Krobot skočil v Muži se zaječíma ušima do snového světa s komičnem jemu vlastním

Krobot skočil v Muži se zaječíma ušima do snového světa s komičnem jemu vlastním70%

Muž se zaječíma ušima v podání Miroslava Krobota zahájil v sobotu 47. ročník Letní filmové školy. Vezme vás do snového světa spisovatele Josefa, který se s notnou dávkou ironie a cynismu snaží dát svůj život do pořádku. Ovšem do hlavy se mu skrze zaječí uši vkrádají myšlenky cizích lidí.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké by to bylo slyšet myšlenky ostatních? I tím se zabývá Muž se zaječíma ušima. Jak se dozvíte ze synopse, Krobot hraje v tragikomedii Martina Šulíka spisovatele, jehož život obrátí naruby srážka zajíce. Poté, co si na něm pochutná, mu narostou zaječí uši a začne slyšet myšlenky cizích lidí. Tento osud ovšem čeká pouze jeho povídkovou postavu, nikoli jeho samotného. Je ale jasné, že spisovatele Josefa může ovlivňovat jeho výtvor také v reálném životě.

Když Josef zjistí, že jeho mladší přítelkyně Katka je těhotná, rozhodne se dát svůj život konečně do pořádku. Chce si ji vzít, zachovat se správně a také narovnat pošramocené vztahy s rodinou. Klidné období jej tedy rozhodně nečeká, ale alespoň chytá na svůj diktafon zajímavé výroky, které použije ve své další práci. Vše ale nevychází přesně tak, jak si představoval, a navíc jej všude provází myšlenky na muže se zaječíma ušima.

I tak se ale snaží vykreslit sám sebe jako moudrého, léty ošlehaného spisovatele, který ví, o čem je život a má právo vypouštět do světa kolosální moudra. Ovšem ne všichni zúčastnění jeho pohled sdílejí a na Josefa postupně vytasí temné věci z minulosti, s nimiž se bude muset popasovat.

Se zaječím mužem se konečně opět do kin dostává komedie s neotřelým příběhem oplývající inteligentním ironickým humorem a vyhýbající se trapným klišé řešícím pouze romantické vztahy. Hrátky s kamerou a zaměření na detail přidávají snímku na atmosféře a stejně tak diváka skvěle dostávají do děje zesílené ruchy při záběrech, v nichž figurují zaječí uši. Což je mimochodem důvod, proč na tento film zajít do kina. Také vizuální oddělovaní příběhových linií činí film nádherně dynamickým. To vyvrací výtky týkající se nepřehlednosti. Pozorný divák se mezi monology, centrálním příběhem a povídkou neztratí.

Jak uvedli sami tvůrci, Krobot je pro roli jako dělaný. Kdo by zahrál cynického spisovatele procházejícího tvůrčí krizí a velkými životními změnami lépe a s větší lehkostí a uvěřitelností, než právě on? Je to Krobot, kdo dává příběhu tu správnou dávku absurdity, když se otáže mlčenlivého muže na vozíčku „Který jsi ročník?“. Tento situační humor skrývající v sobě notnou dávku zkušeností a budoucích očekávání je pro tohoto herce zkrátka specifický a snímek z toho zřetelně profituje. Krobot v roli odstupuje od pózy bručouna a stává se více otevřeným a vřelejším, ale stále naprosto svojsky. 

 

Za zmínku samozřejmě stojí také další herecké obsazení. Opomenout nelze Oldřicha Kaisera, jehož uchopení role Josefova dlouholetého přítele vdechlo Julovi život. K divákovi se tak dostane úžasně plastická a realistická postava stárnoucího umělce neschopného se vyrovnat se změnami v jeho životě. Stejně jako v předchozím případě byl Kaiser skvělá volba.

Co by se dalo snímku vytknout je hudba. Působí zbytečně těžkopádně a vážně a pokud by tvůrci volili jinak, film mohl vyznít daleko lehčeji a humorněji. Taktéž metafora uší poměrně klouže po povrchu a vůbec by nezaškodilo, kdyby se snovému povídkovému světu věnoval počin více. Zároveň by si některé z postav, třeba spisovatelova bývalá manželka, zasloužily více prostoru a dotažení, neboť zrovna ona měla potenciál si diváka získat a dát příběhu další rozměr. I tak se ale podařilo poslat do kin film s nekonvenčním námětem, příjemným zpracováním a skvělým hereckým obsazením.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Muž se zaječíma ušima

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!