Furt máš v životě překážky. Láska pod kapotou dokumentuje bez souzení

Furt máš v životě překážky. Láska pod kapotou dokumentuje bez souzení75%

Více o akci...

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Srdcař, nadšenec, blázen. Všechna tato slova se vám honí hlavou při pohledu na Jaroslava, vášnivého automobilového milovníka. S jeho partnerkou Jitkou se snaží před kamerou režiséra Mira Rema najít spokojenost a na jejich závodní dráze nechybí spousta akce, ale ani drama a prohry.

Furt máš v životě nějaké překážky, každý den,“ prohlašuje Jaroslav hned v úvodu. Snil o kariéře závodního automobilisty, ale ze zdravotních důvodů se jí nemůže věnovat. Pro auta žil odmalička a nyní se po zpackaném manželství touží oprostit od minulosti a hledá štěstí na autokrosové dráze se svou partnerkou Jitkou, která vždy usedá za volant. Jenže staré křivdy jej provázejí na každém kroku a prohry se kupí jedna za druhou.

Také proto se každý den na několik hodin zavírá do garáže, aby připravil své jezdkyni toho nejlepšího oře pro příští závody. Život mu sice nadělil složitý osud, ale on si přeje vyhrát alespoň na okruhu. Bývalý horník se nevzdává, a i když po každém karambolu prohlašuje, že už na to nemá nervy, vždycky se zvedne a za chvíli už je zase v dílně. Stejně jako v životě.

Oba protagonisté dokumentu jsou velice ryzí a svou přímočarostí odzbrojí každého. Úplně stejně je to s Jaroslavovou maminkou, jež si o sportu milovaném jejím synem myslí své a nezdráhá se jeho jednání často komentovat. Ani o humorné momenty tedy není nouze.

Vzniká tak velmi autentický portrét jedné rodiny, který jde do hloubky a nebojí se pojmout i kontroverznější témata, především politická, která k postavám jednoduše patří a bylo by příliš zjednodušující je vynechat a vytvořit pouze obraz jednoho stoprocentně kladného hrdiny. Nebojí se obsáhnout všechny vrstvy a tak to má být. Tím více se dá dokument zobecnit a jeho dosah stoupá.

Tvůrci se za tři roky natáčení dostali opravdu na dřeň. Stali se tichými pozorovateli a zprostředkovateli jednoho životního klání a divákům dali prostor být u toho s nimi. Máte dokonce pocit, jako kdybyste Jaroslava a Jitku opravdu znali. Jste totiž s jezdkyní přímo na dráze, sledujete reakce jejího kouče a tyto záběry jsou přímo vtahující. Ovšem rozporuplně působí hudba, která sice někdy perfektně dokresluje atmosféru, ale jindy zbytečně přebíjí daný moment a k záběrům se příliš nehodí.

I když vás autokros moc nebere, pořád za to Láska pod kapotou stojí. Jde totiž hlavně o lidskou zpověď a také malou sondu do životů lidí, kteří mají pocit, že to v životě moc nevyhráli a na světě panuje nespravedlnost.

Foto: Aerovod

Názor informuji.cz: 75%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!