a mnohá další výjimečná díla se hudební složkou podepsal světoznámý skladatel James Horner. Jeho unikátní tvorbu připomene v sobotu 2. října Filmová filharmonie.

Filmharmonie se do Rudolfina vrací po dlouhé odmlce způsobené koronavirovou pandemií. Pro svůj návrat zvolil útvar Matěje Lehára výjimečného autora, jehož skladby rezonují v každém filmovém fanouškovi. Co film s podpisem rodáka z Kalifornie, to klenot v historii kinematografie. James Horner získal dva Oscary za píseň a soundtrack k megahitu Titanic a obdržel několik dalších nominací včetně hudby ze snímků Avatar, Vetřelci, Čistá duše nebo Statečné srdce

Svou kariéru spojil s tvůrci Stevenem Spielbergem, Georgem Lucasem nebo Ronem Howardem. Koncert 2. října je dalším ze série skladatelských speciálů Filmharmonie, které odstartoval John Williams. Filmharmonie poskytne jedinečný vhled do Hornerova magického filmového světa. "Na rozdíl od našich monotematických programů přinášíme nyní posluchačům jiný úhel pohledu. Rukopis skladatele si tak mohou diváci vychutnat hned v několika rovinách. Od romantické hudby, přes srdceryvné drama až po napínavou hudbu sci-fi snímků," přibližuje ředitel a dramaturg orchestru Matěj Lehár.

Orchestr bude řídit Marek Šedivý, hlavní hostující dirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu, který s Filmovou filharmonií spolupracuje od roku 2014. Během vystoupení se k němu připojí také chlapecký pěvecký sbor Bonifantes pod vedením sbormistra Jana Míška. Předchozí vystoupení Filmharmonie si můžete připomenout v našem archivu.

Koncertu jsme se věnovali v devětatřicátém dílu podcastu KulTýden, který je k přehrání níže.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!