Láska hory přenáší. Dokument Manželství je dojemnou kronikou netradičního vztahu

Láska hory přenáší. Dokument Manželství je dojemnou kronikou netradičního vztahu65%

Vztah na dálku je v dnešní společnosti poměrně běžný. Ovšem pokud vaše láska pochází z Pákistánu a stát vám zakazuje společné soužití v zemi, kterou jste si vybrali, začíná boj o pravou lásku.

Nejdřív jsme si zalévali brambory, prostě sousedi,“ popisuje Zdenka seznámení s Tabišem. Setkali totiž na internetu při hraní Farmville. Po řadě online rozhovorů následovalo zasnoubení přes Skype v přímém přenosu.

Do láskyplného vztahu ale hodily vidle nemilosrdné úřady. Podle nich mohlo jít z manželovy strany o účelové jednání a tím pádem nebylo možné Tabišovo přestěhování do České republiky. Tak to šlo několik let a tahanice pokračovaly. Podivné dokazování lásky a nekonečné věrnosti úředníkům, boj o možnost společného soužití, které je pro všechny ostatní tak samozřejmé.

Hezké věci nejsou jednoduché a s tebou je to všechno tak složité, směje se svérázná Zdenka na dovolené, kde se s manželem každoročně setkávají a mohou si připadat jako normální pár. Protagonistka filmu je pro diváka naprosto přístupná, otevře se mu se všemi svými pocity a člověk s ní soucítí hned od prvního momentu.

Její partner Tabiš se v první části ovšem jeví jako poměrně rozporuplná postava a jedním z důvodů může být například to, že v Karáčí s ním natáčel jiný štáb. Pákistánskou část měl totiž na starost režisér Asad Faruqi. Tabish se k situacím vyjadřuje poskrovnu a je spíše uzavřený.

To se ale po vymodleném příjezdu do Česka razantně změní a z Tabiše se stává charismatický vtipálek, který si oblíbil „mushrooming“, zbožňuje tuzemské jídlo, ale okoření ho trochou rodné země. Když pár uvidíte konečně pohromadě, všechno do sebe krásně zapadne. Jejich optimismus, společný humor, a především souznění vám dokáže, že vše je možné a láska opravdu hory přenáší.

Je to ale právě dvojice, která celý snímek táhne a díky nim chcete vědět, jak to dopadlo, protože jim fandíte od začátku do konce a oba jsou nezměrně sympatičtí. Režisérka Kateřina Hager ale mohla zvážit, zda neuvést jejich problém do širšího kontextu, případně zmapovat další podobný vztah a srovnat různé problémy, které tyto páry provází a poskytnout také hlubší pohled druhé strany, například té právní.

Poselství snímku ovšem stále nadmíru dobře ukazuje, že manželský svazek může mít právě tolik podob, kolik existuje párů. Záleží totiž na každé dvojici, jak bude jejich soužití vypadat. Naprosto základní podmínkou je ale možnost být spolu a trávit spolu malé i velké okamžiky. A po tomto dokumentu si jich budete vážit ještě více.

Foto: čsfd.cz

Názor informuji.cz: 65%

Kdy a kde dávají film: Manželství

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!