Třetí den LFŠ: Pohádka o kazetách, bizárech a rychlodabingu. Králové videa zachycují výjimečný fenomén

Třetí den LFŠ: Pohádka o kazetách, bizárech a rychlodabingu. Králové videa zachycují výjimečný fenomén75%

Jak se dostat k novým západním filmům co nejrychleji a ještě s překladem? Své služby nabízí Králové videa! Dokument je vykresluje s lehkostí, nadhledem a bez zbytečných klišé.

Indy, Vetřelec, Rambo. Třeba takové trháky se k nám ještě před revolucí dostávaly na videokazetách jen neoficiálně. Kdo ale neuměl jazyk, byl mu úlovek málo platný. A tak se rozmohl velký fenomén zvaný rychlodabing. Rychlost a efektivnost byla totiž v tomto případě klíčová. Proto se z některých obýváků a garáží stala naprosto provizorní nahrávací studia, v nichž ti největší nadšenci překládali pro jiné fanoušky západních snímků to nejlepší, co jim zrovna padlo pod ruku a po čem byl hlad.

Právě tento fenomén mapuje dokument Králové videa. Zpovídá hlavní aktéry punkového příběhu, který vznikal úplně na koleni, pouze s notnou dávkou vynalézavosti a základní technikou. Ke slovu se dostane třeba Ondřej Neff nebo Ondřej Hejma.

Nejde tu ale jen o retro nebo nostalgii. Osmdesát minut v kině si užije každý, kdo alespoň jednou viděl Hříšný tanec a jiné kultovky a vůbec není třeba znát každou hlášku zpaměti. Až zjistíte, že "nikdo nebude tlačit bejby do rohu" a z Terminátora se stane Dokončovač, smíchu se neubráníte. Těmito bizarnostmi je snímek protkaný a kombinace výpovědí pamětníků, videofetišistů a milovníků analogu s ukázkami jejich práce vás dostane do příběhu tolik, jako kdybyste ho opravdu prožili.

Byť se ve filmu objevují nějaké technické nedostatky a zbytečně rušivé aranžované scény, rozhodně nebudete zhlédnutí litovat. Stát se na chvilku součástí gangu srdcařů vás obohatí a hodí do dobré nálady. Z Králů videa jednoduše ze všeho nejvíc čiší nadšení pro věc a je velmi osvěžující si užít snímek vydupaný od skalních analogových fanoušků.

A nejen, že se hodně nasmějete třeba úplně vymyšleným příběhům, které rychlodabéři zplodili kvůli nízké úrovni jazyka jen na základě obrazu, ale také se toho spoustu dozvíte. Ne pouze o domácím dabingu jako takovém, ale také o distribuci kazet v osmdesátých a devadesátých letech, černých burzách a potyčkách se zákonem. Je tedy čas vytáhnout z půdy video, přetočit pásku na začátek a užít si trochu chrčení i doma!

Foto: filmadoba.eu

Názor informuji.cz: 75%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!